پژوهش درباره زندگی جنسی عقربهای مبتلا به یبوست، آدمک آزمایش تصادف گوزن در اندازه واقعی ساختهشده از لاستیک، روش کارآمد برای چرخاندن دستگیره در و تجزیه و تحلیل جذابیت در «قرار عاشقانه بدون آشنایی قبلی» از جمله تحقیقاتی به شمار میروند که جایزه ایگنوبل امسال را دریافت کردند؛ برای اینکه مردم «بخندند... سپس فکر کنند».
در سومین سال پیاپی، برندگان جایزه ایگنوبل ۲۰۲۲ در یک پخش اینترنتی از پیشضبط شده در وبسایت Annals of Improbable Research اعلام شدند.
جوایز ایگنوبل که از سال ۱۹۹۱ تاکنون همهساله اعطا میشود، از دستاوردهای تحقیقاتی که موجب میشوند مردم «بخندند...سپس فکر کنند» تجلیل میکند.
برندگان جایزه نوبل از جمله فرانسیس آرنولد- که در سال ۲۰۱۸ جایزه معتبر در رشته شیمی برنده شد- و استر دوفلو که سال ۲۰۱۹، در زمینه اقتصاد برنده شد، جوایز ایگ نوبل را به برندگان امسال اهدا کردند.
برندگان جایزه ایگ نوبل همچنین یک اسکناس تقریبا بیارزش ۱۰ تریلیون دلاری زیمبابوه دریافت کردند.
از جمله برندگان دانشمندانی بودند که کشف کردند زمانی که بستنی جایگزین یکی از ترکیبات رایج در شیمیدرمانی میشود، «عوارض جانبی زیانبار کمتری» دارد و نیز پژوهشگرانی که حس غریزی فیزیک را در جوجه اردکهای بامزه پیدا کردند.
بررسی جوجه اردکها نشان داد که چرا آنها والدین خود را در یک خط مستقیم دنبال میکنند.
فرانک فیش، زیستشناس از دانشگاه وستچستر پنسیلوانیا که در این مطالعه شرکت داشت، توضیح داد که رفتار جوجه اردک با صرفهجویی در انرژی مرتبط است و افزود که اردکهای کوچک شبیه دوچرخهسواران و دوندگان در یک مسابقه پیش میروند.
دکتر فیش گفت: «همه اینها به جریانی مربوط میشود که پشت سر موجود پیشرو سر صف رخ میدهد و روشی که حرکت در صف میتواند در واقع از لحاظ [صرفه] انرژی یک مزیت باشد.»
اعلام برندگان جایزه ایگنوبل ۲۰۲۲. امشب ۱۰ جایزه جدید در مراسم گالا اهدا شد. (این عکس اکثر گروهی را نشان میدهد که برنده جایزه صلح شده است)
— تحقیقات غیرممکن (@improbresearch) ۱۶سپتامبر ۲۰۲۲
Announcing the 2022 Ig Nobel Prize winners. Ten new prizes were awarded tonight at the gala ceremony. (This photo shows most of the team that won the Peace Prize.) https://t.co/QVJQpeG5AV pic.twitter.com/5LIeBd3X5W
— Improbable Research (@improbresearch) September 16, 2022
زیستشناس دانشگاه وستچستر این جایزه را به طور مشترک با دانشمندانی از جمله ژی مینگ یوان، از دانشگاه استراتکلاید در گلاسگو، برنده شد که متوجه شدند جوجه اردکها روی رد مادرشان شنا میکنند.
دانشمندان در این مطالعه که در اکتبر ۲۰۲۱ در مجله علمی «فلوید مکانیکز» (Fluid Mechanics) منتشر شد، دریافتند: «جوجه اردک دنبالکننده با سوار شدن بر امواجی که اردک مادر تولید میکند، میتواند نیروی پسای موج را به طور قابلتوجهی کاهش دهد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دانشمندان حدس میزنند که این ایدهها میتوانند با قرار دادن کشتیها در یدککش پشت یکدیگر به منظور کاهش نیروی پسا، در خطوط حملونقل کشتیرانی به کار روند.
دکتر یوآن گفت: «ما تلاش میکنیم این ایده را به حوزه طراحان دریایی بیاوریم؛ بنابراین سعی میکنیم کشتیها را کوچکتر ولی مانند حرکت جوجه اردکها هوشمند کنیم. بنابراین ما فقط یک [کشتی] بزرگ در جلو خواهیم داشت و بختی که به دست آوردیم، احتمالا ایده «تراموای دریایی» است که میتواند انرژی زیادی ذخیره کند.»
محققانی از جمله گلاکو ماشادو، از دانشگاه سائوپائولو در برزیل، امسال به دلیل بررسی اینکه آیا یبوست در زندگی جنسی عقربها اختلال ایجاد میکند یا نه، این جایزه را در بخش زیستشناسی برنده شدند.
بسیاری از جانوران از جمله عقربها، بخشی از بدن خود را برای فرار از شکارچیان از دست میدهند- فرایندی به نام خودسامانی.
با این حال، دانشمندان میگویند زمانی که این جانوران دم خود را جدا میکنند، آخرین بخش دستگاه گوارش را نیز از دست میدهند که ممکن است به یبوست و مرگ احتمالی در نهایت منجر شود.
پژوهشگران در این مطالعه گزارش دادند: «بعد از خودسامانی، این جانوران تقریبا ۲۵ درصد از توده بدنی و آخرین بخش دستگاه گوارش از جمله مقعد را از دست میدهند که این از دفع مدفوع جلوگیری میکند و به یبوست منجر میشود؛ زیرا بازسازی آن اتفاق نمیافتد».
پژوهشهای آنها نشان داد در حالی که از دست دادن دم بر حرکت عقرب هیچ تاثیر آنی ندارد، کاهش طولانیمدت در حرکت نرها [پس از خودسامانی یا] اتونومی ممکن است جستوجوی آنها به دنبال جفت را با اختلال مواجه کند.
با این حال، دانشمندان دریافتند از آنجایی که مرگ بر اثر یبوست چندین ماه طول میکشد، «نرها برای یافتن جفت و تولیدمثل زمان زیادی دارند.»
به برندگان جایزه ایگ نوبل امسال تبریک میگوییم-- تجلیل از «تحقیقاتی که شما را میخنداند... سپس به فکر وادار میکند». ما از @improbresearch برای یادآوری به مردم که این پژوهشها میتوانند جذاب و خندهدار باشند، قدردانی میکنیم. مراسم امسال را تماشا کنید!
— (@JournoResource) ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۲
Congratulations to this year's Ig Nobel Prize winners -- honoring "research that makes you laugh...then think." We appreciate @improbresearch for reminding the public that research can be both fascinating and funny. Take a look at this year's ceremony!https://t.co/M60RHveGuq
— The Journalist's Resource (@JournoResource) September 16, 2022
مگنوس گرس برای ساخت یک گوزن لاستیکی در اندازه واقعی «آدمک تست تصادف»، جایزه ایگنوبل ۲۰۲۲ در بخش مهندسی ایمنی را برنده شد.
گرس مشاهده کرد که گوزنهای بزرگ اغلب در تصادفهای خودرو در بزرگراههای سوئد نقش دارند اما خودروسازان بهندرت وسایل نقلیه خود را برای تصادف با حیوانات آزمایش میکنند.
او گفت: «مهم درک این موضوع است که کل شروع ساخت این ماکت آزمایش تصادف گوزن [برای] این است که بفهمیم این جانوران در جادههای سوئد و تمام نقاط جهان که این حیوانات بزرگ در آن زندگی میکنند، چه نوع آسیبهایی میتوانند به وسایل نقلیه وارد کنند.»
برندگان دیگر شامل تیمی از دانشگاه ادینبورو در بریتانیا و از امآیتی در ایالات متحده برای این تجزیه و تحلیل بودند که چه چیز فهم اسناد حقوقی را بهطرزی غیرضروری دشوار میکند و دیگری برای توسعه الگوریتمی به منظور کمک به شایعهپراکنان که تصمیم بگیرند «چه زمانی حقیقت را بگویند و چه زمانی دروغ»، برنده جایزه صلح ایگنوبل شد.
یک تیم دانشمند ژاپنی به دلیل بررسی خود برای کشف کارآمدترین راه برای استفاده از انگشتان هنگام چرخاندن دستگیره در، این جایزه را در بخش مهندسی برنده شدند.
در رده کاردیولوژی کاربردی، الیسکا پروچازکووا، از دانشگاه لایدن هلند، و تیم او جایزه ایگ نوبل ۲۰۲۲ را برنده شدند، زیرا دریافتند وقتی دو نفر جدید برای نخستین بار قرار ملاقات عاشقانه میگذارند و احساس میکنند به یکدیگر جذب میشوند، «ضربان قلب آنها با هم هماهنگ میشود».
© The Independent