بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز جمعه سوم اسفند حماس را به دلیل امتناع از تحویل دادن پیکر شیری بیباس، زن اسیر اسرائیلی، به نقض «بیرحمانه و شرورانه» توافق آتشبس غزه متهم کرد.
نتانیاهو در یک پیام ویدیویی گفت: «ما با قاطعیت عمل خواهیم کرد تا شیری را همراه با تمام اسیرانمان، چه زنده و چه کشتهشده، به خانه بازگردانیم و اطمینان حاصل کنیم که حماس بهای کامل این نقض بیرحمانه و شرورانه آتشبس را خواهد پرداخت.»
حماس ساعتی پس از انتشار این ویدیو ابتدا اعلام کرد که ممکن است جسدها اشتباهی جابهجا شده باشند و پس از آن با محکوم کردن «تهدیدهای» نتانیاهو از اسرائیل خواست تا جسد «زن اهل غزه را که به جای شیری بیباس تحویل اسرائیل داده شد، بازگرداند.»
حماس روز پنجشنبه اجسادی را تحویل داد که ادعا میکرد متعلق به چهار گروگان، از جمله شیری بیباس، زن اسرائیلی، و دو پسر خردسال او به همراه یک اسیر سالخوردهاند، اما پزشکی قانونی اسرائیل تنها هویت کفیر و آریل، دو پسر بیباس، و اسیر سالخورده را تایید کرد و مقامهای اسرائیلی اعلام کردند که جسد چهارم بر خلاف ادعای حماس، متعلق به شیری بیباس نیست.
حماس ادعا کرده که شیری بیباس در اوایل جنگ کشته شده، اما اسرائیل هرگز این خبر را تایید نکرده است. نتانیاهو گفت: «جسد چهارم در واقع متعلق به یک زن غزهای بود. بیرحمی هیولاهای حماس حدومرز ندارد. آنها نهتنها یاردن بیباس، پدر خانواده، شیری، مادر جوان و دو کودک خردسال آنان را به طرز وحشیانهای ربودند، بلکه شیری را با فرزندان کوچکش بازنگرداندند و در عوض، جسد یک زن غزهای را در تابوت گذاشتند.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، دو کودک این خانواده از ۱۶ ماه قبل تاکنون به نماد بحران گروگانگیری در غزه تبدیل شده بودند. مهاجمان حماس در حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ که به جنگ غزه منجر شد، از ربودن خانواده بیباس فیلمبرداری و بعدها این تصاویر را منتشر کردند. در آن زمان آریل چهار ساله بود و کفیر که تنها ۹ ماه داشت، کمسنترین گروگان این حمله محسوب میشد.
پدر این خانواده که در همان حمله اسیر شد، اوایل این ماه آزاد شده است. یک گروه اسرائیلی که برای آزادی تمام گروگانهای غزه تلاش میکند، روز جمعه اعلام کرد که از بازنگشتن شیری بیباس «وحشتزده» شده است.
انجمن گروگانها و خانوادههای مفقودشده اسرائیلی در حمله ۷ اکتبر حماس هم در بیانیهای اعلام کرد: «ما از این خبر که شیری، مادرشان علیرغم توافق و امیدهایمان بازگردانده نشد، وحشتزده و ویران شدهایم.»
گروگان سالخوردهای که جسدش روز پنجشنبه تحویل داده شد، اودد لیفشیتز، یک روزنامهنگار باسابقه و مدافع پرسابقه حقوق فلسطینیها، بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مبارزان فلسطینی برای بازگرداندن این چهار جسد مراسمی خاص را در یک گورستان سابق در شهر خانیونس در جنوب غزه برگزار کردند. بازگرداندن این اجساد بخشی از مرحله ابتدایی شش هفتهای آتشبس میان اسرائیل و حماس بود که از ۱۹ ژانویه اجرایی شد و تاکنون به آزادی ۱۹ گروگان اسرائیلی زنده در ازای بیش از هزار و ۱۰۰ زندانی فلسطینی منجر شده است.
دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل روز پنجشنبه دوم اسفند اقدامهای حماس را هنگام تحویل پیکر چهار کشتهشده به اسرائیل، «نفرتانگیز و بیرحمانه» خواند و آن را ناقض قوانین بینالمللی دانست. در بیانیه این نهاد آمده است: «نمایش اجساد به شکلی که امروز شاهد آن بودیم، عملی نفرتانگیز و بیرحمانه است و مغایر با قوانین بینالمللی محسوب میشود.»
سازمان ملل همچنین تاکید کرد که بازگرداندن اجساد باید با احترام، مراقبت و در شرایطی خصوصی انجام شود. این سازمان در ادامه بیانیهاش تصریح کرد: «بر اساس قوانین بینالمللی، هرگونه تحویل اجساد باید بدون اقدامهای ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز صورت گیرد و کرامت متوفی و خانوادههایشان رعایت شود.»