در حالی که قرار است سومین دور مذاکرات جمهوری اسلامی و آمریکا روز شنبه در عمان برگزار شود، دو ناو هواپیمابر و ناوگانی از بمبافکنهای رادارگریز بی-۲ همچنان در نزدیکی ایران مستقرند. هرچند نیویورکتایمز گزارش داده است که دونالد ترامپ، باتوجه به در جریان بودن مذاکرات با تهران، حمله برنامهریزی شده اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران در اردیبهشتماه را متوقف کرده است اما آرایش نظامی آمریکا در منطقه همچنان برقرار است.
ربیکا گرنت در مقالهای در فاکسنیوز درباره اینکه چرا خطر گزینه نظامی جدی است مینویسد: حملات سال گذشته جنگندههای اف-۳۵ اسرائیل علیه سامانههای پدافند هوایی ایران، ریسک سیاسی و نظامی عملیات را کاهش دادهاند. با انتصاب ژنرال دانیل کین به عنوان رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز، ترامپ اکنون مشاوری ارشد با تجربه در عملیات هوایی دقیق دارد.
به نوشته گرنت، ترامپ نمیخواهد جنگی تمامعیار آغاز کند، اما نمیتواند اجازه دهد جمهوری اسلامی به سلاح هستهای دست یابد. بر اساس گزارشهای بازرسی آژانس انرژی اتمی در فوریه، ایران میتواند در چهار ماه مواد لازم برای تولید ۱۷ بمب را غنیسازی کند و سپس ساخت و آمادهسازیها شش ماه زمان میبرد – بیشتر طراحیها از طریق شبیهسازی رایانهای انجام میشود، و مشخص نیست آیا روسیه در این زمینه به ایران کمک خواهد کرد یا نه.
رئیسجمهوری آمریکا در حال حاضر مذاکرات با ایران را «خوب» توصیف میکند. با این حال او پیشتر گفته بود، «اگر لازم باشد، گزینه نظامی اجرا میشود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او گفت: «اگر نیاز به اقدام نظامی باشد، انجامش میدهیم. اسرائیل قطعا مشارکت گستردهای خواهد داشت، اما ما برای اجرای تصمیمات خود نیازی به رهبری دیگران نداریم.»
گرنت در فاکسنیوز مینویسد: ترامپ برای حفظ فشار، نیروهای نظامی مورد نیاز برای حمله به تاسیسات هستهای ایران را به فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا اعزام کرده است – این چیزی است که ارتش به آن «گزینههای حاکمیتی» میگوید، چون آمریکا برای این حملات نیاز به اجازه هیچ کشور دیگری ندارد.
گرنت درباره نقشه احتمالی عملیات علیه تاسیسات هستهای جمهوری اسلامی سناریویی چند مرحلهای را ارایه میدهد:
اسرائیل فضای هوایی را باز میکند
در حملات اکتبر ۲۰۲۴، اسرائیل بیش از ۱۰۰ جنگنده برای هدف قرار دادن ۲۰ نقطه در ایران، از جمله پدافند هوایی و کارخانههای پهپاد و موشک اعزام کرد. در صورت حمله مجدد، تمرکز اسرائیل بر نابودی پدافند هوایی خواهد بود.
ناوهای هواپیمابر آسمان را تحت کنترل میگیرند
ناوهای یواساس هری ترومن و یواساس کارل وینسون (USS Harry S. Truman و USS Carl Vinson) در منطقه خلیج فارس مستقرند و پشتیبانی حملهها به مواضع حوثیها را بر عهده دارند اما در صورت لزوم میتوانند به سرعت روی ایران متمرکز شوند. جنگندههای اف-۳۵ F-35 و اف/ای-۱۸ F/A-18 و هواپیماهای جنگ الکترونیک EA-18G Growler آماده مشارکت خواهند بود.
بمبافکنهای سنگرشکن بی-۲ تاسیسات هستهای را هدف میگیرند
تأسیسات هستهای ایران در اعماق زمین قرار دارند، بنابراین برای تخریب آنها به بمبهای سنگین نیاز است. بی-۲ میتواند بمبهای سنگین مانند بمب نفوذگر ۱۳ تنی را حمل کند که پس از نفوذ به زمین و بتن منفجر میشود. ترامپ شش فروند از این بمبافکنها را به جزیره دیهگو گارسیا اعزام کرده، که نشاندهنده آمادهسازی برای حملات مکرر و شدید است.
براساس سناریوی فاکسنیوز، در این عملیات اسرائیل فضای هوایی را باز میکند، ناوهای هواپیمابر آسمان را تحت کنترل میگیرند و بمبافکنهای بی-۲ تاسیسات هستهای را هدف میگیرند
ناوشکنهای نیروی دریایی از نیروها در برابر پهپاد و موشک محافظت میکنند
نیروهای آمریکایی در عراق، سوریه و سایر نقاط منطقه خلیج فارس مستقر هستند و باید در برابر تلافی ایران محافظت شوند. ناوشکنهای کلاس Arleigh Burke با موشکهای دفاعی پیشرفته آماده دفاع خواهند بود.
هدف حمله چیست؟
به نوشته فاکسنیوز، هدف حملههای آمریکا، تضعیف توانمندیهای هستهای ایران و ایجاد ترس در رهبری جمهوری اسلامی از بیثباتی رژیم است.
گرنت در فاکسنیوز مینویسد، تقریبا یک دهه از توافق ناقص هستهای با ایران میگذرد. اینبار، ارتش آمریکا آماده است تا توازن را به نفع دیپلماسی – و در صورت لزوم، برای پایان سریع به جاهطلبیهای هستهای جمهوری اسلامی – تغییر دهد.