گروه شبهنظامی حماس روز پنجشنبه ۱۳ فوریه (۲۵ بهمن) در حالی که آتشبس میان اسرائیل و حماس در شکنندهترین وضعیتش قرار داشت، اعلام کرد بحران تهدیدکننده توافق آتشبس در غزه با وجود ابهام در مورد تعداد گروگانهایی که قرار است روز شنبه آزاد شوند و اختلافها بر سر کمکهای بشردوستانه، میتواند حل شود.
آتشبس ۴۲ روزه بین اسرائیل و حماس طی روزهای اخیر در آستانه فروپاشی قرار گرفت؛ زیرا هر دو طرف یکدیگر را به نقض توافقی که ماه گذشته با میانجیگری مصر و قطر و حمایت ایالات متحده امضا شد، متهم کردند. با این حال، حماس روز پنجشنبه اعلام کرد که مایل به شکست این توافق نیست، هرچند آنچه را «زبان تهدید و ارعاب» بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، و دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، خواند، رد کرد. این دو تاکید کرده بودند که در صورت آزاد نشدن گروگانها، آتشبس لغو میشود.
حماس در واکنش به این سخنان در بیانیهای تاکید کرد که بر تعهدش به اجرای توافق مطابق با آنچه امضا شده است، از جمله مبادله زندانیان طبق جدول زمانی مشخص، پایبند میماند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گزارش رویترز، حماس که خلیل الحیه، رئیس دفتر آن در غزه، برای گفتگو با مقامهای امنیتی مصر در قاهره به سر میبرد، اعلام کرده است که میانجیهای مصری و قطری به تلاشهایشان برای «رفع موانع و بستن شکافها» ادامه خواهند داد.
حماس در هفته جاری اسرائیل را به نقض اجرای تعهداتش در مورد کمکهای بشردوستانه متهم کرد و گفت که تا زمانی که این مسئله حل نشود، سه گروگانی را که قرار بود روز شنبه آزاد شوند، تحویل نخواهد داد.
در پاسخ، نتانیاهو دستور فراخوان نیروهای ذخیره را صادر و تهدید کرد در صورت آزاد نشدن گروگانها، عملیات نظامی را که نزدیک به یک ماه متوقف شده بود، از سر خواهد گرفت. با این حال، منابع امنیتی مصر به رویترز گفتند که انتظار میرود تجهیزات سنگین ساختوساز روز پنجشنبه وارد غزه شود و اگر این اتفاق بیفتد، حماس روز شنبه گروگانها را آزاد خواهد کرد.
تشدید تنش میان اسرائیل و حماس به افزایش تهدیدها درباره شعلهور شدن مجدد آتش درگیریهایی منجر شده که تاکنون تخریب گسترده غزه را به دنبال داشته و خاورمیانه را در آستانه یک جنگ منطقهای وسیعتر قرار داده است.
مقامهای مصری و قطری در تلاش بودند از شکست این آتشبس جلوگیری کنند و یک مقام فلسطینی نزدیک به مذاکرات میانجیها اعلام کرد که هر دو طرف توافق کردهاند آتشبس و مبادله گروگانها با زندانیان فلسطینی ادامه یابد.
گفتگوهای قاهره بر مسائلی همچون اجازه اسرائیل برای وارد کردن خانههای پیشساخته، چادرها، تجهیزات پزشکی، سوخت و ماشینآلات سنگین برای آواربرداری متمرکز بوده است.
سلامه معروف، رئیس دفتر رسانهای دولت حماس در غزه، به رویترز گفت که از ۲۰۰ هزار چادر موردنیاز تاکنون فقط ۷۳ هزار چادر به این منطقه رسیده و هیچ خانه پیشساختهای نیز وارد نشده است.
در مقابل، نهاد نظامی اسرائیل که مسئول نظارت بر ورود کمکهای بشردوستانه به غزه است، اعلام کرد که تاکنون برای ورود ۴۰۰ هزار چادر مجوز داده شده، اما کشورهایی که به ارسال آنها متعهد شده بودند، هنوز آنها را ارسال نکردهاند.
مقامهای سازمانهای بینالمللی تایید کردهاند که کمکها در حال ورودند، اما همچنان با مشکلات لجستیکی قابلتوجهی مواجهاند. با این حال، هشدار دادهاند که میزان کمکها همچنان بسیار کمتر از نیازهای گسترده مردم غزه است.
تردیدها درباره توافق آتشبس این هفته با واکنش تند جهان عرب به اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه فلسطینیها باید از غزه منتقل شوند تا این منطقه بهعنوان یک منطقه تفریحی تحت کنترل ایالات متحده توسعه یابد، افزایش یافته است.
طبق توافق آتشبس، حماس تاکنون ۱۶ گروگان اسرائیلی فهرست اولیه ۳۳ نفره شامل کودکان، زنان و مردان مسن را آزاد کرده است. این افراد در مرحله اول یک توافق چندمرحلهای آزاد و با صدها زندانی فلسطینی مبادله شدند. حماس در اقدامی خارج از برنامه، پنج گروگان تایلندی را هم آزاد کرده است.
مذاکرات درباره مرحله دوم توافق که قرار بود برای آزادی باقیمانده گروگانها و خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه انجام شود، قرار بود در دوحه آغاز شود، اما تیم مذاکرهکننده اسرائیلی دو روز پس از ورود، به کشورش بازگشت.
تهدید به لغو آتشبس ۴۲ روزهای که اساس این توافق بود، باعث شد هزاران معترض اسرائیلی این هفته به خیابانها بیایند و از دولت بخواهند به توافق پایبند بماند تا سایر گروگانها نیز آزاد شوند.