اعلام آمار افزایش ۱۷ درصدی مصرف بنزین با وجود کاهش مسافرت‌ها؛ وقت گرانی است؟

به نظر می‌‌رسد گزارش‌های متناقض درباره سفرهای نوروزی و میزان مصرف سوخت، زمینه‌سازی کامل برای توجیه گرانی‌های آتی خواهد بود

تصویری گرافیکی با موضوع افزایش احتمالی قیمت بنزین در ایران‌ــ‌ ایندیپندنت فارسی

با وجود آمارهای رسمی و گزارش اتحادیه‌های حوزه گردشگری درباره کاهش قابل‌توجه میزان مسافرت‌های داخلی ایرانیان در نوروز ۱۴۰۴، شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی اعلام کرد در روز ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ بیش از ۱۵۰ میلیون لیتر بنزین در ایران مصرف شده است.

از سوی دیگر، اعلام غیرواقعی تعداد گردشگران نوروزی و دستکاری آمار برای دولت‌های جمهوری اسلامی این منفعت را دارد تا چنین گزارش‌هایی را به معنای وخیم نبودن وضعیت اقتصادی مردم تفسیر کنند و ضمن تکذیب گسترش افسارگسیخته فقر و مشکلات معیشتی در ایران، مقدمات اجرای طرح‌های مختلف برای جبران کسری بودجه مانند گران‌ کردن چندبرابری بنزین را مهیا کند.

به‌عنوان نمونه قاسم رضایی، جانشین فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، از کاهش ۲۷ درصدی تصادف‌های جاده‌ای در تعطیلات نوروزی ۱۴۰۴ نسبت به سال قبل از آن خبر داد. آنچه با توجه به بهتر نشدن کیفیت خودروها و جاده‌های ایران در یک سال اخیر، نشان می‌دهد این حجم مسافرت‌ها در تعطیلات سال جدید است که یک‌سوم سال ۱۴۰۳ شده است.

این مقام مسئول تعداد مسافرانی را که تا روز ۱۱ فروردین به سه استان شمالی ایران سفر کردند، «حدود شش میلیون نفر» اعلام کرد که با آمارهای اعلامی مقام‌های محلی و استاندارها در مازندران، گیلان و گلستان مانند «سفر هشت میلیون نفر به مازندران» تفاوتی چشمگیر دارد و این آمارها را رد می‌کند.

در همین حال به نظر می‌رسد انگیزه دیگر مقام‌های این استان‌ها از عددسازی و اعلام ارقام غیرواقعی از تعداد مسافران ورودی به استان‌هایشان دریافت بودجه‌ بیشتر از دولت است. امیرپویان رفیعی شاد، رئیس هئیت‌مدیره دفاتر گردشگری استان تهران نیز روز چهارشنبه ضمن تاکید بر کاهش مسافرت‌ها و خرید بلیت «به دلیل تضعیف قدرت خرید مردم»، آمار اعلامی وزیر میراث فرهنگی را درباره «۴۵ میلیون گردشگر نوروزی» زیر سوال برد.

او گفت: «با توجه به شرایط جغرافیایی که در نیمه اول تعطیلات داشتیم، شرایط سفر به شهرهای شمالی سخت‌تر بود و مسافرت‌های چادری و سفرهای اتفاقی کاهش یافت. آمار ۴۵ میلیون گردشگری که وزیر برای امسال اعلام کرد، نیز مبهم است و معلوم نیست از کجا به این رقم رسیده‌اند. نمی‌شود که در کشور ۸۵ میلیونی با این وضعیت اقتصادی ۴۵ میلیون نفر سفر کنند. این آمار قابل‌اتکا و درک نیست. آماری که جامعه هتل‌داران بعد از عید ارائه می‌کند، قابل‌اتکاتر است. مثلا یک خانواده چهارنفره برای سفر به قشم به ۱۰۰ میلیون تومان نیاز دارد که به اندازه شش ماه حقوق یک کارمند است.»

اکنون بر اساس آمار شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی ایران، ۱۵۰ میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر بنزین در روز ۱۳ فروردین مصرف شده که ۲۱.۴ میلیون لیتر بیشتر از ۱۳ فروردین سال قبل است. اما با توجه به سخنان قبلی مسعود پزشکیان درباره قاچاق روزانه ۲۰ میلیون لیتر سوخت از ایران، این شرکت در گزارش خود اعلام نکرد که چه مقدار از این میزان مصرف، از ایران قاچاق شده است.

پزشکیان همچنان از اعلام نام افراد یا نهادهایی که در این قاچاق سازمان‌یافته دست دارند، امتناع می‌کند و پاسخ نمی‌دهد که چرا برای جلوگیری از این بحران هیچ اقدام ملموسی صورت نمی‌گیرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با توجه به این تغییرات و آمارهای متناقض، به نظر می‌رسد اعلام چنین افزایشی در مصرف بنزین، بهانه‌ای برای دولت پزشکیان و نظام جمهوری اسلامی باشد تا در آینده‌ای نزدیک، قیمت بنزین را به بهانه افزایش تقاضا و مصرف، به‌شدت افزایش دهد.

در همین راستا، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، اوایل فروردین در یک گفتگویی تلویزیونی تاکید کرد که دولت «مجبور است»  بنزین را گران کند و تنها به مردم اطمینان خاطر داد که از چند روز قبل، گرانی بنزین را به اطلاع آنان خواهند رساند.

پیش از او نیز محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی پزشکیان هم با ادعای آنکه قیمت بنزین در ایران از آب آشامیدنی ارزان‌تر است، به لزوم گرانی بنزین اشاره کرده بود.

در همین حال و طی روزهای اخیر، برخی رسانه‌ها در ایران گزارش داده‌اند که تعدادی از جایگاه‌های سوخت در استان‌های شمالی ایران، به‌ویژه در جاده‌های پرتردد، بنزین را لیتری ۳۰ هزار تومان فروخته‌اند.

وضعیت موجود نشان می‌دهد مقام‌های دولت پزشکیان که طی ماه‌های اخیر به دفعات از ناترازی‌های گسترده در حوزه انرژی مانند برق، گاز، آب و انواع سوخت سخن گفته و به ناتوانی دولت خود در رفع این بحران‌ها اعتراف کرده‌اند، حالا در تلاش‌اند با انتشار آمارهای غیرواقعی در مورد افزایش مصرف بنزین یا افزایش میزان مسافرت‌ها، برای چندبرابر کردن قیمت بنزین در ایران زمینه‌سازی کند.

افزایش قیمت بنزین به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین تصمیم‌های اقتصادی دولت می‌تواند تاثیر عمیقی بر زندگی روزمره مردم و بازار مصرف در ایران داشته باشد. به‌ویژه در شرایطی که بحران اقتصادی و افزایش نرخ تورم همراه با تشدید احتمال حمله نظامی آمریکا به ایران و دلار ۱۰۵ هزار تومانی، همچنان چالش‌های معیشتی عمده‌ای برای مردم ایران ایجاد کرده است.

بیشتر از اقتصاد