حذف زنان از علوم پزشکی؛ ۳۵ هزار دانشجوی زن در افغانستان خانه‌نشین شدند

افغانستان تنها کشور جهان است که در آن تحصیل و اشتغال زنان منع شده است

گروهی از دختران دانشجو مقابل یکی از موسسات آموزشی‌ــAFP

خبرگزاری فرانسه به نقل از منابعی در وزارت بهداشت رژیم طالبان گزارش داد که در پی ممنوع شدن تحصیل زنان در رشته‌های علوم پزشکی، حدود ۳۵ هزار زن که در موسسات و مراکز آموزشی دولتی و خصوصی آموزش می‌دیدند، خانه‌نشین شدند.

در شرایطی که طالبان در اوایل سال ۲۰۲۲، تحصیل دختران را تا کلاس ششم محدود کردند و در دانشگاه‌ها را هم به روی آنان بستند، تحصیل در موسسات آموزشی پزشکی «آخرین امید» زنان در افغانستان بود که هفته گذشته با فرمان ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، این هم از آنان گرفته شد.

خبرگزاری فرانسه با دختر دانشجویی به نام سجا گفت‌وگو کرده که در یک موسسه بهداشت و درمان در کابل پرستاری می‌خواند. این دانشجو تصمیم رهبر طالبان را «یک کابوس دیگر برای زنان افغانستان» توصیف کرد و گفت آخرین امید از زنان گرفته شد. سجا پیش از این دانشجوی دانشگاه بود اما دو سال پیش به دلیل ممنوعیت تحصیل دختران مجبور شد به این دوره‌ها پناه بیاورد.

سجا گفت: «این آخرین امید من بود تا بتوانم کسی شوم و برای خود آینده‌ای بسازم. اما حالا همه چیز را از ما گرفته‌اند، فقط به جرم اینکه دختریم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گفته مدیران و کارکنان مراکز آموزشی علوم پزشکی، این تصمیم را وزارت بهداشت به‌صورت شفاهی و به دستور رهبر طالبان ابلاغ کرده است. این مراکز که برای برگزاری آزمون‌های پایان ترم آماده می‌شدند، اوایل هفته گذشته کلاس‌های دختران را تا اطلاع بعدی تعطیل کردند.

مسئول یکی از مراکز آموزشی در کابل به شرط محفوظ ماندن نامش، به خبرگزاری فرانسه گفت: «هیچ‌کس خوشحال نیست و این دستور باعث وحشت و ناامیدی دانشجویان و استادان شده است.»

بر اساس اطلاعات وزارت بهداشت، حدود ۳۵ هزار زن در ۱۰ موسسه دولتی و بیش از ۱۵۰ موسسه خصوصی مشغول تحصیل در رشته‌هایی مانند پرستاری، مامایی، دندانپزشکی و علوم آزمایشگاهی بودند. این موسسات معمولا دوره‌های دوساله ارائه می‌دادند و در تربیت نیروی متخصص زن برای نظام بهداشت و درمان افغانستان نقش مهمی داشتند.

کمیته نروژ برای افغانستان که ۵۸۸ زن در مراکز آموزشی تحت مدیریت آن تحصیل می‌کنند، به‌صورت شفاهی از تعلیق کلاس‌ها مطلع شده است. تریه مگنوسن واتردال، مدیر این کمیته، تاکید کرد که این دستور مانند دیگر فرمان‌ها و دستورهایی که کتبی صادر شدند، اجرا شده است. او بدون نام بردن از شخصی، افزود که افراد زیادی در سطوح بالای طالبان با این تصمیم به‌شدت مخالف‌اند. 

این در حالی است که تاکنون هیچ از مقام‌های طالبان به صورت علنی به فرمان‌های صادره رهبر این گروه اعتراض نکرده‌اند.

از زمان بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، این حکومت محدودیت‌های بی‌شماری بر زنان اعمال کرد. ممنوعیت تحصیل و اشتغال دختران افغانستان را به تنها کشور جهان تبدیل کرده که در آن، آموزش و اشتغال دختران ممنوع است. با تصمیم اخیر رهبر طالبان، امید اندک زنان افغانستان برای تحصیل در حوزه پزشکی نیز از بین رفت.

این تصمیم موجی از ناامیدی را در میان دانشجویان علوم بهداشت و خانواده‌های آن‌ها ایجاد کرده است. با این حال مقام‌های طالبان دراین‌باره هیچ‌گونه اظهار نظر رسمی نکرده‌ و به درخواست‌ها و محکومیت‌های بین‌المللی برای لغو این تصمیم هم پاسخی نداده‌اند.

بیشتر از جهان