اورشلیم پست روز جمعه چهاردهم آوریل (۲۵ فروردین) در یک گزارش تحلیلی به نوع نگاه مقامهای ایرانی درباره نقاط قوت و ضعف اسرائیل پرداخت.
این رسانه با اشاره به گفتوگوی هادی افقهی، دیپلمات سابق ایرانی، با رسانه حکومتی تسنیم در روزهای گذشته، تاکید کرد که از خلال این مصاحبه میتوان دریافت که جمهوری اسلامی چه دیدگاه کلی درباره خاورمیانه، بهویژه در رابطه با اسرائیل دارد.
به نوشته اورشلیم پست، گفتههای این کارشناس بیانگر دیدگاه رژیم ایران به منطقه است و درواقع او در قالب یک تحلیلگر، نگاه منطقهای ایران را ارائه میکند. با توجه به این موضوع، از اظهارات دیپلمات سابق ایرانی در گفتوگوی اخیرش درباره «سرنوشت اسرائیل» و همچنین «تلاشهای ایران برای تهدید اسرائیل»، پنج نظریه را میتوان دریافت.
۱: «جبهه سوم» علیه اسرائیل
جمهوری اسلامی در درگیری هفتههای گذشته، آشکارا برای تهدید اسرائیل از هر طرف رجزخوانی کرده است. ایران که معتقد است اسرائیل از نظر داخلی دارد ضعیف میشود، در حال ایجاد یک «جبهه سوم» علیه اسرائیل است.
این نکته را از مصاحبه افقهی میتوان دریافت زیرا این دیپلمات سابق ایرانی در گفتوگوی خود تاکید کرد: «مواضع اسرائيل از جنوب لبنان هدف حملههای موشکی قرار گرفت. اندکی قبل نیز از سوریه به بلندیهای جولان حمله شد. چنین حملاتی برای اسرائیل غافلگیرکننده بود و در شرایطی که ایران از گروههای مختلف نیابتی حمایت کرده است، «ما» نیز باید به تدریج وارد میدان جنگ شویم.»
عبارت «ما» در گفتههای این کارشناس ایرانی میتواند به معنای سپاه باشد. با توجه به این موضوع، به نظر میرسد که تهدیدهای بیشتری علیه اسرائیل در کار خواهد بود و چنین حملاتی ممکن است از یمن، عراق، سوریه و لبنان انجام شود به ویژه آنکه ایران در حال آشتی با عربستان سعودی است و میتواند تسلیحات خود را از یمن به عراق یا مناطق دیگر منتقل کند.
۲: «وحدت» گروههای نیابتی در برابر اسرائیل
موضوع دیگری که در مصاحبه افقهی به آن اشاره شد، اتفاقی است که آن را «وحدت میدانی» نامید. در این مصاحبه، تمایل ایران برای متحد کردن فلسطینیها در غزه، کرانه باختری، لبنان، سوریه و نقاط دیگر در «جبهه وحدت» مشخص است.
افقهی در بخشی از گفتوگوی خود تاکید میکند که حملههای موشکی از جنوب لبنان و سوریه پیام «وحدت میدانی» به تلآویو [بیتالمقدس] بود.
این در حالی است که رسانههای اسرائیلی نیز پیشتر هشدار داده بودند که «ایران بهدنبال آغاز یک جنگ چندجانبه علیه اسرائیل است» و سپاه نیز به وضوح معتقد است این همان کاری است که باید در برابر اسرائیل انجام شود.
۳: ایران فکر میکند اسرائیل از پاسخ به حملهها میترسد
بخشی از مصاحبه منتشرشده در رسانه حکومتی ایران، شامل چگونگی واکنش بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به تلاش جمهوری اسلامی برای ایجاد درگیری چندجبههای در دو هفته اول آوریل است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در آن گفتوگو اشاره شده است که «نتانیاهو در حال بررسی است که آیا میتواند از طریق درگیری محدود با ایران به اختلافهای داخلی و اعتراضهای خیابانی پایان دهد یا نه. وضعیت نتانیاهو بسیار شکننده است و فکر نمیکنم او بتواند به راحتی از مشکلاتی که در پیش دارد، عبور کند. واکنش ارتش اسرائيل به حملههایی که به این کشور انجام شد، چه بود؟ چند هواپیمای جنگی برخاستند، چند هدف را مورد اصابت قرار دادند و به عقب برگشتند. سپس مقامهای تلآویو مدعی شدند که ما قصد شروع جنگ را نداریم... این نشان میدهد که اسرائیل در حال ضعیف شدن است.»
با توجه به این گفتهها، ایران پاسخ اسرائیل به شلیک موشک از لبنان و سوریه را اینگونه تفسیر کرد که اسرائیل نگران یک جنگ بزرگتر است و تلاش دارد مانع وقوع آن شود.
۴: تیرگی روابط آمریکا و اسرائيل
در بخش دیگری از مصاحبه کارشناس ایرانی تاکید میشود که ایالات متحده نگران اوضاع منطقه است و به همین دلیل یک زیردریایی هستهای را در خاورمیانه مستقر کرده است.
از آن مصاحبه همچنین اینطور برمیآید که اسرائیل در بحبوحه اعتراضهای داخلی در حال ضعیف شدن است و روابط آمریکا و اسرائیل در دوره نتانیاهو تیره شده است. هرچند، دلیلی ارائه نمیشود که چرا ایران تصور میکند وضعیت استراتژیک اسرائیل در حال تضعیف است.
۵: اهمیت اعتراضهای داخلی در اسرائيل
تحلیلگر ایرانی نزدیک به حکومت همچنین در بخشی از گفتههایش به اصلاحات قضایی و همچنین روابط نتانیاهو با اعضای ائتلاف خود پرداخته است. او معتقد است که گفتههای اخیر مقامهای اسرائیلی نشان میدهد «اسرائیل با چنین تجمعهای اعتراضی نابود میشود».
پیشتر، نیز رهبر جمهوری اسلامی درمورد بحران داخلی اسرائیل گفته بود: «زمانی میگفتیم اسرائیل تا ۲۵ سال دیگر وجود نخواهد داشت، این بار به نظر میرسد که آنها برای نابودی خودشان عجله دارند.» با توجه به این نوع نگاه، رژیم ایران معتقد است که مشکلات داخلی اسرائیل میتواند کارکرد بیشتری داشته باشد تا حمایت همهجانبه از گروههای فلسطینی.
از سوی دیگر، این تحلیلگر میگوید که «اسرائیل به احتمال زیاد هرگز در میدان جنگ عقبنشینی نخواهد کرد». این گفتهها بیانگر آن است که ایران اعتقاد دارد نیروهای امنیتی اسرائیل قویاند و «تنها با صبر کردن یا با تقویت نیروها در عراق، سوریه و مناطق دیگر میتوان اسرائیل را تضعیف کرد».