در چهارمین نشست وزیران خارجه کشورهای همسایه در مورد افغانستان که روز پنجشنبه ۲۴ فروردین، در شهر سمرقند ازبکستان برگزار شد، حنا ربانی کهر، معاون وزیر خارجه پاکستان، ضمن انتقاد از کشورهای غربی برای فاصله گرفتن از افغانستان، از رهبری طالبان نیز برای سیاستهای سختگیرانهاش در قبال زنان و حقوق بشر انتقاد کرد و آن را «مایه تاسف» خواند.
معاون وزیر خارجه پاکستان گفت: «کشورهای جهان تعامل سودمندی با دولت افغانستان (طالبان) نداشتهاند و در این زمینه سیاستهای دولت (طالبان) نیز موثر نبوده و سبب فاصله گرفتن از جهان شده است.» او خاطر نشان کرد که تصمیم طالبان مبنی بر منع تحصیل دختران و منع کار زنان در ادارات غیردولتی و سازمان ملل، نهتنها زنان افغان را از فرصت دسترسی به حقوقشان و پیشرفت در آینده محروم میکند، بلکه «دست کمک جامعه جهانی را نیز از افغانستان کوتاه میکند.»
حنا ربانی کهر در نشست سمرقند -در حالیکه امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان نیز دعوت شده بود- ناامیدی و تاسف دولت پاکستان از تصمیم طالبان درباره زنان را برجسته کرد و گفت: «حق آموزش، لطفی به زنان نیست که به میل شخصی از آن صرفنظر شود. این یک حق اساسی بشری است که در دین نیز مقرر شده است.»
در همین حال، معاون وزیر خارجه پاکستان در حالیکه از کاهش کمکهای جامعه بینالمللی به مردم افغانستان، ابراز ناامیدی میکرد، هشدار داد که «رها کردن دست مردم افغانستان یک انتخاب بد بود و نباید تکرار شود، بلکه این اشتباه (آمریکا و متحدانش) نیاز به ارزیابی مجدد دارد.»
در چهار ماه گذشته پس از تصمیم طالبان مبنی بر منع کار زنان در ادارات غیردولتی و سپس ادارات سازمان ملل در افغانستان، شماری از کشورها و سازمانها، کمکهایشان را به افغانستان کاهش دادند. اخیرا سازمان ملل متحد اعلام کرد که برای رسیدگی به نیازهای بشردوستانه در افغانستان، شدیدا با کمبود بودجه مواجه است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حنا ربانی کهر با اشاره به این نکته گفت: «پاکستان قاطعانه بر این باور است که حمایت بشردوستانه باید از هرگونه ملاحظات سیاسی جدا بماند. مردم عادی افغانستان نباید قربانی انتخابهای سیاسی دیگران شوند.»
حنا ربانی همچنین به راهاندازی فعالیتهای اقتصادی در داخل افغانستان، فراتر از کمکهای بشردوستانه، تاکید کرد و گفت برای جلوگیری از فروپاشی اقتصادی و جلوگیری از مهاجرت پناهندگان، کاوش در مسیرهای واقعبینانه برای رفع انسداد داراییهای مالی افغانستان، اولین گام کلیدی خواهد بود.
کشورهای همسایه بهصورت جمعی تاکید کردند که باید زمینه تجارت و سرمایهگذاری در داخل افغانستان فراهم شود. کشورهای شرکتکننده در این نشست همچنین موکدا خواستار آزادسازی ذخایر ارزی بانک مرکزی افغانستان در آمریکا شدند.
علاوه بر بحران اقتصادی و حقوق بشری در افغانستان، گسترش فعالیت گروههای تروریستی و شبهنظامی مانند داعش، القاعده، تحریک طالبان پاکستان، جنبش اسلامی ترکستان شرقی و برخی گروههای دیگر در افغانستان و تهدید ناشی از آن برای منطقه و جهان، از موضوعاتی بود که در چهارمین نشست وزیران خارجه کشورهای همسایه در مورد افغانستان، مورد بحث قرار گرفت.
معاون وزیر خارجه پاکستان درباره فعالیت گروههای تروریستی در افغانستان نیز صحبت کرد و گفت دولت پاکستان در نظر دارد تا با هماهنگی طالبان افغانستان، مخفیگاههای گروههای تروریستی در خاک افغانستان را نیز هدف حمله قرار دهد. او تاکید کرد: «برای از بین بردن تروریسم در افغانستان و پاکستان، همکاری و هماهنگی بیشتر با دولت موقت افغانستان (طالبان) همچنان حیاتی است.»
او خاطرنشان کرد که نشست سمرقند در مقطع حساسی برگزار شده و این زمانی است که تهدید تروریسم زندگی مردم افغانستان را بهطور روزانه مختل می کند. حنا ربانی کهر همچنین تصریح کرد:«تهدید سازمانهای تروریستی برای کشورهای همسایه و منطقه تشدید شده است.»
این گفتههای معاون وزیر خارجه پاکستان در حالی صورت گرفت که خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان، روز پنجشنبه ۲۴ فروردین، در مصاحبه با تلویزیون صدای آمریکا گفت که به طالبان افغانستان هشدار داده است که اگر در مهار طالبان پاکستانی ناتوانی نشان دهند، پاکستان به مواضع تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان حمله میکند.