تلویزیون اسرائیل روز جمعه گزارش داد که میانجیها از تمایل برخی اعضای ارشد حماس برای آزاد کردن تعداد کمی از گروگانهای اسرائیلی در ازای برقراری آتشبس در عید فطر خبر دادهاند.
رادیو عمومی کان اسرائیل در گزارش خود گفت که هنوز مشخص نیست حماس در ازای تعداد کمی گروگان که آزاد میکند چه خواهد خواست. در این گزارش اشاره شد که گروگانهای آزاد شده شامل سرباز آمریکایی - اسرائیلی اسرائیل خواهد بود که ایالات متحده و قطر به شدت بر آزادی او اصرار دارند.
یکی دیگر از خبرنگاران شبکه کان گفت که این معامله بیشتر مربوط به اعتراضاتی است که در چند روز گذشته علیه حماس در سراسر غزه آغاز شده است.
بر اساس این گزارش، حماس میخواهد تظاهراتی را که در حال گسترش است سرکوب کند و به دلیل از سرگیری عملیات اسرائیل در غزه نمیتواند این کار را انجام دهد.
این شبکه مدعی شد که آتشبس حتی چند روزه به حماس اجازه میدهد تظاهرات فلسطینیهای مخالف این گروه را مهار کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
گزارش کان یک روز پس از آن منتشر شد که یک دیپلمات ارشد عرب به تایمز اسرائیل گفت که قطر یک پیشنهاد جدید از سوی ایالات متحده به حماس ارائه کرد. حماس قبلا پیشنهاد استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه را که به دنبال تمدید مرحله اول آتشبس بود، رد کرد و بر پایبندی به مفاد توافق امضا شده در ماه ژانویه اصرار داشت.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، میگوید که جنگ علیه حماس را تا زمانی که تواناییهای نظامی و حکومتی حماس از بین نرود، پایان نمیدهد و بر این اساس از ورود به مرحله دوم آتشبس خودداری کرده است.
دیپلمات عرب در گفتگو با تایمز اسرائیل گفته است که حماس هنوز به پیشنهاد اخیر آمریکا پاسخی نداده است، اما میانجیهای قطری به حماس گفتهاند موافقت با درخواست رئیسجمهوری آمریکا این احتمال را بیشتر میکند که او نتانیاهو را برای موافقت با آتشبس دائمی تحت فشار قرار دهد.
در حالی که حملات اسرائیل به غزه ادامه دارد، یک مقام ارشد حماس روز جمعه گفت که مذاکرات همچنان در حال انجام است.
باسم نعیم، یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس، در بیانیهای گفت: «امیدواریم که روزهای آینده پیشرفت واقعی در وضعیت جنگی پس از گفتگو با میانجیگران را شاهد باشیم.»
نعیم گفت که هدف از این گفتگوها «دستیابی به آتش بس، باز کردن گذرگاههای مرزی و اجازه ورود کمکهای بشردوستانه است.»
او گفت که مهمتر از همه، این پیشنهاد با هدف از سرگیری مذاکرات در مرحله دوم، که باید به پایان کامل جنگ و خروج نیروهای اسرائیلی منجر شود، انجام میگیرد.
در روزهای گذشته صدها فلسطینی در اتفاقی کمسابقه و نادر، در دستکم سه نقطه از نوار غزه علیه این گروه شبهنظامی و در مخالفت با جنگ، تظاهرات کردند.
در تصاویر منتشرشده از این تظاهرات، برخی معترضان تابلوهایی در دست دارند که روی آن نوشته شده است: «جنگ را متوقف کنید» و «کودکان در فلسطین میخواهند زندگی کنند».
علاوه بر این، در چند ویدیو دیده میشود که ساکنان غزه فریاد میزدند: «حماس برو بیرون»، «تروریستهای حماس»، «مردم میخواهند حماس را سرنگون کنند» و «آری به صلح، نه به جنگ».
حماس در مورد اعتراضها به طور رسمی اظهارنظر نکرده است، اما برخی رسانهها در غزه، از جمله رسانههای مرتبط با این گروه، بدون اشاره به مخالفت تظاهراتکنندگان با حماس، عکسها و فیلمهایی از این تظاهرات را تحت عنوان «تظاهرات توقف جنگ» منتشر کردند.
حمله به حوثیهای یمن و حزبالله
همزمان با حملات گسترده اسرائیل به غزه، شبکه تلویزیونی المسیره، وابسته به حوثیها، روز جمعه تصاویری از حملات هوایی ارتش ایالات متحده به شهر صعده در یمن منتشر کرد.
شورشیان حوثی تحت حمایت جمهوری اسلامی که مدعی حمایت از ساکنان غزهاند و خواهان پایان حمله اسرائیل شدهاند، روز گذشته نیز از دهها حمله هوایی در یمن خبر دادند. این حملات که شامل صنعا نیز بود، چندین نفر زخمی برجا گذاشت. تلویزیون المسیره همچنین تصاویری از حملات هوایی آمریکا به جنوب صنعا و الجوف در منتشر کرد.
در سوی دیگر نیز اسرائیل روز جمعه برای نخستین بار از زمان برقراری آتشبس منطقه ضاحیه در حومه جنوب بیروت را بمباران کرد. ارتش اسرائیل اعلام کرد اهداف مرتبط با حزبالله را پس از شلیک سه راکت از جنوب لبنان به سوی این کشور هدف قرار داده است. حزبالله میگوید به آتشبس پایبند است و موشکی به اسرائیل شلیک نکرده است.
منطقه مسکونی شیعهنشین ضاحیه، یکی از پایگاههای طرفداران حزبالله است و در پاییز گذشته، هدف اصلی بمبارانهای هوایی بیامان اسرائیل بود. حسن نصرالله و دیگر رهبران حزبالله در حملات هوایی به این منطقه کشته شدند.
در همین حال مورگان اورتگاس، معاون فرستاده ویژه رئیسجمهوری آمریکا در امور خاورمیانه در گفتگو با تلویزیون الشرق تاکید کرد که کارزار فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران، جنبههای مختلف از جمله جلوگیری از انتقال پول به حزبالله لبنان را در بر میگیرد.
اورتگاس در این گفتگو به تحریمهای وضع شده علیه شرکتهای چینی دخیل در فروش نفت ایران اشاره و اعلام کرد که سایر گروههایی که در قاچاق سوخت ایران و دور زدن تحریمها نقش داشته باشند نیز مشمول تحریم خواهند شد. اورتگاس تاکید کرد که دولت ترامپ مصمم است جلوی انتقال پول به حزبالله را «چه از فرودگاهها باشد و چه از قاچاقچیان سوخت» بگیرد.