در شرایطی که آمریکا خواستار برگزاری انتخابات سراسری در اوکراین پس از برقراری آتشبس است، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در مصاحبه با اسوشیتدپرس درباره کنار گذاشتن اوکراین از مذاکرات آمریکا و روسیه درباره جنگ هشدار داد.
زلنسکی گفت کنار گذاشتن کشورش از مذاکرات بین آمریکا و روسیه درباره جنگ اوکراین «بسیار خطرناک» خواهد بود و خواستار گفتوگوهای بیشتر بین کییف و واشینگتن برای تدوین طرح آتشبس شد.
این سخنان زلنسکی پس از آن مطرح شد که دونالد ترامپ اعلام کرد مقامهای آمریکا و روسیه «در حال گفتوگو» درباره پایان جنگاند و افزود دولتش «مذاکرات بسیار جدی» با روسیه داشته است.
زلنسکی تاکید کرد: «ممکن است آنها روابط خودشان را داشته باشند، اما صحبت درباره اوکراین بدون حضور ماــ این برای همه خطرناک است.»
او گفت تیمش با دولت ترامپ در تماس بوده است اما این گفتوگوها در سطح کلی بوده و احتمالا بهزودی نشستهای حضوری برای تدوین توافقهای دقیقتر برگزار خواهد شد.
ترامپ وعده داده است طی شش ماه اول دوره ریاستجمهوریاش به جنگ اوکراین پایان میدهد، اما دو طرف جنگ اختلافهای زیادی دارند و هنوز مشخص نیست توافق آتشبس چگونه شکل خواهد گرفت.
در همین حال، روسیه همچنان به پیشروی آهسته اما مداوم در خاک اوکراین ادامه میدهد و ارتش اوکراین با کمبود شدید نیرو مواجه است.
بیشتر اوکراینیها خواستار وقفه در جنگاند تا بتواند زندگیشان را بازسازی کنند. بخشهای وسیعی از شرق اوکراین به ویرانه تبدیل شده است و حملات روسیه به شبکه برقرسانی و زیرساختها شهرها را در تاریکی فرو برده است. اکنون نزدیک به یکپنجم اوکراین تحت اشغال روسیه قرار دارد.
زلنسکی با تاکید بر ضرورت وجود «چشمانداز مشترک برای پایان سریع جنگ» گفت که در نبود تضمینهای امنیتی از جانب متحدان اوکراین، هرگونه توافق با روسیه فقط مقدمهای برای تجاوزهای آینده خواهد بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
عضویت در ناتو که مدتها است یکی از خواستههای کلیدی کییف محسوب میشود و روسیه قاطعانه با آن مخالفت کرده، همچنان اولویت اصلی زلنسکی است. او گفت عضویت اوکراین در ناتو ارزانترین تضمین امنیتی است که اوکراین میتواند دریافت کند و همچنین ارزانترین گزینه برای همه است.
در همین حال، آمریکا خواهان برگزاری انتخابات در اوکراین است، بهویژه اگر کییف در ماههای آینده بتواند با مسکو به توافق برسد و آتشبس برقرار شود.
کیت کلاگ، فرستاده ویژه دولت ترامپ در امور اوکراین و روسیه، به رویترز گفت انتخابات ریاستجمهوری و پارلمان اوکراین که در جریان جنگ به تعویق افتاده بود «باید برگزار شود».
کلاگ گفت: «بیشتر کشورهای دموکراتیک حتی زمان جنگ نیز انتخابات برگزار میکنند. فکر میکنم مهم است که اوکراین هم چنین کاری کند.»
آمریکا هنوز جزئیات طرح میانجیگری این کشور برای پایان جنگ اوکراین را علنی نکرده است؛ با این حال، به گفته منابع آگاه، کلاگ و سایر مقامهای کاخ سفید در روزهای اخیر درباره فشار بر اوکراین برای برگزاری انتخابات بهعنوان بخشی از توافق اولیه آتشبس با روسیه صحبت کردهاند.
آنها معتقدند پس از توافق آتشبس اولیه، برنده انتخابات اوکراین میتواند مسئول مذاکره برای توافقی بلندمدت با روسیه باشد.
مشخص نیست چنین پیشنهادی از جانب واشینگتن با چه واکنشی در کییف مواجه خواهد شد. زلنسکی پیشتر گفته بود که اوکراین فقط در صورتی که جنگ متوقف شود و تضمینهای امنیتی قوی وجود داشته باشد که روسیه جنگ را از سر نگیرد، میتواند امسال انتخابات برگزار کند.
دوره پنج ساله ریاستجمهوری زلنسکی قرار بود در سال ۲۰۲۴ به پایان برسد اما در حال حاضر، برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و پارلمانی تحت حکومت نظامی ممکن نیست. قوانین اوکراین بهصراحت برگزاری انتخابات در شرایط حکومت نظامی را ممنوع میکند.
ولادیمیر پوتین آشکارا گفته است زلنسکی را بدون حکم انتخاباتی جدید رهبر مشروع اوکراین نمیداند و از نظر قانونی حق امضای اسناد الزامآور توافق صلح احتمالی را ندارد.
یک منبع دولتی اوکراین گفت پوتین از مسئله انتخابات بهعنوان دستاویزی برای مختل کردن مذاکرات استفاده میکند.
یک مقام سابق غربی با ابراز نگرانی از فشار برای برگزاری انتخابات در اوکراین، گفت لغو حکومت نظامی موجب خروج گسترده ارز و سربازان از کشور میشود و علاوه بر این، با تبدیل زلنسکی به یک رئیسجمهوری در آستانه ترک سمت، بیثباتی سیاسی را تشدید میکند و قدرت و نفوذ او را کاهش میدهد.
به نظر میرسد روسیه خواهان پایان کار زلنسکی است. بهرغم اینکه کرملین بارها اعلام کرده پوتین برای مذاکرات بدون پیششرط آماده است، او هیچ نشانهای از آمادگی برای مذاکرات جدی نشان نداده است.
در همین حال، جنگ همچنان ادامه دارد و به گزارش اسکای نیوز، در حمله موشکی بعدازظهر شنبه به یک مدرسه شبانهروزی در منطقه کورسک روسیه که تحت کنترل نیروهای اوکراینی قرار دارد، چهار نفر کشته شدهاند. دو طرف انگشت اتهام را به سوی یکدیگر گرفتهاند. کییف مسکو را عامل این حمله معرفی میکند و وزارت دفاع روسیه مدعی است که موشکها از منطقهای در اوکراین شلیک شدهاند.
این مدرسه در شهر سودژا در فاصله ۱۲ کیلومتری مرز اوکراین بهعنوان سرپناهی برای ساکنان محلی عمدتا مسن استفاده میشد و بنابر اعلام ارتش اوکراین، هنگام حمله فقط غیرنظامیان در محل حضور داشتند و در حال تخلیه این محل بودند.
ارتش اوکراین در ادامه افزود در این حمله که با بمبهای گلاید روسی انجام شد، حدود ۸۴ نفر نجات پیدا کردند، و نزدیک به ۱۰۰ نفر همچنان زیر آوار گرفتارند.
در سایر نقاط اوکراین نیز دستکم ۱۲ نفر در حملات روسیه به پولتاوا، در مرکز کشور، کشته شدند.