نشریه اسرائیلی اورشلیمپست به نقل از یک مقام اسرائیلی نوشت که دولت بنیامین نتانیاهو پیشبینی میکند مذاکرات جاری بین ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران احتمالا به یک توافق منتهی شود.
این منبع آگاه افزود که اسرائیل هنوز نمیداند آیا این توافق با خواستههای تلآویو، بهویژه انهدام کامل تاسیسات غنیسازی اورانیوم مطابقت خواهد داشت یا بیشتر شبیه توافق هستهای قبلی خواهد بود که اسرائیل آن را «توافق بد» میداند.
پس از برگزاری سه دور مذاکره میان نمایندگان تهران و واشینگتن، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، اخیرا اعلام کرد که مذاکرات هستهای با ایران «بسیار خوب» پیش میرود. ترامپ به خبرنگاران گفت: «من فکر میکنم توافقی حاصل خواهد شد... ما بدون نیاز به بمباران، به توافق میرسیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا قرار است شنبه آینده برگزار شود. اورشلیمپست به نقل از مقام اسرائیلی آگاه از این گفتگوها نوشت که دولت نتانیاهو معتقد است مهلت ۶۰ روزه ترامپ برای رسیدن به توافق در نهایت تمدید خواهد شد.
در همین حال یک مقام دیگر اسرائیلی نیز به رسانهها گفت که اسرائیل در حال گفتگو با آمریکاییها در مورد مذاکرات هستهای است. او تاکید کرد: «این گفتگوها یکطرفه نیست و ما مواضعمان را بیان میکنیم. ارتباطات مستمر در سطوح مختلف برقرار است. توصیه میکنم زود نتیجهگیری نکنید. من اطمینان دارم که ایالات متحده به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای متعهد است.»
یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، هم روز دوشنبه در دیدار با اعضای ستاد کل ارتش این کشور، اعلام کرد: «ما هرگز اجازه نخواهیم داد ایران به سلاحهای هستهای دست یابد. اسرائیل اجازه نخواهد داد ایران به این توانایی دست پیدا کند و در این مسیر در حال گفتگوی نزدیک با ایالات متحدهایم.»
همزمان با این اظهارات، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه هشتم اردیبهشت با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، بار دیگر بر موضع «خوشبینی محتاطانه» تاکید کرد. او در بخشی از پیامش در شبکههای اجتماعی، به سخنرانی بنیامین نتانیاهو در اجلاس «سیاستگذاری خبرگزاری اتحادیه خبری یهودی» واکنش نشان داد و نخستوزیر اسرائیل را «متوهم» توصیف کرد.
عراقچی در این پیام، نتانیاهو را متهم کرد که به رئیسجمهوری ایالات متحده «گستاخانه» دستور میدهد در دیپلماسی با ایران، چه باید بکند و چه نباید بکند. نتانیاهو شامگاه یکشنبه در آن سخنرانی گفته بود که هرگونه توافق میان جمهوری اسلامی و آمریکا باید برنامه موشکهای بالیستیک و برچیدن کامل زیرساختهای هستهای ایران را در بربگیرد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در عین حال با تاکید بر ادعای توانایی نظامی ایران مدعی شد که «هیچ گزینه نظامی و هیچ راهحل نظامی وجود ندارد و هر حملهای بلافاصله تلافی خواهد شد.»
این اظهارات در حالی است که جمهوری اسلامی با وجود تهدید به پاسخ دادن به حمله اسرائیل در آبانماه گذشته، هنوز «وعده صادق ۳» را محقق نکرده است.
مقامهای تهران میکوشند به موازات مذاکره با آمریکا، کانال گفتگو با اروپا را نیز فعال کنند. آنها در دولت نخست ترامپ موفق شدند از طریق ایجاد شکاف بین آمریکا و متحدان اروپایی آن از فعال شدن «مکانیسم ماشه» جلوگیری کنند.
در حالی که رویترز میگوید جمهوری اسلامی دیدار با طرفهای اروپایی را پیشنهاد داده و در صورت دریافت پاسخ مثبت، این دیدار احتمالا روز جمعه در رم انجام میشود، ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، تصریح کرد که فرانسه، آلمان و بریتانیا در صورتی که برنامه هستهای جمهوری اسلامی تهدیدی برای امنیت اروپا باشد، در اعمال دوباره تحریمها علیه تهران تردید نخواهند کرد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز روز دوشنبه در نشست خبری مشترک با ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی با تاکید بر اینکه در لحظه «بسیار حساسی» قرار داریم، گفت: «این مسئله ماهها یا سالهای بعد نیست، شاید تنها چند هفته فرصت داشته باشیم تا به چیزی دست یابیم که اجرایی و عملی باشد. مهمتر از همه از تهدید درگیریهای نظامی بیشتر در این دنیا و در منطقهای که به توضیح درباره میزان ناپایداری آن نیازی نیست، جلوگیری شود.»
پیش از این، ایرنا به نقل از مرکز دیپلماسی عمومی و اطلاعرسانی سازمان انرژی اتمی ایران از سفر ماسیمو آپارو، معاون پادمانی آژانس انرژی اتمی، به تهران خبر داده و نوشته بود که او روز دوشنبه با هیئتی از سازمان انرژی اتمی ایران به سرپرستی بهروز کمالوندی، معاون امور بینالملل این سازمان، دیدار و درباره موضوعهای مدنظر دو طرف، بهویژه مباحث فنی و پادمانی گفتگو کرد. ورود این هیئت پس از سفر دو هفته پیش رافائل گروسی به ایران انجام میشود.
گروسی پس از سفر به ایران، گفته بود: «توافق شده است که تیم فنی را به ایران بفرستم تا گفتگوها درباره بسیاری مسائل از جمله نظارت بر تاسیسات هستهای را از سر بگیرند.»
اگرچه از محور مذاکرات نمایندگان ایران و آمریکا خبرهای رسمی منتشر نشده، مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، میگوید جمهوری اسلامی ایران باید تاسیسات هستهای خود را کاملا برچیند و اورانیوم با غنای حداکثر ۳.۶۷ را وارد کند. با این حال اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در روز دوشنبه «ادامه غنیسازی اورانیوم در داخل کشور و لغو موثر تحریمها» را خط قرمز جمهوری اسلامی در مذاکرات با آمریکا توصیف کرد.