پس از انتشار خبر بازداشت یک زن روزنامهنگار ایتالیایی در ایران، وزیر خارجه ایتالیا روز شنبه گفت که این کشور در حال تلاش برای آزادی «چچیلیا سالا»ی ۲۹ ساله است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آنتونیو تایانی، وزیر خارجه ایتالیا، تاکید کرد که پرونده این روزنامهنگار بازداشتشده «پیچیده» است اما رم امیدوار است او را بهزودی به خانه بازگرداند.
این مقام ایتالیایی درباره ابعاد بازداشت این روزنامهنگار جوان و دلیل پیچیده خواندن موضوع توضیح بیشتری نداد. با این حال او در ادامه گفتههایش افزود: «امیدواریم این موضوع بهسرعت حل شود هرچند چندان به ما بستگی ندارد.»
چچیلیا سالا، که برای روزنامه «ایل فولیو» (Il Foglio) و پادکست «کورا مدیا» (Chora Media) کار میکند، ۱۹ دسامبر در تهران بازداشت شد اما دستگیریاش روز جمعه ۲۷ دسامبر علنی شد.
تاکنون مقامهای جمهوری اسلامی درباره بازداشت این خبرنگار اظهارنظر رسمی نکردهاند. وزیر خارجه ایتالیا در گفتوگوهایش از بیان اینکه آیا ممکن است بازداشت او با دستگیری یک ایرانی در ایتالیا مرتبط باشد یا نه خودداری کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیشتر، روزنامه ایتالیایی «لا رپوبلیکا» از مذاکره برای مبادله چچیلیا سالا با شهروندی ایرانی به نام محمد عابدینی نجفآبادی که در میلان بازداشت شده است خبر داده بود. این روزنامه در عین حال از تماس دولت ایتالیا با رهبران احزاب مخالف برای جلوگیری از حمله مستقیم به جمهوری اسلامی «در این مرحله حساس» خبر داد.
لا رپوبلیکا روز شنبه در گزارشی تاکید کرد که وزارت خارجه ایتالیا پس از «هفت روز سکوت و گفتوگوی پنهانی ناموفق با جمهوری اسلامی برای آزادی سالا» خبر بازداشت او را منتشر کرد.
عابدینی نجفآبادی که موضوع مبادله او با سالا مطرح شده، روز دوشنبه ۲۶ آذر در فرودگاه میلان دستگیر شد. وزارت دادگستری آمریکا او و مهدی محمدصادقی، شهروند ایرانی-آمریکایی را به تامین فناوری پهپاد برای جمهوری اسلامی متهم کرده است.
پادکست کورا مدیا نیز روز جمعه اعلام کرد که سالا در زندان اوین تهران است. بنا به گفته این رسانه، او روز ۱۲ دسامبر با ویزای معتبر روزنامهنگاری کشور ایتالیا را به مقصد ایران ترک کرد و قرار بود ۲۰ دسامبر به رم بازگردد.
مسئولان این پادکست با انتشار بیانیهای تاکید کردند: «سالا به زندان اوین منتقل شده است، جایی که مخالفان حکومت ایران در آنجا نگهداری میشوند. این در حالی است که هنوز دلیل بازداشت او اعلام نشده است.»
در این بیانیه ضمن درخواست از دولت ایتالیا برای بازگرداندن سالا آمده است: «روزنامهنگاری نباید جرم تلقی شود، حتی در کشورهایی که هر نوع آزادی ازجمله آزادی مطبوعات را سرکوب میکنند.»
جورجا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، نیز در اظهارنظر کوتاهی درباره سالا گفت که پرونده او را شخصا دنبال میکند. او با تاکید بر اینکه میکوشد این روزنامهنگار را بهزودی به خانه بازگرداند، از رسانهها خواست که با این موضوع با «احتیاط لازم» برخورد کنند.
بنا به گفته وزارت خارجه ایتالیا، چچیلیا سالا پس از دستگیری فقط دو بار توانسته است با خانوادهاش تماس بگیرد، با این حال پائولا آمادی، سفیر ایتالیا در تهران، توانسته است روز جمعه با او در زندان ملاقات کند.
چچیلیا سالا در زمان حضورش در ایران تصاویر و گزارشهای متعددی درمورد وضعیت اجتماعی زنان و زندگی آنان زیر سایه حکومت جمهوری اسلامی منتشر کرده بود.
او که پیشتر نیز چندین بار به ایران سفر کرده بود، در آخرین حضورش چند پادکست درمورد تهران منتشر کرد که یکی از آنها با عنوان «گفتوگویی درباره پدرسالاری در تهران» بود.
در ویدیویی که سه روز قبل از دستگیری این روزنامهنگار در تهران ضبط شده، سالا با زنانی گفتوگو میکند که برخلاف قوانین حجاب اجباری عمل میکنند و بهرغم سختگیریهای جمهوری اسلامی حاضر نیستند حجاب داشته باشند.
سالا در این گزارش، در حالی که خودش نیز حجاب ندارد، مقابل دوربین ایستاده و به تغییراتی که پس از آخرین سفرش به ایران در این کشور رخ داده اشاره میکند. او میگوید: «صدها هزار زن ایرانی دیگر حجاب ندارند یا دستکم حجاب مطابق قانون ندارند. آنها نمیترسند که من که یک خارجیام ازشان عکس بگیرم و از دوربینهای شناسایی ساخت چین که برای تشخیص چهره زنان بیحجاب در خیابانهاکار گذاشته شده نیز نمیترسند.»
این روزنامهنگار همچنین به حمله موشکی اسرائیل به سامانه پدافند هوایی جمهوری اسلامی در تهران و پیامهای بنیامین نتانیاهو به مردم ایران اشاره میکند.
مشخص نیست که آیا این ویدیو یا برخی از پادکستهای این روزنامهنگار با بازداشت او مرتبط است یا نه.
این روزنامهنگار پیش از این نیز گزارشهایی درمورد اوکراین منتشر کرده بود.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران خواستار آزادی فوری سالا شده و در بیانیهای تاکید کرده است: «ما روشهایی را که جمهوری اسلامی برای زندانی کردن روزنامهنگاران خارجی به کار میگیرد تا به اهدافش برسد محکوم میکنیم.»