صدور دستور جدید تخلیه بخش‌هایی از غزه؛ اسرائیل پیشنهادی برای آزادی گروگان‌ها ارائه داد

یک مقام ارشد حماس از حامیان خود در سراسر جهان خواست سلاح جمع‌آوری کرده و با طرح دونالد ترامپ برای انتقال ساکنان غزه به کشورهای همسایه مبارزه کنند

همزمان با آن که ارتش اسرائيل روز دوشنبه دستور تخلیه جدیدی برای ساکنان بخش‌هایی از غزه را صادر کرده و گفته است که «عملیات شدید» در جنوب غزه برنامه‌ریزی شده است، مقامات اسرائیلی اعلام کردند که دولت بنیامین نتانیاهو در ازای بازگرداندن حدود نیمی از گروگان‌های باقی مانده، آتش‌بس طولانی‌مدت با حماس را پیشنهاد کرده است.

به گزارش رویترز، تازه‌ترین پیشنهاد اسرائیل، توافق نهایی بر سر پایان دادن به جنگ با حماس را باز گذاشته و درباره آن نتیجه‌گیری نکرده است.

رویترز به نقل از مقامات اسرائیلی که نخواستند نامشان فاش شود، نوشت: «طرح جدید پیشنهاد می‌کند که نیمی از ۲۴ گروگانی که حدود ۱۸ ماه پس از بازداشت از سوی حماس در غزه زنده‌اند و حدود نیمی از ۳۵ نفر که گمان می‌رود جان باخته‌اند، در یک آتش‌بس ۴۰ تا ۵۰ روزه بازگردانده شوند.»

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل روز یکشنبه گفت که اسرائیل فشارها را بر حماس افزایش خواهد داد اما به مذاکرات «زیر آتش» ادامه می‌دهد. او گفت که ادامه فشار نظامی بهترین وسیله برای تضمین بازگشت گروگان‌ها بوده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نتانیاهو همچنین درخواست اسرائیل از حماس برای خلع سلاح را تکرار کرد، اگرچه حماس پیشتر نیز این درخواست‌ها را رد کرده و آن را خط قرمزی دانسته که از آن عبور نخواهد کرد.

نتانیاهو گفت که رهبران حماس اجازه خواهند داشت در صورت خلع سلاح، غزه را بر اساس پیشنهادهای دونالد ترامپ برای «مهاجرت داوطلبانه» فلسطینی‌ها از این منطقه، ترک کنند.

روز دوشنبه، ارتش اسرائیل به فلسطینی‌های ساکن در مناطق اطراف شهر جنوبی رفح گفت که به المواصی، منطقه‌ای در خط ساحلی، نقل مکان کنند.

سخنگوی عربی‌زبان ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای گفت: «نیروهای دفاعی اسرائیل به عملیات شدید برای از بین بردن توانایی‌های حماس در این مناطق بازمی‌گردند.»

مصر، قطر و ایالات متحده همچنان تلاش دارند آتش‌بس جدیدی میان اسرائیل و حماس برقرار کرده و زمینه آزادی گروگان‌های اسرائیلی باقی‌مانده در غزه را فراهم کنند. حماس در آخر هفته گفت که پیشنهادهای میانجی‌گران قطری و مصری را پذیرفته است. با این حال اسرائیل اعلام کرده بود که در حال ارائه پیشنهاد متقابل است.

نتانیاهو تاکید کرد که اسرائیل در حال کار روی طرحی است که ترامپ پیشنهاد کرده تا ساکنان غزه را به کشورهای دیگر منتقل کند.

در همین حال روز دوشنبه خبرگزاری فرانسه نوشت که یک مقام ارشد حماس روز دوشنبه از حامیان خود در سراسر جهان خواست سلاح جمع‌آوری کرده و با طرح دونالد ترامپ برای انتقال بیش از دو میلیون شهروند غزه به کشورهای همسایه مانند مصر و اردن مبارزه کنند.

در بیانیه منتشرشده از سوی سامی ابوزهری آمده است: «در مواجهه با این نقشه شوم – نقشه‌ای که قتل عام را با گرسنگی ترکیب می‌کند - هر کسی که می‌تواند در هر کجای جهان اسلحه حمل کند، باید وارد عمل شود. مواد منفجره، گلوله، چاقو یا سنگ را دریغ نکنید و بگذارید همه سکوت خود را بشکنند.»

این اظهارات پس از آن است که نتانیاهو گفت پس از جنگ، اسرائیل امنیت کلی در غزه را تضمین خواهد کرد و «اجرای طرح ترامپ» مبنی بر «مهاجرت داوطلبانه» را امکان پذیر می‌کند.

چند روز پس از روی کار آمدن ترامپ در ماه ژانویه، رئیس‌جمهوری آمریکا پیشنهاد داد که آوارگان غزه از این باریکه خارج شوند. با این حال پس از مخالفت‌های گسترده با این طرح، به نظر می‌رسید که ترامپ از ایده خروج اجباری ساکنان غزه عقب‌نشینی کرده است و او گفت که آنها را مجبور به خروج نمی‌کند.

به رغم مخالفت کشورهای عربی با طرح ترامپ، او بارها از رهبران مصر و اردن خواسته است که آوارگان غزه را بپذیریند. حدود دو هفته پیش اخبار غیررسمی از موافقت عبدالفتاح سیسی با پذیرش بخشی از مردم جنگ‌زده غزه در این کشور منتشر شد. با این حال این خبر هنوز تائید نشده است.

در بحبوبه چنین خبرهایی، صدها هزار مصری روز دوشنبه ۱۱ فروردین پس از نماز عید فطر علیه اسکان احتمالی آوارگان جنگ‌زده غزه در کشورشان راهپیمایی کردند. بسیاری از مردم اردن و مصر، دو کشور همسایه سرزمین‌های فلسطینی، اسکان هرچند موقت آوارگان غزه در سرزمین‌هایشان را به معنای کوچ‌ اجباری و آوارگی دائم فلسطینیان می‌دانند.

مرحله اول آتش‌بس میان اسرائیل و حماس روز ۱۹ ژانویه پس از ۱۵ ماه جنگ اجرایی شد و شامل توقف درگیری‌ها، آزادی برخی از گروگان‌های اسرائیلی در دست حماس و آزادی برخی از زندانیان فلسطینی بود.

فاز دوم این توافق سه مرحله‌ای با تمرکز بر توافق درمورد آزادی گروگان‌های باقی‌مانده و خروج نیروهای اسرائیلی از غزه در نظر گرفته شده است. حماس می‌گفت هر پیشنهادی باید مرحله ورود به فاز دوم آتش‌بس باشد، در حالی که اسرائیل مایل بود مرحله اول به‌مدت ۴۲ روز تمدید شود.

هنوز جزئیات مربوط به پیشنهاد متقابل اسرائيل برای آتش‌بس غزه منتشر نشده و مقامات حماس به این طرح واکنشی نشان نداده‌اند.

بیشتر از جهان