‌کشف اَبَرزمین احتمالا قابل‌سکونت در فاصله نزدیک ۲۰ سال نوری ما

به گفته دانشمندان، این سیاره به نام اچ‌دی ۲۰۷۹۴ دی (HD 20794 d) که در «منطقه زیست‌پذیر» اطراف ستاره‌ای مشابه خورشید در گردش است، ممکن است شرایطی مناسب برای حیات داشته باشد

تصویری از زمین -NASA Ames/JPL-Caltech/Tim Pyle

دانشمندان می‌گویند سیاره‌ای از نوع «اَبَرزمین» در فاصله ۲۰ سال نوری را کشف کرده‌اند که ممکن است قادر به میزبانی حیات باشد.

به گزارش اسکای‌نیوز، جرم این سیاره که در جریان تحقیقات دانشمندان دانشگاه آکسفورد کشف شد، شش برابر زمین است.

به گفته دانشمندان، این سیاره به نام اچ‌دی ۲۰۷۹۴ دی (HD 20794 d) که در «منطقه زیست‌پذیر» اطراف ستاره‌ای مشابه خورشید در گردش است، ممکن است شرایطی مناسب برای حیات داشته باشد.

پژوهشگران بر این باورند که این سیاره در فاصله مناسبی از ستاره‌‌اش قرار گرفته است و از این رو، احتمال وجود آب در سطح آن دور از ذهن نیست.

کمربند حیات به زبان ساده، به منطقه‌ای در اطراف یک ستاره گفته می‌شود که نه خیلی گرم و نه خیلی سرد است و آب مایع می‌تواند آنجا وجود داشته باشد و به پیدایش حیات کمک کند. 

دانشمندان دانشگاه آکسفورد می‌گویند این کشف هیجان‌انگیز که جزئیات آن در مجله «آسترونومی اند استروفیزیکس» (Astronomy & Astrophysics) منتشر شد، به این دلیل ارزشمند است که این سیاره از نظر نجومی به نوعی در فاصله نزدیک به سیاره ما قرار دارد.

به گفته آ‌ن‌ها، نزدیکی این سیاره به زمین این امیدواری را ایجاد می‌کند که در آینده بتوان فضاپیماهایی را برای تصویربرداری از این سیاره به آنجا فرستاد. با این حال از آنجا که سیاره اچ‌دی ۲۰۷۹۴ دی در مداری بیضوی حرکت می‌کند، مشخص نیست آیا می‌تواند میزبان حیات باشد یا نه.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این سیاره نخستین بار سال ۲۰۲۲ کشف شد و دانشمندان برای تایید وجود آن، بایگانی دو دهه داده‌های رصدی را بررسی کردند.

در ابتدا تایید سیگنال‌هال اولیه از نظر علمی دشوار بود و در زمان کشف آن این امکان وجود نداشت که بتوان با قاطعیت گفت که این سیگنال واقعی است یا نه.

دانشمندان از دهه ۱۹۹۰ به این سو هزاران مورد از این سیارات را کشف کرده‌اند و دانش سیارات فراخورشیدی در حال حاضر طرز تفکر دانشمندان در مورد گیتی و جایگاه ما در آن را تغییر داده است.

به گفته پژوهشگران، دانش ما درباره سیارات فراخورشیدی با پرتاب تلسکوپ فضایی جیمز وب در دسامبر ۲۰۲۱ و نیز تلسکوپ‌های رصد سیارات فراخورشیدی مانند «ماهواره نقشه‌بردار فراخورشیدی گذرا ناسا» (تِس) به دوران جدیدی وارد شده است. تاکنون بیش از پنج هزار سیاره فراخورشیدی کشف شده‌اند که بیشتر آن‌ها سیاراتی بزرگ‌تر به اندازه مشتری یا نپتون‌اند.

با این حال، قرار گرفتن یک سیاره در منطقه زیست‌پذیر یا اصطلاحا «کمربند حیات» تضمینی بر این نیست که آن سیاره حتما میزبان حیات باشد. نمونه بارز آن زمین و زهره‌اند که هر دو در منطقه قابل‌سکونت خورشید واقع شده‌اند اما می‌دانیم که تنها زمین میزبان حیات است و زهره یک سیاره جهنمی برای حیات محسوب می‌شود.

© The Independent

بیشتر از علوم