«توسعه افغانستان بدون حضور زنان ممکن نیست»

دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد: هیچ کشوری نمی‌تواند با به حاشیه راندن نیمی از جمعیتش به ظرفیت کاملش دست یابد

دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوسی‌اچ‌ای) در آستانه ۱۱ فوریه، روز جهانی زنان در علم، تصریح کرد بدون حضور زنان در عرصه‌های مختلف جامعه، امکان توسعه در افغانستان وجود ندارد.

این نهاد وابسته به سازمان ملل روز یکشنبه در توییتی، به اتکای توسعه در هر کشور به مشارکت زنان اشاره کرد و نوشت: «روز جهانی زنان در علم به ما یادآوری می‌کند که توسعه ملی متکی به مشارکت معنادار زنان است. هیچ کشوری نمی‌تواند با به حاشیه راندن نیمی از جمعیتش به ظرفیت کاملش دست یابد.»

پیش از این، سفارت آمریکا در افغانستان هم در توییتی نوشته بود که فرصت دادن به زنان و دختران افغانستان برای حضور در عرصه‌های علمی نشان خواهد داد که آنان چقدر استعداد و خلاقیت دارند. کرن دیکر، کاردار سفارت غیرمقیم آمریکا در افغانستان، در توییتر تعدادی از زنان دانشمند افغان و غیرافغان را نام برد و نوشت: «دختران در حال حاضر از فرصت آموزش کاملا محروم شده‌اند. ۱۱ فوریه، روز جهانی زنان در علم، که به دنبال برابری توزیع دانش میان زنان و مردان است، در حالی برگزار می‌شود که وضعیت دختران و زنان در افغانستان به‌شدت وخیم است.»

طالبان از همان آغاز به کار در افغانستان، به دانش‌آموزان دختر بالاتر از کلاس ششم اجازه ندادند به مدرسه بروند. آن‌ها کمی بعد دانشجویان دختر را نیز از رفتن به دانشگاه‌ها منع کردند. پس از چندی هم به زنان هشدار دادند دیگر حق ندارند در موسسات غیردولتی به‌خصوص سازمان‌های بین‌المللی کار کنند؛ آن هم در حالی که این سازمان‌ها مسئولیت توزیع کمک‌های بشردوستانه به اکثر مردم افغانستان را به عهده دارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این برخورد طالبان با زنان و دختران در افغانستان با واکنش‌های جهانی مواجه شد و برخی کشورها این عمل طالبان را با ارزش‌های انسانی در تضاد دانستند‌؛ اما طالبان با تاکید بر قرائت خاص خود از اسلام، می‌گویند تا زمانی که زمینه لازم برای درس خواندن دختران فراهم نشود، اجازه تحصیل به دختران نخواهند داد. آن‌ها همچنین تنها از اشتغال زنان در بخش درمان و آموزش حمایت کرده و ورود زنان به سایر عرصه‌های اجتماعی را ممنوع کرده‌اند.

 بخش فرهنگی سازمان ملل (یونسکو) و بخش زنان سازمان ملل روز جهانی زنان در علم را با هدف ارتقا نقش زنان در عرصه دانش گرامی ‌می‌دارند. این روز فرصتی برای ترویج دسترسی و مشارکت کامل و برابر زنان در علوم است.

برابری جنسیتی برای یونسکو یک اولویت جهانی است و حمایت از تحصیل دختران جوان و شنیدن ایده‌های آنان را از ابزارهای توسعه و صلح می‌داند. مقابله با برخی از بزرگ‌ترین چالش‌های برنامه توسعه پایدار از ارتقای سطح سلامتی گرفته تا مبارزه با تغییرات آب‌وهوایی، به استفاده از تمام استعدادها متکی است و این روز یادآوری می‌کند زنان و دختران در جوامع علمی و فناوری نقشی اساسی دارند و مشارکت آن‌ها باید تقویت شود.