در روز پایانی اجلاس تغییرات اقلیمی سازمان ملل، که امسال در باکو برگزار شد، انتقادات گستردهای درمورد پیشنویس پیشنهاد مالی مسئولان نشست کاپ ۲۹ مطرح شد.
به گزارش العربیه، در پیشنویسی که کشورهای توسعهیافته ارائه کردند، بناست تا سال ۲۰۳۵ برای کاهش اثرات نامطلوب تغییرات آب و هوایی سالانه ۲۵۰ میلیارد دلار به کشورهای فقیر کمک شود.
این در حالی است که کشورهای در حال توسعه معتقدند رقم ۲۵۰ میلیارد دلار در قیاس با ۱۰۰ میلیارد دلار، که در سال ۲۰۰۹ برای حمایت از طرحهای کربنزدایی مقرر شده بود، افزایش یافته است، اما در شرایط واقعی با محاسبه تورم کنونی مبلغی بسیار ناچیز است.
پیشنهاد این مبلغ اعتراض فعالان محیط زیست را نیز به دنبال داشت. آنها میگویند که اختصاص چنین مبلغی در شرایط بحرانی محیط زیست، نادیده گرفتن کشورهای در حال توسعه است و تبعات این تصمیم در آینده گریبانگیر آنان خواهد شد.
این اولین باری است که در سالهای اخیر یک رقم مشخص بهشکل رسمی در مذاکرات آب و هوایی پیشنهاد میشود؛ اتفاقی که شکاف بین دولتهای ثروتمند و مقاوم به تعهدات محیط زیستی و کشورهای در حال توسعه با خواسته حمایت بیشتر را نمایان میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بهرغم اینکه کشورهای در حال توسعه چنین مبلغی را کم و ناچیز میدانند، کشورهای ثروتمند آن را بلندپروازانه میدانند.
آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان، در پاسخ به درخواستهایی مبنی بر تعهد کشورش و سایر کشورهای ثروتمند برای اختصاص بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار تا سال ۲۰۳۵ گفت: «ما چک سفید صادر نخواهیم کرد.» او همچنین با انتشار بیانیهای خواستار در نظر گرفتن رویکرد جدیدی برای تامین مالی اقدامات مرتبط با تغییرات اقلیمی شد.
ایالات متحده نیز مبلغ پیشنهادی ۲۵۰ میلیارد دلاری را بلندپروازانه توصیف کرد، و افزود که اگر کمکهای بانکها، بخش خصوصی و دولتها انجام شود، این هدف قابل دستیابی است.
براساس برخی از گزارشها، کشورهای در حال توسعه برای تامین مالی اقدامات مرتبط با محیط زیست درخواست ۱.۳ تریلیون دلار در سال را مطرح کرده بودند و مبلغ نهایی پیشنویس ارائهشده آنان را از دستیابی به اهداف مدنظرشان ناامید کرده است.
کشورهای در حال توسعه کنفرانسهایی مانند کاپ را بزرگترین امید برای تحت فشار قرار دادن کشورهای ثروتمند میدانند، زیرا آنها بخشی از نشستهای بزرگترین اقتصادهای جهان به شمار نمیآیند.
برزیل که قرار است میزبان اجلاس کاپ ۳۰ باشد، مبلغ بیشتری را برای پیشنویس پیشنهاد کرده بود. مارینا سیلوا، وزیر محیط زیست برزیل، مبلغ ۳۰۰ میلیارد دلار در سال تا سال ۲۰۳۵ را پیشنهاد کرد و پس از آن، این رقم را به ۳۹۰ میلیارد دلار در سال افزایش داد.
پس از واکنش کشورهای در حال توسعه به ارقام پایین پیشنویس، اتحادیه اروپا، ایالات متحده و سایر کشورهای ثروتمند موافقت کردند که تا سال ۲۰۳۵ این رقم به ۳۰۰ میلیارد دلار در سال برسانند، اما هنوز مشخص نیست که در بیانیه پایانی کاپ ۲۹ مبلغ نهایی چهقدر خواهد بود.
نزدیک به ۲۰۰ کشور برای شرکت در نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در باکو حضور داشتند. این کشورها برای بررسی وضعیت محیط زیست جهانی و مشارکت در پیشگیری از گرمایش زمین در این نشست شرکت کردند تا برای مقابله با تغییرات اقلیمی مخرب تصمیماتی بگیرند؛ هرچند که از ابتدا پیشبینی میشد دستیابی به اجماع برای یک توافق همگانی دشوار باشد.
کشورهای در حال توسعه هشدار میدهند که بدون منابع مالی کافی برای تحقق اهداف اقلیمی نمیتوانند کاری بکنند. کارشناسان تاکید دارند که کشورهای در حال توسعه در ایجاد تغییرات اقلیمی کمترین مسئولیت را دارند، اما بیش از همه در معرض عواقب ناشی از تغییرات اقلیمی ازجمله خطر بالا آمدن آب دریاها، گرمای شدید و شوکهای اقتصادی ناشی از این مسائل قرار دارند.