در پایان نشست روز چهارشنبه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، دو سوم اعضای شورای حکام و به طور کلی ۵۶ کشور جهان از بیانیه غیرالزامآور بریتانیا، آلمان، فرانسه و آمریکا با هداف افزایش فشار بر جمهوری اسلامی ایران برای دریافت پاسخهای آژانس درباره رد اورانیوم غنینشده در سه سایت اعلام نشده حمایت کردند.
بیانیه روز چهارشنبه، در محکومیت نبود همکاری موثر جمهوری اسلامی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مسائل موسوم به «پادمانی» صادر شد. این بیانیه در حالی صادر شده است که مذاکرات احیای برجام به وضوح در بنبست بهسر میبرد و امید به دستیابی به نتیجه در کوتاهمدت، کاهش یافته است.
در میان کشورهای حمایتکننده، ۲۳ کشور عضو شورای حکام آژانس بهشمار میروند و به این اعتبار، قدرت تصمیمگیری درباره اقدامات بعدی آژانس در قبل برنامه اتمی حکومت ایران را دارند.
هرچند مفاد بیانیه روز چهارشنبه سه کشور اروپایی و آمریکا، به لحاظ حقوقی «الزامآور» تلقی نمیشود، اما امضاکنندگان متعهد شدهاند به حکومت ایران فشار بیاورند تا در نهایت درباره چرایی یافت شدن رد ذرات اورانیوم در سه مرکز اعلام نشده هستهای توضیح دهد.
در نشست قبلی ۳۵ عضو شورای حکام آژانس، قطعنامهای «توبیخی» در محکومیت عدم همکاریهای حکومت ایران با بازرسان آژانس تصویب شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در قطعنامه توبیخی ماه ژوئن که آن هم به پیشنهاد سه کشور اروپایی تنظیم شده بود، نسبت به عدم همکاریهای حکومت ایران، عمیقا ابراز نگرانی شده است و از حکومت ایران خواسته شده تا «فورا» با بازرسان آژانس همکاری کند.
چهارشنبه هفته گذشته، خبرگزاری بلومبرگ بهنقل از یک دیپلمات مطلع در آژانس نوشت در سه ماه گذشته حکومت ایران هیچ تعامل مشخصی با بازرسان نداشته است.
آخرین ارزیابیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد در حال حاضر ذخایر اورانیوم ۶۰ درصد غنیشده حکومت ایران، به بیش از ۵۵ کیلوگرم رسیده است. این میزان، دستکم ۱۹ برابر حد مجاز در توافقنامه برجام است.
توقف تحقیقات بازرسان آژانس از فعالیتها اتمی گذشته در ایران، یکی از خواستهای اصلی حکومت ایران برای پیشبرد مذاکرات هستهای وین است. مذاکراتی که بهنظر میرسد برای بار دیگر به بنبست رسیده و دستکم در کوتاهمدت چشمانداز روشنی برای آن وجود ندارد.