افزایش فشار بریتانیا بر روسیه به دلیل مسمومیت مخالف پوتین با گاز نوویچک

فرناندو آریاس، دبیر کل سازمان ممنوعیت تسلیحات شیمیایی گفت سازمان او آماده «ورود به این تحقیقات» است

آلکسی ناوالنی، رهبر مخالفان پوتین در روسیه - Dimitar DILKOFF / AFP

دفتر نخست‌وزیری بریتانیا به خاطر حادثه مسمومیت آقای الکسی ناوالنی، منتقد کرملین با گاز نوویچوک، فشارها بر روسیه را افزایش داده و هشدار داد افراد مسؤول این حادثه با «عواقبی جدی» مواجه خواهند شد. 

دومینیک راب، وزیر امور خارجه از مسکو خواست به این حمله اعتراف کند و روز پنج‌شنبه با هایکو ماس، همتای آلمانی خود دیدار خواهد کرد تا درباره اقدامات لازم در واکنش به این حادثه تصمیم بگیرند. دفتر نخست وزیری احتمال تحمیل تحریم‌هایی جدید و اخراج دیپلمات‌ها را بعید ندانست. 

بوریس جانسون استفاده از همان سلاح شیمیایی را که در حمله با گاز سمی در سال ۲۰۱۸ در سالیسبوری به کار گرفته شده است، «بی‌شرمانه» توصیف کرد و وعده داد «اجرای عدالت» را تضمین خواهد کرد. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سخنگوی رسمی نخست وزیر گفت: «ما متعهد به همکاری با آلمان، متحدان و سایر شرکای بین‌المللی خود هستیم تا نشان دهیم عواقبی جدی برای استفاده از سلاح‌های شیمیایی ممنوعه وجود دارد.» 

وقتی از او درباره احتمال اعمال تحریم‌هایی جدید بر روسیه یا اخراج دیپلمات‌های این کشور پرسیده شد، آقای سخنگو به صراحت مسکو را مقصر ندانست و گفت نمی‌خواهد «به استقبال آن چه در آینده تصمیم گرفته خواهد شد برود». 

او گفت سازمان ممنوعیت تسلیحات شیمیایی نقشی کلیدی در این تحقیقات که او به عنوان «تلاش برای قتل» توصیف کرد، ایفا خواهد کرد و گفت بریتانیا به آلمان هم اعلام آمادگی کرده است که در تحقیقات همکاری می‌کند.  

فرناندو آریاس، دبیر کل سازمان ممنوعیت تسلیحات شیمیایی گفت سازمان او آماده «ورود به این تحقیقات» است. 

آقای آریاس گفت: «تحت معاهده ممنوعیت تسلیحات شیمیایی، هرگونه مسمومیت فردی توسط یک عامل عصبی استفاده از سلاحی شیمیایی در نظر گرفته می‌شود. چنین اتهامی باعث بروز نگرانی شدیدی می‌شود. دول متعهد به معاهده ممنوعیت تسلیحات شیمیایی استفاده از سلاح‌های شیمیایی توسط هر شخص و تحت هر شرایطی را اقدامی سزاوار سرزنش و کاملا در تضاد با قوانین مبین به دست جامعه بین‌المللی در نظر می‌گیرند. سازمان ممنوعیت تسلیحات شیمیایی این پرونده را زیر نظر خواهد داشت و آماده است تا برای تحقیقات وارد پرونده شده و در صورت درخواست کمک به یاری دولت‌ها بشتابد.» 

تصور می‌شود آقای جانسون و آقای راب درباره پرونده آقای ناوالنی با جرد کوشنر، داماد و مشاور ارشد رئیس جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، هنگام حضور او در لندن صحبت کرده‌اند. آقای ناوالنی که منتقدی سیاسی و گزارشگر ضدفساد است هنگام پرواز از سیبری به مسکو در ۲۰ اوت مریض شد و بعدتر برای مداوا به برلین منتقل شد و از آن زمان تاکنون در واحد مراقبت‌های ویژه، تحت دستگاه تنفس مصنوعی قرار دارد. 

روز چهارشنبه، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان گفت آقای ناوالنی قربانی «تلاش برای قتل از طریق مسمومیت» با گاز نوویچوک بوده است و افزود هدف از این حمله «ساکت کردن» رقیب سیاسی رئیس جمهور روسیه، ولادیمیر پوتین بود. 

بریتانیا اکنون مدت‌هاست ماموران روسیه را متهم به استفاده از سم‌های ساخته شده در دوران شوروی در حمله علیه سرگی اکسریپال، جاسوس دو جانبه سابق، کرده است که در سال ۲۰۱۸ در شهر ویلتشایر در سالیسبوری مورد حمله واقع شد. 

در واکنش به آن حمله، آقای جانسون به عنوان وزیر امور خارجه وقت بریتانیا به ۲۳ دیپلمات روسی دستور داد کشور را ترک کنند و سپس جریانی را در سراسر اروپا و ایالات متحده برای اخراج دیپلمات‌های روسی به راه انداخت. 

آقای اسکریپال و دخترش یولیا، دو نفر از پنج تنی بودند که در ویلتشایر در تماس با این گاز سمی قرار گرفتند. هر دوی پدر و دختر هفته‌ها برای مداوا در بیمارستان بستری بودند. 

اما داون استورجس، شهروند ۴۴ ساله امزبوری در ویلتشایر در ماه ژوئیه آن سال جان باخت. او به بطری عطری دست زده بود که ظاهرا محل اصلی نگهداری این سم بوده است. چارلی رولی، شریک او نیز در اثر تماس با این ماده سمی سه هفته در بیمارستان بستری بود. 

سرگرد نیک بیلی، کارآگاه پلیس ویلتشایر نیز وقتی برای تحقیق در محل حادثه حاضر شد در تماس با این ماده سمی قرار گرفته و نزدیک بود جان خود را از دست بدهد. 

این افسر پلیس با به اشتراک‌گذاری توییت آقای جانسون که خواستار اجرای عدالت شده بود، نوشت: «خیلی چیزهایی زیادی درباره این توییت می‌خواهم بگویم. ولی نمی‌توانم و نمی‌خواهم.» 

سخنگوی نخست وزیر هم از مظنونان، که ظاهرا دو مامور اطلاعاتی واحد نظامی امنیت اطلاعات روسیه هستند خواست به بریتانیا برگردند تا عدالت درباره آن‌ها اجرا شود. 

آقای سخنگو گفت: «استفاده از گاز سمی نوویچوک در خاک بریتانیا اقدامی مشمئزکننده و متهوع‌آور است. نخست وزیر با قربانیان و خانواده آن‌ها همدردی می‌کند و همه ما بابت استفاده مجدد از سلاح شیمیایی خشمگین هستیم. ما مصمم باقی خواهیم ماند تا درباره آن چه در سالیسبوری اتفاق افتاده عدالت را برقرار سازیم.» 

آقای راب گفت روسیه درباره مسمومیت آقای ناوالنی «با اتهامی آشکار مواجه است و باید درباره آن پاسخ دهد». پیش از این هم تنش‌های بالایی میان روسیه و بریتانیا وجود داشت چرا که بریتانیا مسکو را متهم به تلاش برای دخالت در انتخابات سراسری ۲۰۱۹ کرده است. 

گزارش‌های تکمیلی از پرس اسوسیشن

 

© The Independent