«همهچی از دور قشنگه، حتی دانشجوی دانشگاه تهران بودن...» امیرمحمد خالقی، دانشجوی ۱۹ ساله و کشتهشده دانشگاه تهران، این جمله را سال گذشته در صفحه شخصیاش در شبکه اجتماعی اکس نوشته بود.
جمعی از دانشجویان ساکن خوابگاه کوی پسران دانشگاه تهران، روز جمعه و پس از کشتهشدن امیرمحمد خالقی به دست سارقان، در اعتراض به عدم تامین امنیت مسیرهای منتهی به کوی دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کردند و شعارهای مختلفی ازجمله «خونی که ریخته میشه با هیچی پاک نمیشه» را فریاد زدند.
در ادامه حسین حسینی، سرپرست دانشگاه تهران، با حضور در تجمع اعتراضی دانشجویان در کوی دانشگاه درمورد قتل امیرمحمد خالقی اعتراف کرد که «عامل اصلی اتفاقات کوی دانشگاه در ۱۸ تیر و اتفاقات امروز، نیروهای لباس شخصی هستند.» او تاکید کرد: «لباسشخصیها مسئولیت به تشنج کشیده شدن اعتراضات امروز را برعهده داشتند و با این کار میخواهند درگیریها را به خیابان بکشانند.»
اشاره او به ناآرامیها و درگیریهای روزهای ۱۸ تا ۲۳ تیرماه ۱۳۷۸ در کوی دانشگاه تهران است که دانشجویان در اعتراض به توقیف روزنامه سلام دست به تحصن زدند، اما با حمله خشن نیروهای امنیتی لباسشخصی و ماموران پلیس مواجه شدند و در نهایت این پرونده به کشته و زخمی شدن دهها دانشجو منتهی شد.
پیش از سخنان حسین حسینی، خبرنامه امیرکبیر گزارش داده بود یک نیروی لباسشخصی که در پی اعتراض یک دانشجوی دختر در کوی دانشگاه به او حمله کرده بود، به دست دانشجویان بازداشت و حکم ماموریت اطلاعاتی نیز از او کشف شده است. در ادامه سرپرست دانشگاه تهران اجازه خروج این نیروی اطلاعاتی را به حضور مقامهای قضایی منوط کرد.
همچنین در جریان اعتراضات دیروز، چهار دانشجوی دانشگاه تهران ازجمله امیرحسین گوهری و بخشان علیمحمدی به دست ماموران امنیتی بازداشت شدند که، به گفته فعالان دانشجویی، بامداد روز شنبه موقتا از بازداشتگاه آزاد شدند.
از سوی دیگر، نیروی لباسشخصی بازداشتشده به دست دانشجویان نیز با همکاری نیروهای حراست دانشگاه تهران موفق به فرار شد که در پی این اتفاق دانشجویان با حضور در ورودی اصلی کوی دانشگاه تهران علیه نیروهای حراست این دانشگاه شعار دادند.
شماری از دانشجویان معترض با اشاره به حضور صدها نیروی نظامی و امنیتی برای سرکوب، بازداشت و کشتار دانشجویان معترض در جریان خیزش سراسری ۱۴۰۱، یادآور شدند که اگر این نیروهای سرکوبگر به جای دانشجویان با سارقان خیابانی برخورد میکردند امیرمحمد خالقی امروز زنده بود.
در همین راستا شاهزاده رضا پهلوی با انتشار پیامی در شبکههای اجتماعی، قتل امیرمحمد خالقی و خشونت علیه دانشجویان معترض در کوی دانشگاه را نشاندهنده «بیکفایتی جمهوری اسلامی در تامین امنیت ملت» دانست.
شاهزاده رضا پهلوی نوشت: «قتل امیرمحمد خالقی و خشونت علیه دانشجویان معترض در کوی دانشگاه تهران بار دیگر نشان داد که جمهوری اسلامی چه اندازه در تامین امنیت ملت بیکفایت است و به جای حفاظت از جان و حقوق شهروندان، با سرکوب، بازداشت، و کشتار، خود اصلیترین عامل ناامنی است. بیتوجهی به فجایع انسانی، صرفا بخشی از کارنامه سراسر تباهی این رژیم ضدایرانی است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او در ادامه ضمن همدردی با خانواده، دوستان و همکلاسیهای امیرمحمد خالقی اعلام کرد: «از دانشجویان و استادان دانشگاههای سراسر ایران میخواهم که در همبستگی با دانشجویان معترض دانشگاه تهران بایستند و اجازه ندهند که قتل این جوان و سرکوب دانشجویان برای رژیم بدون هزینه باشد. همچنین از اقشار مختلف ملت ایران نیز میخواهم که پشتیبان و همراه دانشگاهیان در اعتراضاتشان علیه ناامنی و سرکوب باشند که امنیت ملت در گرو آسایش و احساس امنیت همهی شهروندان است.»
بنابر توضیح یکی از همکلاسیهای امیرمحمد خالقی به ایندیپندنت فارسی، او که ترم چهارم کارشناسی مدیریت کسبوکار بود و بهتازگی با زحمات فراوان موفق شده بود برای خود یک لپتاپ جدید بخرد تا در رشته برنامهنویسی مشغول به کار شود، روز چهارشنبه ۲۴ بهمن اولین روز کاری را در شغل جدید گذرانده بود و خوشحال به نظر میرسید. او حوالی ساعت ۱۰ شب در حال بازگشت از محل کار به خوابگاه، پیش از این رسیدن به کوی دانشگاه هدف حمله سارقان قرار گرفت.
براساس گفتههای این منبع مطلع به ایندیپندنت فارسی و به نقل از حاضران در محل، «لپتاپ و موبایلی که همراه امیرمحمد بود تنها دارایی او محسوب میشدند که به زحمت خریده بود. به همین دلیل تسلیم نشد و تا لحظه آخر تلاش کرد آنها را از چنگ دزدها درآورد و فرار کند، اما آنها قمه را در شکم او فرو کردند و سپس گریختند.»
در تصاویر منتشرشده از دوربینهای مداربسته، دو سارق سوار بر یک موتورسیکلت و کولهای در دست دیده میشوند که در حال فرارند و امیرمحمد خالقی به دنبال آنها میدود که ناگهان در تقاطع اتوبان آلاحمد به دلیل خونریزی زیاد به زمین میافتد. پلیس تهران اعلام کرد که این دانشجو پس از انتقال به بیمارستان شریعتی در ساعت ۷:۳۰ صبح پنجشنبه فوت کرد.
شورای صنفی دانشجویان کشوری در پی قتل این دانشجو در نزدیکی کوی دانشگاه، در بیانیهای اعلام کرد جان دانشجویان اولویت مسئولان دانشگاه نیست و در سیاستگذاری دانشگاهها مطلقا اهمیتی ندارد. در این بیانیه همچنین آمده است که ناامنی و وقوع زورگیری در محوطه در پشتی کوی دانشگاه تهران، در حالی به از دست رفتن زندگی یک جوان ۱۹ ساله منجر شد که این اتفاق طی سالها و هر روز و هر هفته در این مکان و در اطراف دیگر مجتمعهای خوابگاهی رخ داده است.