بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی حکومت ایران، به گزارش اخیر روزنامه نیویورکتایمز در مورد تونلهای احداثی در کوههای پیرامون پایگاه هستهای نطنز، واقع در ایران، واکنش نشان داد. او در این زمینه گفت:«با وجود اینکه ایران تعهدی در ارائه اطلاعات فراپادمانی ندارد اما از آغاز اقدامات عمرانی برای جابهجایی فعالیتهای کارخانه تسای کرج به اطراف سایت نطنز، آژانس را در جریان قرار داد.»
بهگفته کمالوندی «این جابهجایی با هدف افزایش ضریب حفاظت از تاسیسات صلحآمیز هستهای کشورمان صورت گرفته و با اطلاع آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام میشود.»
روزنامه نیویورکتایمز با انتشار گزارشی به تاریخ ۲۶ خرداد ۱۴۰۱، به ساخت شبکه گسترده تونلی در دل کوههای نزدیک به تاسیسات اتمی واقع در نطنز اشاره کرد و مدعی شد که مقامهای آمریکایی و اسرائیلی درباره کارکرد احتمالی این تاسیسات جدید و میزان فوریت تهدید ناشی از آن، اختلاف نظر دارند.
نیویورکتایمز در این زمینه نوشت:«مقامهای اطلاعاتی آمریکایی و اسرائیلی بهطور روزانه حفر شبکه تونلی گسترده ایران در جنوب تاسیسات غنیسازی نطنز را رصد کردهاند و، این اقدام، به اعتقاد آنان بزرگترین تلاش تهران برای ساخت تاسیسات هستهای جدید در عمق کوهها است تا بتوانند مقابل بمبهای سنگرشکن و حملات سایبری مقاومت کنند.»
ایندیپندنت فارسی در مقالهای به تاریخ ۲۷ خرداد ۱۴۰۱ به بررسی این گزارش نیویورکتایمز پرداخت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کمالوندی در ادامه اظهاراتش در اینباره به حمله پهبادی سال گذشته به «کارخانه تسای کرج» اشاره کرد و گفت مقامهای جمهوری اسلامی ایران، با توجه به حملههای صورت گرفته به پایگاههای متعلق به سازمان انرژی اتمی، تصمیم گرفتند تا امنیت و حفاظت «اماکن تولید سانتریفیوژ» را افزایش دهند و به همین جهت کارخانه تسای کرج را بهاطراف سایت نطنز منتقل کردند.
روزنامه نیویورک تایمز، در تیر ماه سال گذشته، با انتشار گزارشی مدعی شد یکی از ساختمانهای متعلق به سازمان انرژی اتمی حکومت ایران، یا همان کارخانه تسای کرج، هدف حمله پهبادی قرار گرفته است. پس از این حمله، مقامهای حکومت ایران و رسانههای نزدیک به آنها مدعی شدند که حمله صورت گرفته خسارتی به کارخانه تسا وارد نکرده است.
بهعنوان مثال وبسایت نورنیوز، که به علی شمخانی نزدیک است، در این مورد نوشت:«بامداد چهارشنبه، دوم تیرماه، اقدامی خرابکارانه بر علیه یکی از ساختمانهای سازمان انرژی اتمی در اطراف کرج با شکست روبرو شد و هیچگونه خسارت مالی یا جانی بهدنبال نداشت.»
با اینوجود، برخی منابع مطلع از چندوچون این عملیات به روزنامه نیویوکتایمز گفته بودند که پهبادها از داخل خاک ایران، و از مکانی نزدیک به کارخانه تسا، پرواز کردهاند و عملیات را انجام دادهاند. یک هفته پس از این عملیات نیز روزنامه اورشلیمپست در مطلبی مدعی شد که جمهوری اسلامی ایران خسارات سنگینی از این حمله متحمل شده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران در پایان سخنانش در این مورد، گفت:«جمهوری اسلامی ایران در حالی که هیچگونه تعهد پادمانی برای اعلام فعالیتهایی که با هدف افزایش قابلیتهای پدافند غیرعامل تاسیسات هستهای و ایجاد کارگاههای زیرزمینی بهمنظور انتقال بخشی از فعالیتها به مکانهای جدید ندارد، اما همه این اقدامات را که همچنان ادامه دارد به اطلاع آژانس رسانده است.»