کاهش درآمدهای دولت و تشدید بحران کمبود بودجه در ایران به حدی رسیده است که در یک سال گذشته، بسیاری از خانه بهداشتها در روستاها و شهرهای کمبرخوردار به سبب ناتوانی در پرداخت حقوق کادر درمان تعطیل شدهاند.
در همین حال علیرضا چیذری، رئيس انجمن تامین تجهیزات دارو در ایران، هم روز سهشنبه با انتقاد از حذف ارز ترجیحی چهار هزار و ۲۰۰ تومانی برای دارو و تجهیزات پزشکی در لایحه بودجه سال آینده، اعلام کرد که این اتفاق تا چند ماه آینده به «افزایش ۱۰ تا ۱۵ برابری» قیمت انواع دارو و برخی از خدمات پزشکی در ایران منجر میشود.
همزمان مهدی پیرصالحی، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو، تاکید کرد: «با عددی که اکنون در بودجه برای ارز دارو و تجهیزات پزشکی در نظر گرفته شده است، سال آینده مردم و شرکتها در فشار شدید قرار میگیرند.»
علی نوبخت، معاون پیشین وزارت بهداشت، هم در نامهای به ظفرقندی، وزیر بهداشت دولت پزشکیان، هشدار داده است که حذف ارز ترجیحی دارو «کمر بیماران، بهویژه تهیدستان را خرد میکند، تامینکننده منافع دلالان داخلی و خارجی است و بر بدهی دانشگاههای علوم پزشکی خواهد افزود».
در همین حال، احمد آریایینژاد، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرآنلاین اعلام کرد: «در حال حاضر بسیاری از خانه بهداشتها به دلیل ناتوانی در پرداخت حقوق پرسنل در حال تعطیلیاند، چون ما نیاز به درمان را افزون کردیم و زورمان نمیرسد که درمان کنیم و یکییکی خانههای بهداشت را میبندیم.»
خانه بهداشت کوچکترین واحد درمانی در نظام سلامت ایران محسوب میشود که در روستاها و شهرهای کوچکتر، در نبود بیمارستانها و درمانگاههای مجهز، به درمان بیماران میپردازد. تعطیلی این مراکز میتواند به محرومیت کامل بسیاری از اقشار کمبرخوردار از خدمات پزشکی در مناطق محروم ایران منجر شود.
عضو کمیسیون بهداشت مجلس با انتقاد از تصمیم دولت برای کنار گذاشته شدن ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی واردات دارو و خدمات پزشکی گفت: «اگر ارز ترجیحی دارو حذف شود، بار مالی سنگینی به دوش فرد بیمار و خانواده او تحمیل میشود و با تحت فشار قرار گرفتن بیمار برای تامین تهیه داروهای موردنیاز، نتیجه مطلوب از روند درمانی وی به دست نمیآید و چه بسا بیماری را حادتر کند. در حال حاضر که هنوز ارز ترجیحی دارو حذف نشده است، نیز تنها چند درصد محدود از بیماران توانایی پرداخت هزینههای دارویی را دارند و بیشتر آنان برای تامین هزینههای دارویی مشکل دارند. حالا مردم از ترس هزینههای بالای درمان در مواردی مثل دندانپزشکی، بیخیال مراجعه به پزشک شدهاند و مجبور میشوند دندانشان را بکشند. این مثال در مورد سایر بیماریها هم مصداق دارد و حذف ارز ترجیحی دارو، درمان را برای بیماران سختتر میکند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این در حالی است که مدیرکل بخش دارو در سازمان غذا و داروی ایران روز سهشنبه اعلام کرد که بیش از ۸۰ درصد خطوط تولید دارو در ایران «فاقد ضوابط جهانی و عمدتا فرسودهاند» و سپس تاکید کرد که حدود ۵۰ درصد از هزینههای سلامت در ایران «مستقیم از جیب مردم پرداخت میشود».
از سوی دیگر حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره پیامدهای حذف ارز ترجیحی دارو میگوید: «همین الان هم با وجود اجرای طرحهایی چون دارویار و اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی، مردم حدود ۷۰ درصد هزینههای دارو را از جیب پرداخت میکنند. حذف ارز ترجیحی دارو تنها رنج بیماری و دست و پنجه نرم کردن فرد بیمار با آن را در کنار نگرانی برای چگونگی تامین هزینههای دارو و درمان، تشدید میکند.»
ابراز نگرانیهای مداوم درباره وخیمتر شدن وضعیت درمان و معیشت ایرانیان در ماههای آتی در حالی است که مسعود پزشکیان، رئيسجمهوری ایران، هم دو شب قبل در یک گفتوگوی تلویزیونی بهصراحت گفت به دلیل افزایش ناترازیهای مالی و کمبود بودجه، برای جلوگیری از آن راهی ندارد.