صبح چهارشنبه ۳۰ آبان، گزارشهایی از اختلال گسترده در سامانههای خدماتدهی بانک ملت و از کار افتادن کارتهای بانکی و دستگاههای خودپرداز این بانک منتشر شد. همزمان شمار زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی که در بانک ملت حساب دارند، تایید کردند که روز چهارشنبه نتوانستهاند از کارت بانکی یا دستگاههای خودپرداز این بانک استفاده کنند.
برخی رسانههای داخلی از جمله سایت رویداد۲۴ نوشتهاند که «سامانه بانک ملت طی روزهای گذشته هدف حمله سایبری قرار گرفته است و هکرها توانستهاند به بخشی از سامانههای این بانک نفوذ و به اطلاعات ۴.۵ میلیون مشتری این بانک دسترسی پیدا کنند».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با وجود این، بانک ملت با صدور اطلاعیهای از دسترس خارج شدن سامانههایش را انکار کرد و مدعی شد که گزارشهای مربوط به هک سامانههای این بانک «شایعه» و «کذب» است. همچنین ادعا کرد که «همراهبانک ملت» روز چهارشنبه در حال بهروزرسانی بوده و به همین دلیل برای برخی مشتریان مشکل پیش آمده است.
خبرگزاری ایسنا نیز به نقل از یکی از مدیران بانک ملت مدعی شد: «خبر مربوط به هک شدن شبکه و سیستمهای بانک ملت صحت ندارد.» این مدیر بانک ملت که نامش فاش نشد، از کار افتادن سیستمهای بانک را اینگونه توجیه کرد: «در طول روز ممکن است همه بانکها به علت حجم بالای تراکنشها، با برخی اختلالهای مقطعی در سیستم همراه بانک و برخی سیستمها روبرو شوند.»
او ضمن تایید تلویحی اختلال در سامانههای بانک ملت طی روزهای قبل، در ادامه ادعایش افزود: «مشکل اصلی در رابطه با سیستم پرداخت بانک ملت در روزهای اخیر مربوط به سامانه خودپردازها بود.»
مدیر بانک ملت دو اختلال در سامانههای بانک ملت طی یک هفته را «کوتاه» توصیف کرد و مدعی شد که این اختلالها با «تلاش» همکارانش برطرف شده است. او درباره اختلال روز چهارشنبه نیز بدون اشاره به گستردگی آن، گفت: «همراهبانک ملت به دلیل حجم بالای واریزها و جابهجاییهای آخرین روز ماه آبان از دسترس خارج شد، اما تمام سیستمهای بانک ملت در دسترس قرار دارند.»
بهرغم این ادعا، مشتریان بانک ملت از صبح چهارشنبه برای ورود به سامانههای همراهبانک و اینترنتبانک با گزینه «سيستم در حال بهروزرسانی است» مواجه شدهاند. بر مبنای گزارشهای میدانی، دستگاههای خودپرداز این بانک در فروشگاهها نیز از کار افتاده و مردم دچار مشکل شدهاند. علاوه بر اینها، سامانه پیامکی رمز پویای این بانک نیز با اختلال و قطعی مواجه شد.
پیشتر در نوزدهم آبان نیز اختلال فنی در کارتخوانهای بانک ملت توزیع بنزین در دستکم یکسوم جایگاههای عرضه سوخت را با اختلال مواجه کرد. به طوری که امکان پرداخت بهای سوخت با کارت وجود نداشت.
چند روز پس از این ماجرا، معاون فناوری الکترونیک بانک مرکزی ادعا کرد که اختلال در سامانههای بانک ملت هک نبوده و طی دو ماه گذشته هیچ هکی در سامانههای بانکی رخ نداده است.
این نخستین بار نیست که شائبه حمله هکری به بانکهای ایرانی خبرساز میشود. اواسط تابستان نیز پس از اختلال گسترده در دستگاههای خودپرداز در سراسر ایران، گزارشهایی منتشر شد مبنی بر اینکه هکرها به اطلاعات موجود در ۲۰ بانک دسترسی پیدا کردهاند.
اندکی بعد، پولتیکو به نقل از منابع مطلع گزارش داد که این حمله سایبری موجب شد شرکت تامینکننده خدمات دیجیتال برای بانکهای ایران به هکرها میلیونها دلار باج پرداخت کند. بر اساس این گزارش، شرکت «توسن» تحت فشار دولت دستکم سه میلیون دلار بهعنوان باج پرداخت کرد تا از انتشار دادههای ۲۰ بانک ایران و اطلاعات حساب میلیونها ایرانی جلوگیری کند.
پشت این حمله سایبری نام گروهی تحت عنوان «آیآرلیکس» (IRLeaks) وجود داشت که پیشتر هم برخی بانکهای ایران، شرکتهای بیمه و اسنپ فود را هک کرده بود.
هکرها تهدید کرده بودند اگر ۱۰ میلیون دلار رمزارز دریافت نکنند، دادهها شامل اطلاعات حساب و کارت اعتباری میلیونها ایرانی را در وب تاریک (dark web) به فروش میگذارند.