تایمز: جمهوری اسلامی به دنبال قاچاق هوایی سلاح برای حزب‌الله است

پس از سقوط حکومت اسد و ایجاد اختلال در مسیرهای زمینی سوریه برای تجهیز حزب‌الله، ممکن است بیروت به مرکزی برای تحویل هوایی سلاح به گروه‌های نیابتی‌ جمهوری اسلامی ایران تبدیل شود

روزنامه تایمز در گزارشی نوشت که دریافته است جمهوری اسلامی ایران پس از سقوط دولت بشار اسد در سوریه، به فکر قاچاق سلاح به گروه نیابتی‌اش حزب‌الله از طریق مسیرهای هوایی لبنان است.

بنا بر این گزارش، پروازهای مستقیم از فرودگاه بین‌المللی تهران به بیروت چند روز پیش از سر گرفته شد، اما پس از قدرت گرفتن شورشیان در دمشق، دیگر بر فراز حریم هوایی سوریه پرواز نمی‌کنند.

به نوشته تایمز و به نقل از یک منبع آگاه در تهران، مسیرهای زمینی که پیش از این، موشک‌ها و سایر تسلیحات جمهوری اسلامی را از طریق سوریه به حزب‌الله می‌رساند، با روی کار آمدن شورشیان سوری مختل شده و این به آن معناست که ایران ممکن است به دنبال تبدیل بیروت به یک «مرکز» جدید برای تحویل سلاح‌ها به گروه‌های نیابتی‌اش باشد.

در صورت صحت این گزارش، چنین مسیر تدارکاتی هوایی نقض توافق آتش‌بسی است که به تازگی بین اسرائیل و لبنان امضا شده و خطر وقوع مجدد درگیری‌ها را در پی خواهد داشت.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

منبع آگاه گفتگوکننده با تایمز اعلام کرده است که «کشورهای غربی نگران‌اند حالا که جمهوری اسلامی ایران، دمشق را به عنوان فرودگاه خود در منطقه برای قاچاق سلاح از دست داده است، تلاش کند فرودگاه بیروت را به مرکز لجستیکی جدید خود تبدیل کند، همانطور که این کار را پیش از این در سوریه انجام داده بود.»

حزب‌الله لبنان در ماه‌ها و هفته‌های گذشته از عملیات خرابکارانه، حملات هوایی و تهاجم زمینی اسرائیل به جنوب لبنان آسیب بسیاری دیده است و در همین حال سقوط حکومت اسد، نفوذ جمهوری اسلامی ایران را در سوریه تضعیف کرده است.

در حالی که درباره تضعیف «محور مقاومت» جمهوری اسلامی ایران در برابر اسرائیل صحبت می‌شود، برخی منابع منطقه‌ای تخمین می‌زنند که تهران ممکن است تلاش کند متحدان باقی‌مانده خود از جمله شبه‌نظامیان شیعه در عراق، شورشیان حوثی در یمن و گروه‌های شبه‌نظامی فلسطینی را علاوه بر حزب‌الله لبنان تقویت کند.

به گفته کارشناسان، مسیر بالقوه هوانوردی به بیروت تنها خط تدارکاتی ممکنی نیست که تهران می‌تواند برای کمک به حزب‌الله در احیای این گروه شبه‌نظامی استفاده کند. مسیرهای زمینی ایران از طریق عراق، اردن و کرانه باختری نیز هنوز گزینه‌های محتمل محسوب می‌شود و همچنین مسیرهای حمل و نقل دریایی به سواحل مدیترانه لبنان وجود دارد.

تحلیلگران می‌گویند که اقدام جسورانه جمهوری اسلامی برای انتقال تسلیحات از طریق هوا، به دست گرفتن کنترل فرودگاه غیرنظامی لبنان یا از طریق دریا، برای حزب‌الله که بسیار ضعیف شده خطرناک خواهد بود.

به گفته آنها، در شرایط فعلی توانایی حزب‌الله برای تجهیز مجدد محدود است و در حالی که این گروه شبه‌نظامی هنوز دسترسی هوایی و دریایی دارد، تحرکات آن بر اساس مفاد توافق آتش‌بس با اسرائیل که احتمالا در دولت جدید آمریکا تمدید می‌شود، محدود خواهد بود.

بحث‌هایی موجود بر سر احتمال قاچاق تسلیحات از ایران به لبنان به شیوه هوایی، برخی منابع غربی را بر آن داشته است که پیش‌بینی کنند اسرائیل ممکن است در برابر این تهدید چگونه اقدام کند.

این تخمین پس از ماه‌ها عملیات نظامی اسرائیل، نه تنها علیه نیروهای نیابتی ایران در لبنان، غزه و یمن، بلکه در سوریه از زمان تسلط شورشیان صورت می‌گیرد. اسرائیل همچنین در عملیاتی که علیه جمهوری اسلامی در خاک ایران انجام داده، به توان دفاعی این کشور آسیب زده و تاسیسات هسته‌ای را بدون دفاع گذاشته است. اینها در حالی است که جمهوری اسلامی ایران برخلاف وعده‌هایی که در مورد انتقام‌جویی داده، هنوز به آخرین حمله اسرائیل پاسخی نداده است.

همزمان با چنین تحولاتی، احمد الشرع، رهبر شورشیان سوریه که حکومت بر این کشور را در دست گرفته‌اند، گفت که گروه هیات تحریرالشام در گفتگو با رهبران اقلیت دروزی از کشور همسایه اعلام کرده به حاکمیت لبنان احترام خواهد گذاشت.

شارع به سیاستمداران برجسته دروزی در لبنان گفته است که «سوریه دیگر به هیچ وجه مداخله منفی در لبنان اعمال نخواهد کرد و به حاکمیت لبنان، حاکمیت ارضی و استقلال تصمیمات آن کشور احترام می‌گذارد.»

گزارش‌ها از تلاش تهران برای تجهیز نیروهای نیابتی‌اش در منطقه در حالی است که روز یکشنبه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی مدعی شد که ایران هیچ نیروی نیابتی در منطقه ندارد. او تاکید کرد: «آنها [آمریکایی‌ها] مدام می‌گویند جمهوری اسلامی نیروهای نیابتی خود را در منطقه از دست داده است. این هم یک اشتباه دیگر است و اگر روزی بخواهیم اقدام کنیم نیازی به نیروی نیابتی نداریم.»

این ادعا درحالی مطرح می‌شود که پیش از سقوط دولت بشار اسد در سوریه و منهدم شدن بیشتر مراکز و تجهیزات نظامی حماس و حزب‌الله در غزه و لبنان براثر حملات ارتش اسرائیل، شمار زیادی از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و همچنین رهبران گروه‌های شبه‌نظامی به وابستگی کامل این گروه‌ها به جمهوری اسلامی ایران اعتراف کرده بودند.