سنای ایالات متحده با اکثریت آرا، با قطعنامه توقف فروش هزاران نوع تسلیحات پیشرفته نظامی به اسرائیل مخالفت کرد.
این طرح سه قسمتی را برخی نمایندگان حزب دموکرات در سنا که از بروز «فاجعه انسانی» در غزه ابراز نگرانی کردهاند، ارائه کرده بودند. تمام نمایندگانی که به این طرح رای مثبت دادند، از اعضای حزب دموکرات بودند و آرای منفی نیز متعلق به مخالفان در هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه بود.
در ماههای اخیر بحث درباره فروش یا توقف فروش تسلیحات نظامی بیشتر از ایالات متحده به اسرائیل به یکی از اصلیترین موضوعهای مطرحشده در سنای ایالات متحده تبدیل شده است، اما با انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهوری جدید آمریکا و به قدرت رسیدن همزمان جمهوریخواهان در دولت و کنگره، به نظر میرسد حمایتها از اسرائیل در مقابل جمهوری اسلامی ایران و گروههای نیابتی آن افزایش خواهد یافت.
این مسئله که شماری از اعضای دموکرات سنا نیز با طرح سندرز و یارانش برای توقف فروش برخی تسلیحات نظامی، ازجمله بمبهای هدایتشونده و گلولههای تانک، به اسرائیل مخالفت کردهاند، بروز شکاف عمیق میان دموکراتها را پس از شکست سنگین در انتخابات ریاستجمهوری، تایید میکند.
به گزارش رویترز، ۷۹ نفر از ۱۰۰ سناتور با پیشبرد طرحی درباره توقف فروش گلولههای تانک به اسرائیل مخالفت کردند. در حالی که ۱۸ نفر به آن رای مثبت دادند و یک نفر هم رای ممتنع داد. ۷۸ نفر نیز با طرح دوم که خواستار توقف ارسال گلولههای خمپاره به اسرائیل بود، مخالفت کردند و ۱۹ رای موافق و یک رای ممتنع ثبت شد. طرح سوم درباره توقف فروش کیتهای جیدیایام تولید بویینگ برای تبدیل بمبهای سنتی به بمبهای هدایتشونده از طریق جیپیاس هم با مخالف ۸۰ سناتور مواجه شد.
این طرحها را برنی سندرز، سناتور مستقلی که با دموکراتها همکاری میکند، با حمایت چند دموکرات دیگر و منتقد حملات نظامی اسرائیل به غزه و لبنان ارائه کردند.
با توجه به حمایت دائمی و دوحزبی کنگره از اسرائیل، این طرحها از ابتدا هم شانس کمی برای تصویب داشتند، با این حال حامیان این طرح امیدوار بودند با کسب آرای بالا در حمایت از سه پیشنویس مذکور، بتوانند دولتهای بایدن و نتانیاهو را ترغیب کنند برای حفاظت از غیرنظامیان فلسطینی اقدامهای بیشتری انجام دهند.
سندرز برای تحقق اهدافش علیه جنگ غزه، در مجموع شش طرح ارائه داده و خواستار توقف ارسال حدود ۲۰ میلیارد دلار تسلیحات نظامی آمریکا به اسرائیل شده است، اما این هفته تنها سه مورد از آنها به رای گذاشته شد.
به گزارش رویترز، در اثر حملات هوایی و زمینی اسرائیل در یک سال گذشته، اکثر جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه آواره شدهاند و این منطقه در خطر قحطی قرار دارد. بیش از یک سال از حمله حماس به خاک اسرائیل و سپس حملات گسترده ارتش اسرائیل به حماس میگذرد. مقامهای وزارت بهداشت غزه تحت نظر حماس میگویند که تاکنون بیش از ۴۳ هزار و ۹۲۲ فلسطینی بر اثر حملات اسرائیل کشته شدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
برنی سندرز معتقد است که کمکهای نظامی به اسرائیل قوانین آمریکا را درباره ممنوعیت فروش تسلیحات به ناقضان حقوق بشر نقض میکند. او به مرگ بسیاری از کودکان و سالمندان فلسطینی اشاره و اسرائیل را به مسدود کردن ارسال کمکهای بشردوستانه متهم کرده است.
سندرز در سخنرانی خود پیش از آغاز رایگیری سنا گفت: «زمان آن فرا رسیده است تا به دولت نتانیاهو بگوییم نمیتواند از دلارهای مالیات آمریکاییها و تسلیحات ما در نقض و پایمال کردن قوانین داخلی و بینالمللی و ارزشهای اخلاقی ما استفاده کنند.»
مخالفان این طرحها اعلام کردهاند که زمانبندی چنین کاری نامناسب است، زیرا اسرائیل «با تهدید گروههای مسلحی همچون حماس و حزبالله و دشمن اصلی آن، ایران، مواجه است.» از جمله چاک شومر، رهبر اکثریت دموکرات در سنا، که در سخنرانی خود تاکید کرد: «اسرائیل را دشمنانی محاصره کردهاند که قول دادهاند این کشور را نابود کنند.»
این تلاشها ممکن است آخرین فرصت مخالفان نتانیاهو در آمریکا برای توقف فروش تسلیحات نظامی به اسرائیل، پیش از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در ماه ژانویه باشد. بسیاری از مسلمانان آمریکایی در انتخابات ریاستجمهوری اخیر به کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری ایالات متحده، رای ندادند و دلیلشان هم حمایتهای دولت بایدن از اسرائیل بود. اگرچه ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود بهمراتب بیشتر از بایدن حامی دولت محافظهکار نتانیاهو بود.
اسرائیل اعلام کرده که برای حمایت از نیازهای انسانی در غزه تلاش کرده است و مشکل اصلی در ارسال کمکها را چالشهای توزیع و عامل آن را سازمان ملل متحد میداند.
دولت بایدن در ماه اکتبر، به اسرائیل هشدار داده بود که ۳۰ روز فرصت دارد کیفیت جریان کمکها به غزه را بهبود بخشد، در غیر این صورت ممکن است کمکهای نظامی ایالات متحده تحت تاثیر قرار گیرد. اما پس از آن در تاریخ ۱۲ نوامبر اعلام کرد به این نتیجه رسیده که اسرائیل در این زمینه پیشرفت کرده است و در حال حاضر برای ادامه کمکرسانیها به غزه مانعی وجود ندارد.