خستگی ذهنی بایدن و بحران خروج از افغانستان

در جریان تخلیه آشفته افغانستان ۱۳ نیروی نظامی آمریکایی و بیش از ۱۷۰ شهروند افغان کشته شدند 

جو بایدن-خبرگزاری فرانسه

پیش از خروج فاجعه‌بار آمریکا از افغانستان، جو بایدن به‌دلیل خستگی ذهنی تماس ضروری با رئیس کمیته خدمات مسلح مجلس نمایندگان را نپذیرفت. این موضوع بار دیگر نگرانی‌ها درباره توانایی‌های جسمی و ذهنی او را برجسته کرده است.   

روزنامه وال‌استریت ژورنال در گزارشی فاش کرد که بایدن حتی برای اعضای حزب خودش نیز به‌راحتی در دسترس نیست. دستیاران او تلاش می‌کردند تا نشانه‌های آشکار زوال ذهنی و جسمی رئیس‌جمهوری را پنهان نگه دارند.  

در دسترس نبودن بایدن تاثیرات قابل‌توجهی بر یکی از بزرگ‌ترین ناکامی‌های دولت او گذاشت که بخش عمده‌ای از ریاست‌جمهوری او را تحت‌الشعاع قرار داد.   

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

آدام اسمیت، رئیس کمیته خدمات مسلح مجلس نمایندگان، در سال ۲۰۲۱ تلاش کرد با بایدن تماس بگیرد و نگرانی‌های‌اش درباره خروج برنامه‌ریزی‌شده از افغانستان را مطرح کند. اسمیت معتقد بود که اظهارات خوش‌بینانه دولت درباره خروج از افغانستان واقع‌بینانه نیست و او می‌خواست یافته‌هایش را با رئیس‌جمهوری در میان بگذارد.  

اسمیت به وال‌استریت ژورنال گفت: «من از آن‌ها خواهش می‌کردم که انتظاراتشان را پایین بیاورند.» اما او نتوانست مستقیما با رئیس‌جمهوری ارتباط برقرار کند. 

در جریان تخلیه آشفته افغانستان در اوت ۲۰۲۱، سیزده نیروی نظامی آمریکایی و بیش از ۱۷۰ شهروند افغان کشته شدند. این خروج به طولانی‌ترین جنگ تاریخ آمریکا پایان داد، اما کنترل کشور را به طالبان سپرد و حدود هفت میلیارد دلار تجهیزات و تسلیحات نظامی را نیز در افغانستان به جا گذاشت.  

پس از این بحران، اسمیت در گفت‌وگو با واشینگتن‌پست اظهار کرد که دولت بایدن درباره دوام دولت مورد حمایت آمریکا در افغانستان فاقد دیدگاه واقع‌بینانه بوده است.   

اظهارات اسمیت، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، را خشمگین کرد و او با اسمیت تماس گرفت تا اعتراضش را ابراز کند. اما براساس گزارش وال‌استریت ژورنال، این تماس به بحثی داغ میان دو طرف بدل شد و درنهایت بلینکن مسئولیت شکست در افغانستان را پذیرفت.  

بلافاصله پس از این اتفاق، بایدن نیز برای عذرخواهی با اسمیت تماس گرفت. این تماس تنها تماس شخصی بایدن با اسمیت در چهار سال حضورش در کاخ سفید بود. اسمیت درباره این موضوع گفت: «بایدن در قیاس با بسیاری از دولت‌های دیگر منزوی‌تر بود. من در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما چندین بار با او صحبت کردم، در حالی که حتی رئیس کمیته هم نبودم.» 

وال‌استریت ژورنال گزارش داد که بایدن از همان ابتدای دوران ریاست‌جمهوری جلسات برنامه‌ریزی‌شده را بسته به وضعیت جسمی و ذهنی‌اش تغییر می‌داده یا لغو می‌کرده است. یکی از مقام‌های امنیت ملی در بهار ۲۰۲۱ به دستیارش گفته بود: «رئیس‌جمهوری روزهای خوب و بد دارد و امروز روز بدی است، بنابراین این مسئله را فردا بررسی می‌کنیم.»  

جلسات جو بایدن اغلب برای اواخر روز برنامه‌ریزی می‌شدند. این موضوع پس از عملکرد ضعیف بایدن در مناظره با دونالد ترامپ آشکار شد، زمانی که کارکنان بایدن اعتراف کردند او خارج از یک بازه زمانی شش‌ساعته، که حدود چهار بعدازظهر پایان می‌یافت، به‌سختی قادر به ادامه کار بود.   

بحران خروج از افغانستان ماموریت بایدن در مقام ریاست‌جمهوری را تحت شعاع قرار داد و به یکی از موضوعات کلیدی کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ بدل شد. پس از انتقادهای بسیار ترامپ، بایدن از کارزار انتخاباتی کناره‌گیری کرد.  

بیشتر از جهان