براساس گزارشی جدید، ایران از پوشش کمکهای ارسالی به زلزلهزدگان، برای ارسال تسلیحات و تجهیزات نظامی به سوریه استفاده کرده است. به گزارش رویترز، این گزارش بر پایه گفتههای «۹ منبع آگاه سوری، ایرانی، اسرائیلی و غربی» است.
سه ماه پس از زمینلرزههای ۶ فوریه (۱۷ بهمن) در ترکیه که به بخشهایی از شمال غرب سوریه نیز آسیب رساند، این ظن وجود داشته است که ایران احتمالا از پوشش کمکهای ارسالی برای زلزلهزدگان استفاده میکند.
طبق گزارشهای قبلی روزنامه اورشلیمپست، ایران و حزبالله پس از این زلزله عجولانه میگفتند به سوریه کمک میکنند. ایران کمک ادعایی خود به دمشق را با استفاده از پرواز ۷۴۷ شرکت هواپیمایی فارسایر قشم ارسال کرد. در چنین پروازهایی بهراحتی میتوان تجهیزات نظامی را پنهان کرد. در اواسط فوریه هم این گمانهزنی وجود داشت که ایران از زلزله برای ارسال قاچاقی کمکهای نظامی استفاده میکند و در گزارشی به تاریخ ۹ فوریه (۲۰ بهمن) و بر اساس مصاحبهای در روزنامه ایلاف عربستان سعودی، آمده بود که اسرائیل تسلیحات ارسالی ایران به سوریه تحت چنین پوششی را مورد حمله قرار خواهد داد.
به گزارش اورشلیم پست، تایید این خبر که ایران پس از زلزله به سوریه تسلیحات و اقلام نظامی داده است، نشان میدهد که جمهوری اسلامی ایران چقدر خودمحور و خطرناک شده است. سایر کشورها بهدنبال کمک به زلزلهزدگان بودند، اما هدف ایران کمک به سوریها نبود، بلکه سوءاستفاده از سوریها و به خطر انداختن بیشتر آنها با نقلوانتقال سلاح بود.
بر اساس این گزارش و به گفته منابع آگاه، دو منبع آگاه منطقهای و یک منبع اطلاعاتی غربی، تسلیحات ارسالی شامل تجهیزات رادار و قطعات یدکی موردنیاز برای ارتقای برنامهریزیشده سامانه دفاع هوایی سوریه است، سامانهای که این کشور هنگام جنگ داخلی خود از ایران تحویل گرفته بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
استفاده ایران از فرودگاه زلزلهزده برای انتقال تسلیحات
به گزارش اورشلیم پست، ایران این کمکها را آگاهانه از طریق فرودگاه بینالمللی حلب منتقل کرد. این روش جدید ایران است. ایران قبلا مهمات را از طریق دمشق یا به پایگاه هوایی تیاس (تی۴) در نزدیکی پالمیرا ارسال میکرد، یا از روشهای دیگری مانند ارسال از طریق عراق و از آنجا به ابوکمال استفاده میکرد.
فرودگاه حلب در نزدیکی مناطق زلزلهزده است، این یکی از دلایل انتقال تجهیزات به آنجا است. دلیل دیگر احتمالا این است که ایران تصور میکرده این پروازها مشکوک به نظر نمیرسند، در حالی که اگر قبل از زلزله به آنجا هواپیما میفرستاد، علت پرواز هواپیماهای ایران به حلب خیلی زیر ذرهبین قرار میگرفت. حلب در نزدیکی مرز ترکیه و نزدیک مناطق اشغالی آنکارا در شمال سوریه قرار دارد. همچنین با ماشین از حلب تا مرز لبنان تقریبا سه ساعت راه است. ایران پایگاه هوایی نزدیکتر به لبنان را انتخاب نکرد. پایگاه هوایی الطبقه اخیرا مورد حمله هوایی قرار گرفته است. الطبقه در نزدیکی قصیر در سوریه است و هر دو در نزدیکی مرز لبنان قرار دارند.
بر اساس این گزارش رویترز، احتمالا این محمولهها در نهایت به دست «سپاه قدس سوریه» رسیده که «جاسوس خارجی و بازوی شبهنظامی سپاه پاسداران ایران به فرماندهی حسن مهدوی است. به گفته او، حملونقل زمینی را واحد حملونقل ۱۹۰ سپاه قدس به فرماندهی بهنام شهریاری بر عهده داشته است. رویترز نتوانست با مهدوی و شهریاری تماس بگیرد تا جویای نظرات آنان دراینباره شود. سپاه پاسداران این اظهارات را رد کرد.»
در این گزارش خاطرنشان شده است: «این منبع آگاه محلی گفت فقط چند ساعت پس از فرود دو هواپیمای باری ایرانی در فرودگاه حلب که تحت پوشش کمکرسانی حامل سلاح بودند، اسرائیل به این فرودگاه حمله کرد. این اطلاعات را دو منبع اطلاعاتی و امنیتی غربی نیز تایید کردند.» گمان میرود اسماعیل غنی، فرمانده سپاه قدس وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، نیز کمی پس از وقوع زلزله به این منطقه رفته است.
ایران در سایه فعالیت میکند
به گزارش اورشلیم پست، ایران در کشورهایی مانند سوریه در سایه فعالیت میکند و معلوم نیست تا چه حد از کمکرسانی به زلزلهزدگان بهعنوان پوشش استفاده کرده است. اما این واقعیت که ایران از این واقعه بهعنوان پوشش استفاده کرد، نشاندهنده خودمحوری این کشور است. این موضوع همچنین نشان میدهد چقدر ایران خطرناک است.
حکومت سوریه از زلزله استفاده کرد تا جلساتی با سران رده بالای سایر کشورهای عربی ترتیب و به انزوای خود پایان دهد. حکومت این کشور بلافاصله پس از وقوع زلزله با امارات متحده عربی، عمان، مصر و عربستان سعودی جلسات مهمی برگزار کرد. در واقع وزیر امور خارجه سوریه برای اولین بار پس از سال ۲۰۱۱، وارد عربستان سعودی شد. در حالی که حکومت سوریه بهدنبال عادیسازی امور بود، ایران در حال انتقال سلاح به این کشور بود. این موجب بیثباتی حکومت سوریه میشود. با این حرکت، روایت رژیم این کشور مبنی بر این که «دولت» سوریه است، نیز تضعیف میشود.
اگر این رژیم، دولت سوریه است، چرا ایران و حزبالله آشکارا در سوریه فعالیتهایی میکنند که تحت فرماندهی رژیم سوریه نیست؟
به گزارش اورشلیم پست، درپی وقوع زلزله، دست ایران در سوریه بازتر شده است. این کشور چندین بار با کمک دستنشاندههایش، به نیروهای ایالات متحده در شرق سوریه حمله کرده است و همچنان نیز اسرائیل را تهدید میکند. این نشان میدهد ایران از موضع خود کوتاه نمیآید و همچنان به آن ادامه میدهد.
این بدان معنا است که در واقع در دوره پس از زلزله، قدرت نظارتی رژیم سوریه کاهش یافته است، اما در عین حال و بهرغم این موضوع، چندین کشور عربی مهم، بی آنکه درخواست مشخصی درمورد کاهش قاچاق سلاح از ایران به این کشور داشته باشند، به این رژیم پاداش دادهاند. تازه حوادث بدتر از این در راه است. ایران و عربستان سعودی درحال آشتی با یکدیگرند و ایران کمکم به حمایت خود از حوثیها برای استفاده از آنان برای جنگ نیابتی علیه ریاض پایان میدهد. احتمالا ایران تاکنون اولویتهای خود را از یمن به سوی سوریه برده و ماجرای رسوایی سلاحهای زلزله، بخش مهمی از این تغییر است.
این هفته پلیتیکو گزارش داد ایران در حال مذاکرات سری با چین و روسیه است تا به سوخت موشک که تحت تحریم است، دست یابد. در این گزارش آمده است: «به گفته دیپلماتهایی که بابت دادن اطلاعات سری خواستار فاش نشدن نامشان شدهاند، تهران همزمان در حال مذاکره با مقامها و نهادهای تحت نظر دولت هر دو کشور، ازجمله با شرکت روسی افکیپی آنوزیت، تولیدکننده دولتی مواد شیمیایی، است تا به مقادیر زیادی آمونیوم پرکلرات یا ایپی دست یابد، مادهای که از مواد اولیه اصلی پیشرانهای جامدی است که برای پرتاب موشک لازماند.»
رویترز گزارش داد روسیه به ارسال سوخت به ایران ازطریق راهآهن اقدام کرده است. به علاوه، گزارشهای جدید حاکی از ظرفیت ایران برای تبدیل قدرت هستهای خود به سلاح هستهای است. مارک میلی، ارتشبد ارشد ایالات متحده که در ماه مارس به سوریه سفر کرد، گفت ایالات متحده متعهد شده است به ایران اجازه ندهد سلاح هستهای «میدانی» داشته باشد. این گفتهها هفته پیش تعجب همگان را برانگیخت. حتی نشریه تایمز بریتانیا دو روز پیش در مقالهای مدعی شد اسرائیل ممکن است مجبور شود ایران هستهای را بپذیرد. وزیر امور خارجه ایران نیز میگوید درها برای بازگشت به برجام تا ابد باز نخواهد ماند.
همه اینها نشانه افزایش خطرناک تنشآفرینی ایران در سوریه است. بخشی از این خطر با تنشهای اخیر هویدا شد، اما گزارش رویترز نشاندهنده مشکل بزرگتری است. ایران حس میکند اقدامش در انتقال سلاح به سوریه مشمول بخشودگی شده است و به نظر هم نمیرسد چیزی مانع این بخشودگی شود.