اسپایک لی در گفت‌و‌گو با هالیوود ریپورتر: تغییرات بزرگی را در عربستان سعودی شاهدیم

راه ورود فیلمسازان جوان و با استعداد از چند سال پیش در عربستان سعودی آغاز شده و رو به گسترش است

اسپایک لی، کارگردان و نویسنده آمریکایی‌ــ fashionela.net

چهارمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم دریای سرخ در جده، عربستان سعودی، برگزار شد و ستارگان بزرگی مانند سینتیا آریو، میشل یئو، جرمی رنر، مایکل داگلاس و بندیکت کامبربچ در منطقه تاریخی البلد در جده گرد هم آمدند. این جشنواره همچنین میزبان فیلم‌های جدیدی از خاورمیانه، آسیا و آفریقا بود و در کنار آن، آثار محبوب جشنواره‌های سال را هم به نمایش گذاشت.

این رویداد فرصتی فراهم کرد تا شش فیلمساز برجسته و نوآور در دومین میزگرد سالانه هالیوود ریپورتر در جشنواره بین‌المللی فیلم دریای سرخ گرد هم آیند. از جمله اسپایک لی، کارگردان و نویسنده آمریکایی و برنده جایزه اسکار و امی، که ریاست هیئت داوران جشنواره فیلم امسال دریای سرخ را هم بر عهده داشت و در اینجا به بخشی از سخنان او می‌پردازیم. 

اسپایک لی در پاسخ به این سوال که چرا آمدن به عربستان سعودی و بر عهده گرفتن ریاست جشنواره دریای سرخ برایش اهمیت داشت، گفت: «وقتی با من تماس گرفتند، گفتم حتما. من عاشق سینما هستم، به‌ویژه سینمای جهان و این جشنواره به من فرصت می‌دهد فیلم‌هایی را ببینم که احتمالا هیچ‌وقت نمی‌دیدم. استعداد در سراسر جهان وجود دارد، نه فقط در هالیوود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او اضافه کرد: «عربستان سعودی از چند سال پیش درهایش را برای فعالیت فیلمسازان گشود و فروش گیشه در این کشور بالا رفت. همانطور که می‌بینید استعدادهای جوان زیادی در حال تولید فیلم‌های جدیدند.»

لی گفت که این سومین بار است که به عربستان سعودی می‌‌آید: «اولین بار برای فیلم «مالکوم اکس» (Malcolm X) با هنرمندی دنزل واشنگتن بود. ما اولین گروهی بودیم که اجازه داشتیم حین حج به مکه دوربین ببریم. چون مسلمان نبودم، یک گروه مسلمان استخدام کردم. چند سال پیش برای نمایش فیلم مالکوم اکس به اینجا آمدم و این بار هم دفعه سوم است.»

او با اشاره اینکه سینما از غرب می‌آید و در کشورهای غربی مانند فرانسه مردم همیشه به سینما می‌رفتند، گفت که قصد دارد صداهای متفاوت، ایده‌های جدید و فرهنگی دیگر را به گونه‌ای که هرگز ندیده و نشنیده، مشاهده کند و عربستان سعودی به بهترین شکل ممکن این اتفاق را رقم زده است.

به باور او، فیلم و موسیقی به‌راحتی این فضا را در اختیار همگان می‌گذارند. شما می‌توانید از طریق موسیقی حال‌وهوای آهنگ را انتقال دهید و در فیلم می‌توانید هر آنچه می‌خواهید از مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به صورت هنرمندانه بگویید. همچنین در فیلمسازی انسانیتی وجود دارد که شما را جذب می‌کند، چرا‌ که با زندگی فرد یا فرهنگی خاص مواجه می‌شوید و این بسیار زیبا است. از این طریق می‌توانید مردم تمام جهان را مشاهده کنید. 

او با تاکید بر اینکه فیلم‌ها در عربستان سعودی مخاطبان جدیدی دارند که می‌توانند تاثیرگذار باشند و افزود که می‌توان فیلم‌هایی در این منطقه ساخت زیرا هیجان و جذابیت‌‌های خود را دارد.

سارا فیرلند، کارگران آمریکایی فیلم «لمس آشنا» (Familiar Touch) که در این گفت‌وگو شرکت داشت، هم گفت: «من در مورد کلیم آفتاب، مدیر برنامه‌ریزی بین‌المللی جشنواره فیلم دریای سرخ شنیده بودم و این بخشی از چیزی بود که باعث شد به جشنواره فیلم سرخ کشیده شوم. زیرا محور فیلم من در مورد پیری است و تجربه زنی را که با پیری مواجه است، به تصویر می‌کشد. یکی از نکات منحصربه‌فرد در نشست‌های حاشیه این جشنواره صحبت‌ کردن راجع به افرادی بود که تجربه نگهداری از افراد مسن‌تر را در کشورشان داشتند.»

فیرلند افزود: «من هنوز فیلمم را در خاورمیانه به نمایش نگذاشته‌ام، بنابراین بسیار هیجان‌زده‌ام که بدانم مردم اینجا در مورد تجربه‌شان از پیری چه می‌گویند و چه سازمان‌هایی در این زمینه وجود دارد و در نهایت اینکه مردم این منطقه  شخصیت آمریکایی داخل فیلم را چطور درک می‌کنند. برایم جالب است.»

او در کل از جشنواره دریای سرخ و حمایت‌های آن از فیلم‌های سراسر جهان بسیار خرسند بود. 

اسپایک لی قبلا در مصاحبه با اسکرین گفته بود که به دنبال اصالت است؛ روشی که تصاویر چیده می‌شوند تا مفهومی را انتقال دهند. او گفت: «آیا صدای کارگردان را می‌بینم و می‌شنوم و حس می‌کنم؟ داستان چیست و چگونه روایت می‌شود؟ این چیزی است که من دنبال آنم.»

او تاکید کرد که عربستان سعودی در آستانه تحولات بسیار بزرگ است و از اینکه جشنواره دریای سرخ فرصتی فراهم کرد تا بتواند فیلم‌های جدید ببیند و فیلمسازان تازه نفس در صنعت سینما را ملاقات کند، ابراز شادمانی کرد.     

بیشتر از فیلم