پیش از آغاز جنگ ۱۲روزه جمهوری اسلامی و اسرائیل، شینبت، سرویس امنیت داخلی اسرائیل، موفق شد شبکه گستردهای از شهروندان اسرائیلی را که در تلاش برای همکاری با دستگاههای اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران بودند، شناسایی کند.
از زمان حمله موشکی سپاه پاسداران به اسرائیل در آوریل ۲۰۲۴ تاکنون، بیش از ۳۰ نفر در اسرائیل به اتهام همکاری با دستگاههای اطلاعاتی جمهوری اسلامی تحت پیگرد قانونی قرار گرفتهاند. ابعاد این شبکه جاسوسی باعث شگفتی نهادهای امنیتی اسرائیل شده است.
به گزارش گاردین، برنامه امنیتی جمهوری اسلامی عمدتا با پیامهای ناشناس آغاز میشد. پیامهایی از فرستندههایی مانند «تهران-قدس» یا «آژانس خبری» که در ازای دریافت اطلاعات یا انجام کارهای ساده مانند نصب پوستر یا گرفتن عکس وعده پرداخت پول میدادند. ارتباط از طریق تلگرام ادامه مییافت و در صورت ابراز علاقه، ماموران ایرانی این افراد را تشویق میکردند تا حسابهای رمزارز و پیپال باز کنند.
به گفته منابع اسرائیلی به گاردین، هدف از این کار «پخش طعمههای زیاد به امید به شکار» بود. به این معنا که شمار زیادی از نیروهای کمخطر شناسایی شوند و از این بین تعدادی نیروی جاسوس وفادار و موثر در درازمدت به خدمت دستگاههای امنیتی رژیم تهران درآیند.
بسیاری از افرادی که به این شبکه پیوستند ماموریتهایی مانند عکاسی از پایگاههای حساس نظامی، بندر حیفا، پایگاه هوایی نواتیم و سامانههای گنبد آهنین یا پخش شعارهای ضد نتانیاهو را برعهده گرفتند. برخی حتی مامور عکاسی از منزل دانشمندان هستهای موسسه وایزمن شدند، مرکزی که بعد از این ماجرا هدف حمله موشکی ایران قرار گرفت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال، زمانی که ماموریتها حساستر و خطرناکتر شد، بسیاری از افراد کنارهگیری کردند. برای نمونه، یکی از نیروها پس از گرفتن عکس از خانه یک دانشمند، پیشنهادی ۶۰ هزار دلاری برای ترور او و خانوادهاش دریافت کرد و حتی چند همدست استخدام کرد، اما تیمش سر باز زدند و او مجبور به عقبنشینی شد.
در ادامه به همان فرد پیشنهاد شد یک دستگاه ردیاب جیپیاس به خودرو این دانشمند وصل کند که از این کار نیز سر باز زد. چند روز بعد از او پرسیده شد که آیا حاضر است کوکتل مولوتف به داخل ماشین نتانیاهو پرتاب کند؟
این روند همچنان تکرار شد و مقامهای امنیتی تهران، افراد زیادی را با ماموریتهای ساده جذب کردند، اما در پرورش عاملان حرفهای شکست خوردند.
بهجز یک مورد، هیچیک از مظنونان هنوز محکوم نشدهاند، اما دادستانی اسرائیل کیفرخواستهای مفصلی علیه آنها صادر کرده است.
در بخشی دیگر از گزارش گاردین، داستان مردخای مامان، شهروند ۷۲ ساله اسرائیلی، روایت میشود. او که پس از شکستهای مالی، با زنی جوان از بلاروس ازدواج کرده و به دنبال منبع درآمد بود، از طریق دو دوست تاجر در ترکیه با فردی به نام «ادی» مرتبط شد. ادی خود را تاجر خشکبار معرفی کرد و پیشنهاد دیدار در ایران را داد. مامان، ناآگاه از ماهیت واقعی سفر، در ماه مه ۲۰۲۴ قاچاقی به ایران منتقل شد و در آنجا با دو مامور اطلاعاتی ایرانی دیدار کرد.
در این ملاقات، به او پیشنهاد سه ماموریت در ازای پول داده شد: تحویل پول یا اسلحه در نقاط مشخصی در اسرائیل، عکاسی از اماکن شلوغ و همچنین تهدید سایر مامورانی که پول گرفته، اما ماموریتشان را انجام نداده بودند. مامان پذیرفت که اندکی درمورد این ماموریت فکر کند و به ترکیه بازگشت.
در سفر بعدی، ایرانیها پا را فراتر گذاشتند و پیشنهادی ۱۵۰هزار دلاری برای ترور بنیامین نتانیاهو، یوآو گالانت یا رئیس شینبت را مطرح کردند. مامان اما اعلام کرد برای این ماموریت یک میلیون دلار میخواهد. ماموران ایرانی پس از چانهزنی، هدف خود را به نفتالی بنت، نخستوزیر پیشین اسرائیل کاهش دادند و پیشنهاد ۴۰۰ هزار دلاری دادند، اما مامان بر خواسته خود پافشاری کرد و مذاکره بینتیجه ماند.
او در نهایت پنج هزار دلار دریافت کرد و به اسرائیل بازگشت، جایی که شینبت منتظرش بود. مامان پس از بازداشت و اعتراف، به اتهام ارتباط با عوامل خارجی و ورود غیرقانونی به کشور دشمن، به ۱۰ سال زندان محکوم شد.
وکیل او، ایال بسرگلیک، در دفاع از موکلش مدعی شد که مامان تا لحظه آخر فکر میکرده است که با یک تاجر خشکبار سروکار دارد و نمیدانسته وارد ایران میشود. او همچنین مدعی شد مامان تنها به دلیل ترس از آسیب دیدن وانمود کرده با نقشهها همراه است. به گفته بسرگلیک، مامان در زندان شکنجه شده و در سلولی کثیف با دیوارهای آغشته به مدفوع نگهداری شده است.
در نمونهای دیگر، مظنونی که ۲۹ سپتامبر سال گذشته بازداشت شده بود، نخست از طرف دستگاه امنیتی ایران مامور شده بود تا به پارکی برود و بررسی کند که آیا در نقطهای مشخص یک کیف سیاه دفن شده است یا نه. مبلغ وعدهدادهشده برای این کار نزدیک به هزار دلار بود. او پس از نیافتن کیف ویدیویی را بهعنوان مدرک برای ماموران ایرانی ارسال کرد.
در مراحل بعدی او مامور پخش بروشور، نصب پوستر و نوشتن گرافیتی شد که عمدتا حاوی شعارهایی علیه بنیامین نتانیاهو نظیر «همه با هم علیه بیبی»، «بیبی حزبالله را به اینجا آورد» یا «بیبی = هیتلر» بودند.
مورد بعدی یک شهروند اسرائیلی با تبار آذربایجانی بود که مامور شد همراه با خانوادهاش از تاسیسات حساس نظامی در سراسر اسرائیل عکسبرداری کند. او و بستگانش از تاسیسات بندر حیفا، که بعدها در جریان جنگ ۱۲ روزه با حمله موشکی ایران هدف قرار گرفت، پایگاه هوایی نواتیم، که هدف حمله ماه اکتبر ایران بود، سامانههای گنبد آهنین در سراسر اسرائیل و مقر اطلاعات نظامی گلیلوت در شمال تلآویو، عکسبرداری کردند.
گاردین نوشت در حالیکه موساد برای نفوذ در ایران به شبکهای از نیروهای زبده و آموزشدیده متکی بود، رویکرد دستگاه اطلاعاتی ایران آزمودن میزان آمادگی نیروهای تازهکار برای پیشروی در ماموریتها بود.