پس از گذشت سه روز از رشته زلزلههای سهمگین در ترکیه و سوریه، سرما، گرسنگی و ناامیدی صدها هزارنفری که از زلزله نجات یافتهاند را فرا گرفته است و همزمان شبکههای خبری میگویند که شمار قربانیان در روز پنجشنبه نهم فوریه، از ۲۰ هزار نفر فراتر رفت.
نجات کودک دو سالهای که پس از ۷۹ ساعت در شهر هاتان ترکیه از زیر آوار بیرون کشیده شد و همچنین نجات چند نفر دیگر، روحیه گروههای فرسوده امدادگر را بهبود بخشیده است، اما زمان علیه عملیات نجات پیش میرود و اندک اندک امید به زنده نجات دادن زیر آوارماندگان در حال کم شدن است.
آمارها حاکی است که تاکنون شمار قربانیان زلزله در ترکیه بیش از ۱۷ هزار نفر گزارش شده است و در سوریه بیش از سه هزار نفر جان باختهاند. صدها هزار نفر در سرمای سخت زمستان بیخانمان شدهاند و امدادگران میگویند دسترسی به کمکهای امدادی محدود است. زلزلهزدگان در پناهگاههای موقت، مساجد، برخی هتلها و حتی در خرابههای ساختمانها به سر میبرند.
پیشتر در سال ۱۹۹۹ در زلزله بزرگ دیگری که در شمال غرب ترکیه رخ داد، بیش از ۱۷ هزار نفر جان باختند.
سازمان بهداشت جهانی از اختصاص یک میلیارد و ۷۸۰ میلیون دلار برای ارسال کمک به ترکیه خبر داد. دیوید مالپس، رییس بانک جهانی در بیانیهای ضمن اعلام این خبر گفت که ۷۸۰ میلیون دلار به دو سازمان امدادگر که هماکنون در ترکیهاند داده میشود و برای بازسازی زیرساختهای اولیه صرف خواهد شد. و یک میلیارد دلار دیگر به مصرف حمایت از زلزلهزدگان خواهد رسید.
ایالات متحده آمریکا نیز از اهدای بسته اولیه ۸۵ میلیون دلاری کمکهای ضروری به ترکیه و سوریه خبر داد. دولت آمریکا اعلام کرد که این بودجه برای تحویل کمکهای ضروری به میلیونها زلزلهزده از جمله خوراک، سرپناه و خدمات پزشکی است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یک مقام ترکیهای گفت که این فاجعه طبیعی «مشکلات بسیار جدی» برای انتخاباتی که قرار است در ماه مه برگزار شود، ایجاد میکند. مردم ترکیه از وضعیت امدادرسانی ناراضیاند و از کندی تحویل کمکها و تاخیر در انجام عملیات نجات خشمگیناند. پیشبینی میشود که در انتخابات پیش رو رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، با سختترین چالش در دو دهه بودن در قدرت مواجه شود.
اردوغان روز چهارشنبه در بازدید از یکی از مناطق زلزلهزده وعده داد که عملیات امداد بهخوبی پیش خواهد رفت و هیچکس بیخانه نخواهد ماند.
همزمان اولین کاروان کمکهای امدادی سازمان ملل متحد برای زلزلهزدگان سوریه، از مرز ترکیه عبور کرد.
در ترکیه حدود شش هزار و ۵۰۰ ساختمان سقوط کردند و به گفته مقامها، حدود ۱۳.۵ میلیون نفر در مناطقی به شعاع ۴۵۰ کیلومتری کانون زلزله در آدانا، تحت تاثیر زلزله قرار گرفتهاند.
گروههای امداد در عملیات نجات در ساختمانهای فروریخته، ماشینآلات و ابزار را خاموش میکنند و سکوت برقرار میکنند تا صدای کمکخواهی احتمالی قربانیان شنیده شود.
در سوریه دو پاره بودن و جنگ داخلی که اداره مناطق مختلف را در کنترل دولت و نیروهای مخالف قرار داده، عملیات امدادرسانی را با مشکل مضاعف مواجه کرده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، خواستار دسترسی امدادگران به شمال غرب سوریه شد و گفت اگر امدادگران از بیش از یک مرز برای تحویل کمک استفاده کنند، وضع بهتر میشود.
دولت سوریه امدادرسانی از ترکیه به شمال غرب کشور که تحت کنترل نیروهای مخالف است را نقض حاکمیت خود میداند.
دستکم دو هزار و ۳۰ نفر در شمال غرب سوریه و مناطق تحت اختیار نیروهای اپوزیسیون در زلزله جان باختند و دولت سوریه از مرگ هزار و۳۴۷ نفر در مناطق تحت اختیار حاکمیت خبر داده است. در سوریه ۱۰ میلیون نفر تحت تاثیر زلزله قرار گرفتهاند.
سفیر سوریه در سازمان ملل متحد به ناتوانی دولت بشار اسد در رسیدگی به وضعیت زلزلهزدگان اذعان کرد و جنگ و تحریمهای غرب را دلیل این ناتوانی خواند.
وزیر تغییرات اقلیمی و حفاظت غیرنظامی یونان به نشان اعلام همبستگی با زلزلهزدگان، روز پنجشنبه از مناطق زلزلهزده ترکیه بازدید کرد و دو هواپیمای حامل کمکهای انساندوستانه یونان در ترکیه فرود آمدند.
فرانک والتر اشتاینمایر، رئیسجمهوری آلمان، در پیامی ویدیویی به جامعه ترک-آلمانی ساکن آن کشور تسلیت گفت و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا و همچنین وزیران خارجه سوئد، پرتغال، آذربایجان و همچنین وزیر خارجه حکومت طالبان، روز پنجشنبه با مولود چاوشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه، تلفنی گفتوگو کردند.
کشورهای مختلف جهان ازجمله لیتوانی، مجارستان، لهستان، اسرائیل، عربستان سعودی و ایران، تیمهای امداد و بستههای کمکی خود را روانه سوریه و ترکیه کردهاند.