فایننشال‌تایمز: دولت ترامپ می‌خواهد با سیاست‌ «فشار حداکثری» جمهوری اسلامی را به ورشکستگی بکشاند

«دولت ترامپ قصد دارد تحریم‌های سخت‌تری را به‌ویژه بر صادرات نفت ایران، که منبع درآمد حیاتی این کشور است، اعمال کند»

نشریه فایننشال‌تایمز به نقل از منابع نزدیک به تیم انتقال دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، گزارش داد که دولت او در حال آماده شدن برای بازگرداندن استراتژی «فشار حداکثری» علیه ایران است، راهکاری که ثبات اقتصادی تهران و توانایی‌اش برای حمایت از نیروهای نیابتی و توسعه برنامه هسته‌ای را هدف قرار می‌دهد.

براساس گزارش این نشریه،‌ منابع آگاه فاش کردند که دولت بعدی ایالات متحده قصد دارد تحریم‌های سخت‌تری به‌ویژه بر صادرات نفت ایران، که منبع درآمد حیاتی این کشور است، اعمال کند.

تحریم‌های پیش‌بینی‌شده می‌تواند صادرات نفت ایران را، که در حال حاضر بیش از ۱.۵ میلیون بشکه در روز است، به‌شدت کاهش دهد. صادرات نفت جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۰ کمتر از ۴۰ هزار بشکه در روز بود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گزارش فایننشال تایمز، کارشناسان معتقدند که این اقدامات به‌شدت بر اقتصاد جمهوری اسلامی ایران تاثیر خواهد گذاشت. باب مک‌نالی، کارشناس انرژی، اشاره کرد که امکان کاهش صادرات نفت جمهوری اسلامی وجود دارد و این اقدام ایران را در وضعیت اقتصادی بسیار وخیم‌تری در قیاس با دوره اول ترامپ قرار می‌دهد.

براساس این گزارش، راهکارهای مدنظر با هدف بازگرداندن تهران به میز مذاکره برای توافق جامع هسته‌ای انجام خواهد گرفت. تیم انتقالی ترامپ گفته‌اند که چنین رویکردی با فلج کردن منابع مالی ایران رهبری جمهوری اسلامی را تحت فشار قرار می‌دهد تا به مذاکرات بازگردد.

با این حال، برخی نیز ابراز تردید و خاطرنشان کرده‌اند که بعید است تهران با شرایط سختگیرانه آمریکا در مذاکره جدید موافقت کند.

مقام‌های ایرانی پیش از این احتمال ازسرگیری مذاکرات تحت فشار را رد کرده‌اند. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در بیانیه‌ای که اوایل این هفته در شبکه ایکس منتشر کرد، هشدار داد که تکرار سیاست «فشار حداکثری» مانند دوره اول ترامپ به شکست منجر خواهد شد. او تاکید کرد که «تهران برای گفت‌وگوها آماده است اما تنها در شرایط عادلانه».

در گزارش فایننشال تایمز ضمن یادآوری خطرات امنیتی مرتبط با وخیم‌تر شدن روابط ایران و آمریکا، به تهدیدهای مداوم علیه ترامپ و مقام‌های سابق آمریکا پس از کشته شدن قاسم سلیمانی در سال ۲۰۲۰ نیز اشاره شده است.

علاوه بر این، در این گزارش به تلاش‌های مشاوران ترامپ، مانند مایک والتز، برای اعمال تحریم‌های ثانویه علیه شرکت‌های چینی خریدار نفت ایران نیز اشاره شده است.

این رسانه به نقل از منابع آگاه نوشت که دولت جدید دونالد ترامپ قصد دارد سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را به‌سرعت ازسر گیرد، بنابراین فرمان‌های اجرایی که قرار است او در نخستین روز آغاز به کار امضا کند، در حال تدوین‌اند.

دونالد ترامپ سناتور مارکو روبیو را، که مواضعی سرسختانه علیه جمهوری اسلامی دارد، برای جایگاه وزیر خارجه معرفی کرده است.

روبیو، مانند دیگر چهره‌هایی که ترامپ برای کابینه خود معرفی کرده است، از مخالفان جدی برجام است. او در زمان شکل‌گیری برجام پیش‌بینی کرده بود که «ایران به توافق هسته‌ای پایبند نخواهد بود، جمهوری اسلامی در گذشته نیز برای رسیدن به اهداف خود غرب را گمراه کرده است. آن‌ها درباره موضوعات فنی توافق رایزنی خواهند کرد و با گذشت زمان محدودیت‌های توافق را دچار فرسایش خواهند کرد و ما با گذشت زمان از موارد نقض توافق چشم‌پوشی خواهیم کرد و آن‌ها حقایق میدانی را در جهان تغییر خواهند داد و ما مجبور خواهیم بود که با آن‌ها موافقت کنیم». 

در صورتی که روبیو رای اعتماد سنا را به دست آورد، جایگزین آنتونی بلینکن، وزیر خارجه دولت بایدن، می‌شود که در چهار سال اخیر همواره تاکید کرده است دیپلماسی بهترین راه معامله با جمهوری اسلامی است.

دونالد ترامپ همچنین پیت هگست، کهنه‌سرباز گارد ملی آمریکا را، که بابت خدمت در عراق و افغانستان دو ستاره برنز دارد، برای جایگاه وزیر دفاع معرفی کرده است. هگست، که در دانشگاه هاروارد تحصیل کرده است، مواضع قاطعی علیه جمهوری اسلامی دارد.

او می‌گوید هسته‌ای شدن جمهوری اسلامی تهدیدی بزرگ است و باید به اسرائیل اجازه داد تهدید هسته‌ای جمهوری اسلامی را نابود کند.

او که مفسر سیاسی است، در موضع‌گیری دیگری گفته بود که نباید به تهران برای آمدن پای میز مذاکره باج داد، بلکه جمهوری اسلامی باید برای مذاکره «التماس کند». او در سال ۲۰۲۰ نیز گفته بود که تشدید تنش‌ها میان ایران و آمریکا در نتیجه سیاست‌های دولت اوباما است. هگست بر این باور است که توافق هسته‌ای بر پایه دروغ بنا شده است.

در صورتی که هگست از سنا رای اعتماد بگیرد، جایگزین لوید آستین، وزیر دفاع دولت بایدن، می‌شود که همواره این جمله را تکرار کرده است که «آمریکا به راه‌حل دیپلماتیک در موضوع هسته‌ای متعهد است».

ترکیب او با دیگر چهره‌های کابینه جدید ترامپ مانند مایک والتز، که برای جایگاه مشاور امنیت ملی آمریکا معرفی شده، و جان رتکلیف، رئیس پیشنهادی سیا، که همگی مواضعی قاطع علیه جمهوری اسلامی دارند، می‌تواند تا حدودی رویکرد دولت جدید ترامپ در قبال تهران را به نمایش بگذارد.