رئیس پیشنهادی سی‌آی‌ای؛ منتقد خروج از افغانستان و دشواری گردآوری اطلاعات

جان رتکلیف در صورت کسب رای اعتماد از سنا، برای جمع‌آوری اطلاعات از افغانستان ماموریت دشواری خواهد داشت

جان رتکلیف و دونالد ترامپ در کاخ سفید-@‌JohnRatcliffe/status/X

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، جان رتکلیف، منتقد سرسخت خروج آشفته آمریکا از افغانستان در دولت بایدن، را برای ریاست سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سی‌آی‌ای، معرفی کرد.  

جان راتکلیف در دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ مدیر اطلاعات ملی و قبلا نماینده مجلس نمایندگان آمریکا و مدتی هم دادستان تگزاس بوده است.  

پس از خروج ایالات متحده آمریکا از افغانستان در اوت ۲۰۲۱، جان رتکلیف در مصاحبه با فاکس نیوز گفته بود که با خروج نظامیان آمریکایی، سقوط افغانستان محتمل بود. او به یکی از جلسات مقام‌های نظامی آمریکا با دونالد ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری او اشاره کرد که در آن، ترامپ پیش‌بینی کرده بود با پایان حمایت از نیروهای افغان، آن‌ها دو روز هم دوام نمی‌آورند.  

او از رها شدن هلی‌کوپترهای بلک هاوک آمریکا در افغانستان نیز انتقاد و تلویحا اشاره کرد که این هلی‌کوپترها برای چینی‌ها و ایرانی‌ها جا گذاشته شدند.

با پایان ماموریت نظامی آمریکا در افغانستان میلیاردها دلار تسلیحات آمریکایی از جمله هلی‌کوپترهای بلک هاوک به دست طالبان افتادند که تعدادی از آ‌ن‌ها به‌دلیل استفاده نادرست، غیرعملیاتی شدند.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

جان راتکلیف در ماه سپتامبر، بایدن را متهم کرد که به توصیه نظامیان و شهروندان آمریکایی مستقر در افغانستان و شرکای ناتو اعتنایی نکرد. او تاکید کرد که واشینگتن نباید به ماموریت نظامی در افغانستان آن‌گونه پایان می‌داد.  

او معتقد است که باقی ماندن دو هزار و ۵۰۰ نظامی آمریکا در افغانستان تا برقراری آتش‌بس کامل میان طالبان و حکومت اشرف غنی و همچنین مذاکرات صلح ضروی بود، اما جوبایدن این موضوع را نادیده گرفت. 

او خروج نظامی آمریکا از افغانستان را یکی از «تحقیرآمیزترین» تجربیات در تاریخ ایالات متحده نامید و ادعا کرد: «پیامدهای خروج از افغانستان را با دولت بایدن در میان گذاشتیم، اما آن‌ها به دلیل اهداف سیاسی این موضوع را نادیده گرفتند. این خروج آشفته به دلیل ضعف اطلاعاتی نبود، بلکه دولت بایدن به اطلاعات در مورد افغانستان توجه نکرد.»  

او گفته بود زمانی که مدیر سازمان اطلاعات ملی آمریکا در حکومت ترامپ بود، پس از ارزیابی اوضاع افغانستان به این نتیجه رسید که اگر خروج نظامی از افغانستان مشروط نباشد، آن کشور سقوط خواهد کرد.  

با وجود این، جان رتکلیف در صورت کسب رای اعتماد از سنا، برای جمع آوری اطلاعات از افغانستان ماموریت دشوار خواهد داشت. افغانستان تحت حاکمیت طالبان اکنون به محل تجمع دشمنان آمریکا از جمله شبکه القاعده و متحدان آن و شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) بدل شده است.  

با پایان ماموریت نظامی آمریکا در اوت ۲۰۲۱ در افغانستان، کارشناسان غربی هشدار دادند که جمع‌آوری اطلاعات درباره گروه‌های تروریستی در این کشور دشوار است و این به تقویت شاخه خراسان داعش و دیگر سازمان‌های تروریستی در افغانستان کمک می‌کند. 

عملیات ضدتروریسم ایالات متحده آمریکا در افغانستان از راه دور و با استفاده از هواپیماهای بدون‌سرنشین انجام می‌شود و پهپادها در مقاطع زمانی محدود می‌توانند اوضاع را در این کشور رصد کنند. 

بیشتر از جهان