حماس اجساد کوچک‌ترین گروگان‌های غزه را به صلیب سرخ تحویل داد

بخش زیادی از افکار عمومی اسرائیل از آتش‌بس و توافق برای بازگرداندن گروگان‌ها حمایت می‌کنند

گروه حماس روز پنجشنبه اجساد کفیر بیباس، نوزاد اسرائیلی، و آریل بیباس، برادر چهار ساله‌اش، را به صلیب سرخ تحویل داد. این دو کودک، کوچک‌ترین گروگان‌هایی بودند که در حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ از اسرائیل ربوده شدند و به یکی از نمادهای درد و رنج آن روز تبدیل شدند.

کاروان‌های صلیب سرخ پس از تحویل‌گیری، از محل در غزه خارج شدند. چهار تابوت سیاه که عکس‌های کوچکی از گروگان‌ها بر روی آن‌ها نصب شده بود، در مراسم تحویل قرار داشتند.

اجساد دو کودک، به همراه مادرشان شیری بیباس و اودد لیفشیتز، گروگان ۸۳ ساله، تحت توافق آتش‌بس در غزه که ماه گذشته با حمایت آمریکا و با میانجی‌گری قطر و مصر حاصل شد، به صلیب سرخ تحویل داده شدند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در پیامی ویدئویی گفت که این روز «روز بسیار دشواری برای اسرائیل» است و آن را «روز اندوه» خواند.

صدها فلسطینی در هوای سرد زمستانی در خان یونس، واقع در جنوب غزه، پیش از تحویل اجساد جمع شدند. شبه‌نظامیان مسلح حماس با یونیفرم‌های مشکی و لباس‌های استتار در منطقه گشت می‌زدند.

برخی از افراد مسلح در کنار پوستری ایستاده بودند که مردی را در کنار تابوت‌هایی با پرچم اسرائیل نشان می‌داد. در پوستر نوشته شده بود: «بازگشت به جنگ مساوی است با بازگشت اسیران شما در تابوت‌ها» که اشاره‌ای به شکننده بودن آتش‌بس کنونی و احتمال آغاز جنگی دیگر داشت.

ماجرای ربوده شدن خانواده بیباس

کفیر بیباس در زمان ربوده شدن ۹ ماهه بود. او به همراه خانواده‌اش، از جمله پدرش یاردن بیباس، در کیبوتص نیر اوز که در نزدیکی غزه قرار دارد، توسط نیروهای حماس اسیر شد.

حماس در نوامبر ۲۰۲۳ اعلام کرد که مادر و دو کودک در بمباران هوایی اسرائیل کشته شده‌اند، اما مقامات اسرائیلی هیچ‌گاه این ادعا را تأیید نکردند. حتی تا پیش از انجام مبادله برخی همچنان امیدوار بودند که این گروگان‌ها زنده باشند.

یاردن بیباس، پدر این خانواده، در اوایل ماه جاری میلادی در چارچوب مبادله اسرا آزاد شد. اما خانواده بیباس در بیانیه‌ای اعلام کردند که «کار ما تمام نشده است» تا زمانی که سرنوشت کودکان و مادرشان مشخص شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اودد لیفشیتز، روزنامه‌نگار بازنشسته ۸۳ ساله، یکی دیگر از گروگان‌هایی بود که در حمله حماس از کیبوتص نیر اوز ربوده شد. همسرش یوچِوِد لیفشیتز، که در آن زمان ۸۵ ساله بود، دو هفته بعد به همراه یک زن مسن دیگر آزاد شد.

لیفشیتز که در گذشته از منتقدان بنیامین نتانیاهو بود، در مقاله‌ای در سال ۲۰۱۹ در روزنامه هاآرتص سیاست‌های نتانیاهو، به‌ویژه در قبال حماس و غزه، را مورد انتقاد قرار داده بود.

پس از تحویل اجساد، انتقادات داخلی در اسرائیل علیه نتانیاهو شدت گرفته است. اعضای تندروی ائتلاف وی، از این توافق ناراضی هستند و آن را نوعی امتیازدهی به حماس می‌دانند.

با این حال، نظرسنجی‌های اخیر نشان داده است که بخش زیادی از افکار عمومی اسرائیل از آتش‌بس و توافق برای بازگرداندن گروگان‌ها حمایت می‌کنند. هزاران اسرائیلی نیز در خیابان‌ها تجمع کرده‌اند تا دولت را برای ادامه این روند تحت فشار بگذارند.

آمار تلفات و مذاکرات آتی

اسرائیل پس از حمله حماس در ۷ اکتبر، حمله گسترده‌ای به غزه آغاز کرد. آمار اسرائیل نشان می‌دهد که در حمله حماس حدود ۱۲۰۰ اسرائیلی کشته و ۲۵۱ نفر گروگان گرفته شدند. در مقابل، مقامات بهداشتی فلسطین اعلام کرده‌اند که بیش از ۴۸ هزار فلسطینی در حملات اسرائیل جان باخته‌اند و غزه تقریباً به ویرانه‌ای تبدیل شده است.

طبق توافق آتش‌بس، قرار است روز شنبه شش گروگان زنده دیگر نیز در ازای آزادی صدها فلسطینی که بیشتر زنان و نوجوانان هستند، به اسرائیل بازگردانده شوند.

در مرحله اول این توافق، حماس ۳۳ گروگان را در ازای آزادی نزدیک به ۲۰۰۰ زندانی فلسطینی آزاد کرد. تاکنون ۱۹ گروگان اسرائیلی و ۵ تبعه تایلندی آزاد شده‌اند.

مرحله دوم مذاکرات قرار است طی روزهای آینده آغاز شود و شامل بازگرداندن حدود ۶۰ گروگان باقی‌مانده خواهد بود که کمتر از نیمی از آن‌ها زنده هستند. همچنین، این مرحله ممکن است شامل خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه و پایان جنگ باشد.

با این حال، این توافق تحت تأثیر اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، قرار گرفته است که پیشنهاد داده فلسطینیان به خارج از غزه منتقل شوند. منتقدان این پیشنهاد را «جنایت جنگی» و «پاک‌سازی قومی» توصیف کرده‌اند. ترامپ همچنین از برنامه‌ای برای تبدیل غزه به یک منطقه ساحلی توریستی تحت کنترل آمریکا سخن گفته که با واکنش‌های منفی گسترده‌ای مواجه شده است.

بیشتر از جهان