اسرائیل میگوید بهرغم مخالفتهای بینالمللی با طرح دونالد ترامپ برای تخلیه غزه، فراهم کردن مقدمات خروج فلسطینیان از غزه را آغاز کرده است.
به گزارش اسوشیتدپرس، در همین حال، به گفته مقامهای آگاه، مصر یک کارزار دیپلماتیک پشتپرده علیه این پیشنهاد را آغاز کرده و هشدار داده است که این طرح ممکن است توافق صلح مصر با اسرائیل را به خطر بیندازد.
مقامهای دولت ترامپ پس از مواجهه با مخالفت گسترده بینالمللی، تلاش کردهاند برخی جنبههای این طرح را تعدیل کنند و میگویند جابهجایی فلسطینیان موقت خواهد بود.
ترامپ روز پنجشنبه در پستی در رسانههای اجتماعی گفت فلسطینیان در «جوامعی بسیار امنتر و زیباتر، با خانههای جدید و مدرن» اسکان داده خواهند شد، و پس از آن، اسرائیل غزه را به آمریکا واگذار خواهد کرد. او افزود برای اجرای طرح بازسازی غزه، نیازی به حضور سربازان آمریکایی نخواهد بود.
فلسطینیان با طرح ترامپ بهشدت مخالفت کردهاند، زیرا نگراناند که اسرائیل به پناهجویان اجازه بازگشت ندهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مصر هشدار داده است که خروج فلسطینیان از غزه باعث بیثباتی در منطقه میشود و به پیمان صلح مصر و اسرائیل، که دههها یکی از ارکان ثبات و نفوذ آمریکا بوده است، آسیب خواهد زد.
عربستان سعودی، یکی دیگر از متحدان کلیدی آمریکا، نیز هرگونه انتقال گسترده فلسطینیان را رد و اعلام کرده است بدون ایجاد دولتی فلسطینی که غزه را شامل شود، روابطش با اسرائیل را عادیسازی نخواهد کرد.
عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری مصر، تاکنون واکنش علنی به پیشنهاد ترامپ برای جابهجایی جمعیت ۲.۳ میلیون نفری فلسطینیان ساکن غزه نشان نداده است.
اما دولت مصر در بیانیهای که روز پنجشنبه منتشر شد، تلاشها برای جابهجایی فلسطینیان از غزه را «نقض آشکار» قوانین بینالمللی خواند و هشدار داد این اقدام میتواند مذاکرات آتشبس و روابط خاورمیانه را به خطر بیندازد.
مقامهای مصری، که به شرط ناشناس ماندن درباره مذاکرات محرمانه صحبت کردند، به اسوشیتدپرس گفتند قاهره به دولت ترامپ و اسرائیل بهصراحت اعلام کرده است که با چنین پیشنهادی مخالفت خواهد کرد و توافق صلح با اسرائیلــ که نزدیک نیم قرن پابرجا بوده استــ در معرض خطر قرار دارد.
به گفته مقامهای مصری، مصر این طرح را تهدیدی برای امنیت ملیاش میداند و مخالفت جدیاش با این پیشنهاد به پنتاگون، وزارت خارجه آمریکا و اعضای کنگره منتقل شده، و به اسرائیل و متحدان غربیاش، از جمله بریتانیا، فرانسه و آلمان، نیز ابلاغ شده است.
گفته میشود که مصر پیشنهادهای مشابهی را که در اوایل جنگ غزه از سوی دولت بایدن و کشورهای اروپایی بهصورت خصوصی مطرح شد، رد کرده بود.
حماس طرح پیشنهادی ترامپ را محکوم و اعلام کرده است هرگونه تصرف غزه «اشغالگری» تلقی خواهد شد، به این معنی که احتمال مقاومت مسلحانه وجود دارد. با این حال، حماس به پیامدهای احتمالی این مخالفت برای آتشبس جاری اشارهای نکرده است و مشخص نیست این مسئله چه تاثیری بر تبادل گروگانهای اسرائیلی و زندانیان فلسطینی خواهد داشت.
مقامهای مصری اعلام کردهاند که دولت این کشور معتقد نیست که برای بازسازی غزه، فلسطینیان باید جابهجا شوند و این کشور به آرمان ایجاد یک دولت فلسطینی در غزه، کرانه باختری و بیتالمقدس شرقی متعهد است.
هفته گذشته، مصر میزبان نشستی با حضور دیپلماتهای ارشد اردن، عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی بود. هر پنج کشور عربی انتقال فلسطینیان از غزه یا کرانه باختری را رد کردند.