در شرایط رشد افسارگسیخته قیمت دلار و کاهش حداقل دستمزد کارگران ایرانی به حدود ۸۰ دلار در ماه، رهبران حماس در سفر به تهران از ادامه حمایتهای مالی جمهوری اسلامی ایران تقدیر کردند.
محمداسماعیل درویش، رئیس شورای رهبری حماس، خلیل الحیه، سرپرست دفتر سیاسی، و زاهر جبارین، رئیس این گروه در کرانه باختری، همراه با دیگر رهبران گروه فلسطینی مورد حمایت تهران، همزمان با چهلوششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی طی روزهای ۲۰ و ۲۱ بهمن با علی خامنهای، رهبر، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس و علی اکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی دیدار کردند.
در شرایطی که بخش بزرگی از غزه از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون براثر حملات مداوم ارتش اسرائیل به تلی از خاک تبدیل شده است و دهها نفر از فرماندهان و هزاران نفر از نیروهای نظامی حماس کشته شدهاند، اکنون حماس با انتشار بیانیهای اجرای توافق آتشبس را «دستاورد تاریخی مردم فلسطین» میخواند و خواستار افزایش حمایتهای جمهوری اسلامی است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در دیدارش با رهبران حماس مدعی شد: «برکت شهدا ناگزیر به پیروزی میشود و به تقویت رویکرد مقاومت میانجامد. شما در سطح جهانی و برای همه حامیان مقاومت الگویی افسانهای شدهاید.»
حماس در بخشی از بیانیه خود آورده است: «در این دیدارها چالشهای موجود، بهویژه ادامه مذاکرات، امدادرسانی، بازسازی غزه، ادامه مقاومت تا آزادسازی اماکن مقدس، احقاق حقوق ملت فلسطین و صحنه بازگشت اسطورهای آوارگان فلسطینی، مورد بحث و بررسی قرار گرفت. جناب رئیسجمهوری ایران هم بر تعهد جمهوری اسلامی به ارائه همه حمایتهایی که به تقویت پیروزیهای مردم فلسطین کمک میکند، حمایت از آنها در عرصههای مقاومت و بازسازی غزه برای ماندگاری پیروزیهای مقاومت در منطقه تاکید کرد و از همه کشورهای منطقه خواست در پروژه بازسازی نوار غزه به مردم فلسطین کمک کنند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مقامهای ارشد تهران از ارائه آمار دقیق درباره میزان حمایتهای مالیشان از گروه حماس خودداری میکنند، اما انتشار چندین سند مختلف به دست مقامهای اسرائیلی و اعتراف برخی از فرماندهان حماس و سپاه پاسداران در سالهای اخیر نشان میدهد که حجم کلی این کمکها در قالب ارسال موشک، تجهیزات نظامی و ارسال مبالغ نقدی تنها در یک دهه گذشته «دهها میلیارد دلار» برآورد شده است.
در یک نمونه، روزنامه تایمز، چاپ لندن، فروردین امسال در گزارشی اختصاصی خبر داد که در یک مورد، جمهوری اسلامی ۲۲۲ میلیون دلار بهشکل نقدی برای حماس در غزه ارسال کرده است. همچنین آبان امسال اورشلیمپست اعلام کرد ارتش اسرائیل به اسنادی دست یافته است که نشان میدهد جمهوری اسلامی سالانه «صدها میلیون دلار»، به اشکال مختلف مانند ارسال تجهیزات نظامی، آموزش و کمکهای نقدی، به رهبری و شاخه نظامی حماس کمک کرده است.
اکنون رسانههای حکومتی ایران گزارش دادهاند که علی خامنهای در دیدار روز گذشته مدعی شده است که حماس «موفق شده تا بر اسرائیل و در واقع بر آمریکا غلبه کند» و نگذاشته تا آنها به «هیچیک از اهداف خود برسند». خامنهای همچنین به اهمیت برنامهریزی برای کارهای فرهنگی، «در کنار امور نظامی و بازسازی غزه» اشاره کرد و گفت این روش باید ادامه داشته باشد.
خامنهای فروردین امسال نیز در دیدار با اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، گفته بود جمهوری اسلامی درموردحمایت از قضیه فلسطین و مردم مقاوم غزه «هیچ تردیدی به خود راه نمیدهد». هنیه مرداد امسال به دست نیروهای اسرائیلی در شهر تهران کشته شد.
شماری از شهروندان ایرانی در جریان اعتراضات سراسری پاییز ۱۴۰۱ و پیش از آن، به هزینهکرد چشمگیر جمهوری اسلامی از بودجه عمومی مردم ایران برای گروههای شبهنظامی انتقاد کردند و خواستار قطع کامل این کمکها شدند. همچنین درباره استفاده جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران از نیروهای حماس و حزبالله لبنان برای سرکوب اعتراضات مردمی سالهای اخیر گزارشهای غیررسمی مختلفی منتشر شده است.