ترامپ همکاری با شورای حقوق بشر سازمان ملل و آنروا را متوقف می‌کند

دولت نتانیاهو بارها از آژانس امدادرسانی به آوارگان فلسطینی (آنروا) با اتهام تحریک اقدام‌های ضداسرائیلی انتقاد کرده است

خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام کاخ سفید نوشت که پیش‌بینی می‌شود دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز سه‌شنبه با توقف مشارکت ایالات متحده در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، برای توقف کمک‌های مالی به سازمان امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (آنروا) هم اقدام کند.

این اقدام هم‌زمان با سفر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل به واشینگتن انجام می‌شود؛ فردی که مدت‌ها است از آنروا انتقاد می‌کند و این سازمان را به تحریک اقدام‌های ضداسرائیلی و کارکنان آن را به «دست داشتن در فعالیت‌های تروریستی علیه اسرائیل» متهم می‌کند.

ترامپ پیش از این نیز در دوره اول ریاست‌جمهوری خود از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، هم بودجه آنروا را قطع کرده و ارزش فعالیت آن را زیر سوال برده بود. او در آن زمان گفته بود که فلسطینی‌ها باید مذاکرات صلح با اسرائیل را از سر بگیرند و خواستار اصلاحاتی در فعالیت آنروا شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دولت اول ترامپ در نیمه‌راه دوره سه ساله خود از شورای حقوق بشر ۴۷ عضوی سازمان ملل هم خارج شده و از این شورا را به دلیل تعصب مزمن و رفتارهای منفی و تبعیض‌آمیز پیوسته و مداوم علیه اسرائیل و کافی نبودن اصلاحات انتقاد کرده بود.

ایالات متحده در حال حاضر عضو این نهاد مستقر در ژنو نیست. در زمان جو بایدن، رئیس‌جمهوری سابق ایالات متحده،آمریکا دوباره به عضویت این نهاد درآمد که تا سال ۲۰۲۴ ادامه داشت.

یک گروه کاری از شورای حقوق بشر قرار است در ماه اوت سوابق حقوق بشری ایالات متحده را بررسی کند؛ فرایندی که همه کشورهای عضو سازمان ملل هر چند سال یک‌ بار باید پشت سر بگذارند. اگرچه قانو‌ن‌های مصوب این شورا الزام‌آور نیست، مباحثات آن وزن سیاسی دارد و انتقادش از کشورها می‌تواند بر دولت‌ها برای تغییر رویکردشان فشار جهانی ایجاد کند.

ترامپ از زمان روی کار آمدن برای دومین دوره در ۲۰ ژانویه، دستور خروج ایالات متحده از سازمان بهداشت جهانی و پیمان اقلیمی پاریس را نیز صادر کرده است.

دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، روز دوشنبه با ستایش از اقدام‌های پیش‌بینی‌شده ترامپ، شورای حقوق بشر سازمان ملل را به «ترویج شدید یهودستیزی» متهم کرد. او افزود: «آنروا مدت‌ها است که جایگاهش را به عنوان یک سازمان بشردوستانه مستقل از دست داده و به یک نهاد تروریستی تحت کنترل حماس تبدیل شده است که خود را یک سازمان بشردوستانه معرفی می‌کند.»

فیلیپ لازارینی، کمیسر کل آنروا، هفته گذشته گفت که این سازمان هدف یک «کارزار گسترده انتشارات اطلاعات نادرست و گمراه‌کننده» قرار گرفته است تا «این سازمان را به‌عنوان یک نهاد تروریستی معرفی کند».

ایالات متحده در مقطعی بزرگ‌ترین کمک‌کننده به آنروا بود و حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار در سال به این نهاد کمک می‌کرد،  اما پس از اینکه اسرائیل حدود ۱۲ نفر از کارکنان آنروا را به مشارکت در حمله مرگبار ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس به اسرائیل متهم کرد، جو بایدن در ژانویه ۲۰۲۴ این کمک‌ها را متوقف کرد. پس از آن هم کنگره ایالات متحده کمک به آنروا را دست‌کم تا مارس ۲۰۲۵ به حالت تعلیق درآورد.

این در حالی است که حامیان فعالیت آنروا معتقدند این سازمان به میلیون‌ها فلسطینی در غزه و کرانه باختری، سوریه، لبنان و اردن کمک، خدمات بهداشتی و آموزشی ارائه می‌دهد.

سازمان ملل متحد اعلام کرده است ۹ کارمند آنروا که احتمالا در حمله هفتم اکتبر دست داشتند، اخراج شده‌اند. یکی از فرماندهان حماس در لبنان هم که ماه سپتامبر کشته شد، نیز در آنروا کار می‌کرد. سازمان ملل متعهد شد که تمام اتهامات مطرح‌شده را بررسی کند و بارها از اسرائیل خواسته مدرکی را که دارد ارائه دهد، اما اسرائیل هنوز شواهدی ارائه نکرده است.

بیشتر از جهان