درحالی که رویترز میگوید جمهوری اسلامی پیشنهاد دیداری با طرفهای اروپایی را داده که در صورت دریافت پاسخ مثبت احتمالا روز جمعه در رم برگزار میشود، ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه گفت که فرانسه، آلمان و بریتانیا در صورتی که برنامه هستهای جمهوری اسلامی تهدیدی برای امنیت اروپا باشد، در اعمال دوباره تحریمها علیه تهران تردید نخواهند کرد.
مقامات تهران میکوشند به موازات مذاکرات با آمریکا که دور چهارم آن روز شنبه برگزار میشود، کانال گفتوگو با اروپا را نیز دنبال کنند. آنها در دولت نخست ترامپ موفق شده بودند از طریق ایجاد شکاف بین آمریکا و متحدان اروپاییاش از فعال شدن مکانیسم ماشه جلوگیری کنند.
وزیر خارجه فرانسه، روز دوشنبه پس از نشست پشت درهای بسته شورای امنیت درباره منع گسترش سلاحهای هستهای که به ابتکار خود او برگزار شد، به خبرنگاران گفت: «ایران از تمام خطوطی که متعهد به رعایت آنها شده بود عبور کرده و این کشور در آستانه دستیابی به سلاح هستهای است.»
او در عین حال گفت: «هیچ راهحل نظامی برای مشکل هستهای ایران وجود ندارد. مسیری دیپلماتیک برای حل آن وجود دارد، اما این مسیر بسیار باریک است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بارو ابراز امیدواری کرد که مذاکرات جاری میان تهران و واشینگتن به نتیجه برسد و تاکید کرد که فرانسه، آلمان و بریتانیا در این زمینه با مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در «ارتباط نزدیک» هستند.
وزیر خارجه فرانسه هشدار داد: «بدیهی است که پس از انقضا توافق هستهای ایران... اگر منافع امنیتی اروپا تضمین نشود، حتی یک لحظه هم در اعمال دوباره تمام تحریمهایی که ۱۰ پیش لغو شده بودند، تردید نخواهیم کرد.»
اشاره او به تاریخ انقضا قطعنامه ۲۲۳۱ در آبانماه امسال است که به دنبال آن امکان فعال کردن مکانیسم ماشه نیز از بین میرود. مکانیسم ماشه سازوکاری است که بهطور خودکار تحریمهای بینالمللی را علیه جمهوری اسلامی بازمیگرداند.
هفته گذشته، روبیو از سه کشور اروپایی خواست تا درباره فعالسازی مکانیسم ماشه در چارچوب توافق ۲۰۱۵ تصمیم بگیرند؛ اقدامی که میتواند بهصورت خودکار تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را بهدلیل عدم پایبندی این کشور، دوباره برقرار کند.
بارو هشدار داد بازگشت تحریمها میتواند «اثراتی ویرانگر بر اقتصاد ایران» داشته باشد و افزود: «این چیزی نیست که ما میخواهیم، و به همین دلیل من از ایران بهطور رسمی میخواهم امروز تصمیمات لازم را برای جلوگیری از بدترین سناریو اتخاذ کند.»
ایران در حال حاضر اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنیسازی میکند؛ بسیار بالاتر از سقف ۳.۶۷ درصدی تعیینشده در توافق ۲۰۱۵، اما همچنان کمتر از آستانه ۹۰ درصدی مورد نیاز برای تولید مواد لازم جهت سلاح هستهای است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که در کنار بارو سخن میگفت، نیز تاکید کرد که رسیدن به توافق با ایران حیاتی است. همزمان تیم فنی آژانس نیز به تهران سفر کردهاند و گفته شده که گفتوگوها ادامه مییابد.
گروسی گفت: «این موضوع ماهها یا سالها زمان نمیبرد؛ شاید تنها چند هفته فرصت باقی مانده تا جهان بتواند به راهحلی عملی و ممکن برسد و از همه مهمتر، از بروز درگیری نظامی بیشتر جلوگیری کند.»