پژوهشگران دانشگاه توکیو داخل سیاره مریخ را شبیهسازی کردهاند تا برای اولین بار به جزئیات مشخصات لرزهای این سیاره سرخ پی ببرند.
این پژوهشگران سرعت عبور امواج لرزهایِ مشابه با امواج صوتی بسیار قوی را از داخل آلیاژ مذاب سولفور آهن اندازه گرفتند. آنان گمان میکنند مرکز این سیاره از این آلیاژ تشکیل شده است.
کهییسوکه نیشیدا، از دانشگاه توکیو و سرپرست این مطالعه گفت: «کاوشگر اینسایتِ ناسا هماکنون روی مریخ مشغول جمعآوری اطلاعات لرزهای است.»
«اما حتی با داشتن دادههای لرزهای همچنان کمبودی وجود داشت که باعث میشد نتوانیم دادهها را تفسیر کنیم. نیاز به داشتن مشخصات لرزهای آلیاژ سولفور آهن داشتیم که معتقدیم هسته مریخ را تشکیل میدهد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ناسا میگوید کاوشگر اینسایت فرودگری (سطحنشینی) است که «علائم حیاتی» مریخ از قبیل «ضربان» (لرزهشناسی)، «دما» (جریان گرما) و «واکنشهای» (ردیابی دقیق) آن را اندازهگیری میکند.
این کاوشگر پیش از این، فعالیت لرزهای این سیاره موسوم به «مریخلرزهها» را ثبت کرده بود. با کمک این اطلاعات میتوان لایههای درونی این سیاره را شناسایی کرد.
نیشیدا گفت: «کشف لایههای عمیق داخل زمین، مریخ و سایر سیارهها یکی از مواردی است که مرزهای علم را جابهجا میکند. یک علت جذابیت این موضوع این است که مقیاسها بسیار بزرگ است، علت دیگر این است که ما از روی سطح زمین در کمال امنیت به بررسی و مطالعه میپردازیم.»
این پژوهشگران در بخشی از این تحقیق میتوانند با محاسبه دادههای لرزهای بفهمند هسته مریخ از آلیاژ سولفور آهن تشکیل شده یا چیز دیگر. آنان اکنون امیدوارند بتوانند مواردی را در مریخ اندازهگیری کنند تا با مقایسه آنها به حقیقت درون این سیاره پی ببرند و بفهمند آیا از موادی که انتظار دارند تشکیل شده یا نه.
نیشیدا افزود: «اگر هم اینطور نباشد به هر حال چیز جدیدی درباره منشأ مریخ یاد گرفتهایم. مثلاً اگر هسته مریخ از سیلیسیم و اکسیژن تشکیل شده باشد میفهمیم تشکیل مریخ هم مانند زمین ناشی از برخوردی عظیم بوده است. پس مریخ از چه و چگونه تشکیل شده؟ به گمان من به زودی میفهمیم.»
با شبیهسازی مریخ بدون این که نیاز باشد این ۴۰۰ میلیون کیلومتر را تا مریخ برویم میتوانیم ساختار و جزئیات آن را مطالعه کنیم.
زمین و مریخ هر دو حدود ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون سال پیش به وجود آمدهاند. به همین دلیل با مقایسه هسته این دو سیاره میتوانیم به اطلاعات مهمی درباره نحوه تشکیل آنها دست یابیم، بهخصوص با وجود تفاوتهای بسیاری که میان آنها وجود دارد.
© The Independent