پایان تحصن مدافعان حجاب اجباری با یورش شبانه پلیس

گسترش چشمگیر مخالفت زنان با حجاب، افزایش مشکلات معیشتی شهروندان و تشدید تهدیدهای نظامی آمریکا، از اصلی‌ترین دلایل به تعویق افتادن اجرای قانون حجاب و عفاف است

اعتراض شماری از زنان مدافع حجاب اجباری مقابل ساختمان مجلس-ایرنا

صدها نیروی نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی، جمعه‌شب ۸ فروردین، به محل تحصن زنان و مردان بسیجی مقابل ساختمان مجلس شورای اسلامی حمله کردند و پس از ضرب‌وشتم آنان را بازداشت کردند.

مدافعان اجرای قانون عفاف و حجاب، که به گفته خودشان حدود ۲۰ تا ۳۰ نفر بوده‌اند، از ۴۸ روز قبل تحصنشان مقابل ساختمان مجلس در میدان بهارستان را آغاز کردند، اما تلاش‌های آنان این‌بار نتیجه‌بخش نبود و این‌بار شماری از مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی آن‌ها را «تندرو» نامیدند.

اتفاقی جدید در نظام جمهوری اسلامی که نشانه‌ای از تشویش آن‌ها در مورد تبعات اجرای قانون جدید حجاب اجباری اشت. نگرانی از آغاز خیزشی جدید در ایران اصلی‌ترین دلیل مخالفت مسعود پزشکیان، محمدباقر قالیباف، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی و اعضای شورای عالی امنیت ملی با اجرای قانون عفاف و حجاب معرفی می‌شود.

براساس ویدیوهای منتشرشده در کانال‌های تلگرامی وابسته به مدافعان حجاب اجباری، صدها نیروی پلیس جمهوری اسلامی به همراه تعدادی مامور لباس‌شخصی، جمعه‌شب تحصن‌کنندگان را «جمع‌آوری» کردند، آنان را کتک زدند، به اجبار سوار ون کردند و سپس اطراف حرم خمینی از خودروها به پایین پرت کردند.

ویدیوهایی از صورت‌های خونین زنان براثر ضرب‌وشتم به دست ماموران پلیس نیز منتشر شده است. اما با این حال تعدادی از کانال‌های تلگرامی وابسته به دستگاه‌های امنیتی و سپاه پاسداران مانند مرصادمدیا مدعی شدند که زنان و مردان مدافع حجاب «خودزنی» کرده‌اند و سپس آنان را به اتهام اقدام علیه امنیت ملی متهم کردند.

تحصن‌کنندگان پیش از این محمدباقر قالیباف، رئيس مجلس شورای اسلامی، را اصلی‌ترین عامل توقف اجرای این قانون معرفی می‌کردند و حالا نیز می‌گویند ماموران به دستور قالیباف آنان را ضرب‌وشتم کرده‌اند.

امیرابراهیم رسولی، مشاور قالیباف نیز شب گذشته در شبکه اکس نوشت: «پایان تحصن غیرقانونی جلوی مجلس پس از صبر مهربانانه»، اما از سوی دیگر حمید رسایی، نماینده تهران و عضو جبهه پایداری، این حمله و ضرب‌وشتم را حاصل «بی‌عقلی یا نفوذ» خواند تا به نظر برسد اختلاف نظر میان چهره‌های نزدیک به علی خامنه‌ای درباره مسئله حجاب اجباری به اوج رسیده است.

قالیباف ۱۰ روز قبل در پاسخ به اعتراض مدافعان حجاب اجباری در این مورد که چرا نظام جمهوری اسلامی دیگر زنان مخالف حجاب اجباری را سرکوب نمی‌کند، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی اکس تایید کرد که اجرای این قانون حکومتی موسوم با ابلاغیه شورای عالی امنیت ملی و در جلسه‌ای با حضور تمام اعضا متوقف شده است.

او در ادامه مدعی شد که در قانون فعلی گشت ارشاد به طور کامل حذف شده است، اما به دلیل «اشکالات دولت» به «برخی مباحث» دیگر قرار است که درمورد «اصلاح قانون» در مجلس تصمیم‌گیری شود. قالیباف قبل از انتشار این پست نیز طی گفتگویی تلویزیونی اظهار داشت که دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، براساس اختیاراتی که دارد، احساس کرد ممکن است ابلاغ قانون موسوم به «عفاف و حجاب» به دلیل «هم‌زمانی با مسائل ۱۴۰۱ تنش‌هایی در جامعه ایجاد کند و تدبیر این بود که این مساله عقب بیفتد».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در همین حال جواد نیک‌بین، نماینده کاشمر در مجلس، ۲۰ روز پیش در صحن علنی مجلس گفته بود که «شنیده‌ام تجمع‌کنندگانی که برای ابلاغ قانون حجاب شب‌ها جلوی مجلس می‌خوابند از جایی پول می‌گیرند» و در ادامه از وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی خواست با آنان برخورد کند.

دعوا و درگیری میان هواداران قالیباف با چند نماینده و عضو جبهه پایداری مانند حمید رسایی و امیرحسین ثابتی برسر حجاب اجباری در هفته‌های اخیر به اوج رسید و حتی نزدیکان قالیباف اطلاعات مالی و آدرس منزل گران‌قیمت امیرحسین ثابتی در شمال تهران را منتشر کردند.

این درحالی است که طی روزهای قبل، تعدادی از چهره‌های پرنفوذ جمهوری اسلامی هم این تجمعات را «تندروی و افراط‌گرایانه» خواندند؛ ازجمله محمود نبویان از اعضای مجلس شورای اسلامی که عضو ارشد جبهه پایداری و از شاگردان سابق محمدتقی مصباح یزدی محسوب می‌شود. او در سال‌های اخیر مواضع تندی علیه مخالفان حجاب اجباری اتخاذ کرده است، اما حالا با حمایت از تصمیم شورای عالی امنیت ملی در توقف اجرای قانون حجاب و عفاف، معترضان در مقابل ساختمان مجلس را به ایستادگی در مقابل تصمیم علی خامنه‌ای و تضعیف جمهوری اسلامی متهم می‌کند.

نبویان در بخشی از ویدیو طولانی‌اش درباره این مسئله می‌گوید: «زمانی که ما لایحه حجاب را تصویب کردیم، قبل از سقوط سوریه بود. قبل از شهادت سیدحسن بود و شرایط را می‌دانید. اما براساس اینکه مبادا دشمن بخواهد ایران را سوریه‌سازی بکند، دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی گفت فعلا جلوی هر چیزی را که باعث دوقطبی‌سازی شود باید گرفت.»

اشاره نبویان به افزایش تنش‌های نظامی میان ایران و ایالات متحده و اسرائیل است که ممکن است به درگیری گسترده نظامی میان طرفین و عملی شدن تهدیدهای ترامپ و نتانیاهو درباره بمباران زیرساخت‌های هسته‌ای و نظامی تهران منجر شود. نگرانی از هم‌زمانی احتمالی این اتفاق با آغاز اعتراضات گسترده خیابانی در ایران، از اصلی‌ترین دلایل رضایت علی خامنه‌ای برای اجرا نشدن قانون حجاب عنوان می‌شود.

امروز همچنین وبسایت خبری انتخاب، نزدیک به اصلاح‌طلبان و دولت پزشکیان، با رادیکال خواندن گروه تحصن‌کننده در شبکه اکس نوشت: «تحصن‌کنندگان رادیکال مقابل مجلس با ورود نیروهای انتظامی متفرق شدند.»