واکنش‌ گسترده به طرح ترامپ برای آینده غزه؛ مخالفت کشورهای جهان و دموکرات‌های آمریکا

عربستان سعودی ضمن مخالفت با جابجایی ساکنان غزه تاکید کرد که بدون تحقق دولت مستقل فلسطینی روابط را با اسرائیل عادی‌سازی نمی‌کند

پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در جریان دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اعلام کرد ایالات متحده پس از اسکان فلسطینی‌ها در مناطق دیگر، نوار غزه را اداره خواهد کرد، کشورهای و افراد مختلف در جهان به این موضوع واکنشی گسترده نشان دادند.

رئیس‌جمهوری آمریکا روز سه‌شنبه با تکرار پیشنهاد قبلی‌اش تاکید کرد که احتمالا مصر و اردن آوارگان غزه‌ را می‌پذیرند، این در حالی است که هر دو کشور این ایده را کاملا رد کرده‌اند. ترامپ احتمال استفاده از نیروهای آمریکایی برای کمک به بازسازی غزه را هم رد نکرد و در پاسخ به خبرنگاران، به اداره این سرزمین که به گفته او «آب‌وهوای خوب و موقعیت عالی در سواحل مدیترانه» دارد، اشاره داشت.

این گفته‌ها با واکنش‌های عمدتا انتقادآمیز و مخالفت شدید سران کشورها و گروه‌های سیاسی مواجه شد.

سامی ابوزهری، مسئول ارشد حماس‌ گفت: «مردم ما در نوار غزه اجازه نخواهند داد که این طرح‌ها شکل واقعیت به خود بگیرند. آنچه باید انجام شود، پایان دادن به اشغال و تجاوز است نه اخراج مردم ما از سرزمینشان.»

وزارت خارجه عربستان سعودی: «عربستان سعودی هرگونه تلاش برای آواره کردن و جابجایی اجباری فلسطینی‌ها از سرزمینشان را رد می‌کند. شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، موضع این پادشاهی را روشن و صریح بیان کرده است، به‌گونه‌ای که برای آن هیچ تفسیری تحت هیچ شرایطی وجود ندارد. موضع دیرینه ریاض مبنی بر اینکه فلسطینی‌ها باید کشور مستقل خود را داشته باشند، همچنان پابرجا است و بدون تحقق این امر، برای مذاکره با اسرائیل آماده نیستیم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

کریستوف لموئین، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه:«ما بر مخالفت خود با هرگونه جابجایی اجباری جمعیت فلسطینی غزه تاکید می‌کند، زیرا این امر نقض جدی قوانین بین‌المللی، حمله‌ به آرمان‌های مشروع فلسطینیان و همچنین مانعی بزرگ برای راه‌حل دو کشوری خواهد بود. افزون بر این، چنین اقدامی برای شرکای نزدیک ما، مصر و اردن، و همچنین برای کل منطقه یک عامل عمیقا بی‌ثبات‌کننده خواهد بود.»

خوزه مانوئل آلبارس، وزیر خارجه اسپانیا: «می‌خواهم خیلی واضح بگویم که غزه سرزمین فلسطینی‌ها غزه است و آن‌ها باید در غزه بمانند. غزه بخشی از کشور آینده فلسطینی است که اسپانیا از آن حمایت می‌کند و رفاه و امنیت اسرائیل و فلسطینیان باید از طریق همزیستی مسالمت‌آمیز تضمین شود.»

سایمون هریس، وزیر خارجه ایرلند: «مسیر مشخص است. ما به راه‌حل دوکشوری نیاز داریم و مردم فلسطین و اسرائیل هر دو حق دارند در کشورهای خود، در امنیت و در کنار یکدیگر زندگی کنند. تمرکز ما باید بر این موضوع باشد. هرگونه ایده برای جابجایی مردم غزه به منظور اسکان آن‌ها در مناطق دیگر در تضاد آشکار با قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود.»

بدر عبدالعاطی، وزیر خارجه مصر: «با محمد مصطفی، نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین، درباره اهمیت پیشبرد پروژه‌های بازسازی غزه بدون خروج فلسطینی‌ها از این منطقه گفتگو کردیم.»

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین: «فلسطینی‌ها از سرزمین، حقوق و اماکن مقدس خود چشم‌پوشی نخواهند کرد و نوار غزه در کنار کرانه باختری و بیت‌المقدس شرقی، بخشی جدایی‌ناپذیر از سرزمین فلسطین است.»

ریاض منصور، سفیر فلسطین در سازمان ملل: «وطن ما، وطن ما است. حتی اگر نوار غزه تخریب شده باشد، مردم فلسطین انتخاب کرده‌اند که به آنجا بازگردند و رهبران و ملت‌ها باید به این خواسته احترام بگذارند. به جای فرستادن مردم فلسطین به جای دیگر آنان را به اسرائیل برگردانید.»

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین: «روسیه معتقد است که حل‌وفصل این موضوع تنها بر اساس راه‌حل دو دولتی امکان‌پذیر است. این پیشنهادی است که در قطعنامه مربوطه شورای امنیت سازمان ملل آمده و ما نیز از آن حمایت می‌کنیم و معتقدیم تنها گزینه ممکن است.»

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه: «مسئله‌ای که دونالد ترامپ درباره جابه‌جایی فلسطینی‌ها از غزه و کوچاندن آن‌ها به مصر و اردن یا کشورهای دیگر مطرح کرد، به معنای لغو تمامی قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل است.»

وزارت خارجه چین: «چین امیدوار است که همه طرف‌ها آتش‌بس جنگ غزه را به عنوان فرصتی برای بازگرداندن مسئله فلسطین به مسیر درست حل‌وفصل سیاسی آن بر اساس راه‌حل دودولتی در نظر بگیرند.»

هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه: «اظهارات دونالد ترامپ در مورد طرح تصرف غزه غیرقابل قبول است. هرگونه طرحی که فلسطینی‌ها از «معادله حذف کند» به درگیری‌های بیشتر منجر خواهد شد.»

حسین الشیخ، دبیر کل سازمان آزادی‌بخش فلسطین: «بر موضع قاطعمان مبنی بر اینکه راه‌حل تشکیل دوکشور، مطابق با مشروعیت بین‌المللی و قوانین بین‌المللی، تضمین امنیت، ثبات و صلح است تاکید می‌کنیم.»

جهاد اسلامی فلسطین: «۱۵ ماه بمباران نوار غزه با تسلیحات آمریکایی نتوانست فلسطینی‌ها را آواره کند، زیرا مقاومت گزینه دائمی ملت فلسطین است. معتقدیم مواضع و برنامه‌های ترامپ اتفاق خطرناکی است که امنیت ملی کشورهای عرب و منطقه‌ را به‌ویژه در مصر و اردن، تهدید می‌کند.»

دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا: «ما همیشه این مسئله را واضح بیان کرده‌ایم که باور ما برای حل مشکل کنونی، راه‌حل دودولتی است. باید اطمینان حاصل شود که فلسطینی‌ها در سرزمین خودشان آینده‌ مناسبی دارند.»

استیو رید، وزیر بریتانیایی: «موضع دولت بریتانیا این است که غیرنظامیان فلسطینی باید بتوانند به خانه‌هایشان بازگردند و زندگی‌شان را بازسازی کنند. آن‌ها برای این کار به حمایت زیاد جامعه بین‌المللی نیاز دارند و تنها راه این است که به راه حل بلندمدت و یک صلح بلندمدت مبنی بر راه‌حل دوکشوری برسیم.»

سازمان عفو بین‌الملل:«پیشنهادهای ترامپ درباره غزه بیهوده بود و نه اخلاقی است و نه قانونی. ما با پیشنهاد ترامپ و تصرف اراضی فلسطینی‌ها مخالفیم و معتقدیم حق ملت‌ها در تعیین سرنوشتشان باید محترم دانسته شود.»

پل اوبراین، مدیر اجرایی عفو بین‌الملل ایالات متحده آمریکا: «اخراج فلسطینی‌ها از غزه به معنای نابودی آن‌ها به عنوان یک ملت است. غزه خانه آن‌ها است. مرگ و ویرانی غزه نتیجه کشتار هزاران نفر از غیرنظامیان از سوی دولت اسرائیل است که اغلب با بمب‌های ایالات متحده انجام می‌شود.»

کریس مورفی، سناتور دموکرات ایالات متحده: «تهاجم آمریکا به غزه به قتل عام هزاران سرباز آمریکایی و دهه‌ها جنگ در خاورمیانه منجر خواهد شد. این پیشنهاد مانند یک شوخی بد و بیمارگونه است.»

کریس وان هولن، سناتور دموکرات ایالات متحده: «پیشنهاد ترامپ برای بیرون راندن دو میلیون فلسطینی از غزه و به دست آوردن «مالکیت» با استفاده زور، صرفا پاکسازی قومی با یک نام دیگر است. این اظهارات به دست جمهوری اسلامی ایران و دیگر دشمنان بهانه می‌دهد و در عین حال، شرکای عرب ما در منطقه را تضعیف می‌کند.»

بیشتر از جهان