وزارت معادن و نفت گروه طالبان اعلام کرد که سرمایهگذاران چینی در نظر دارند حدود ۱۰ میلیارد دلار در معادن لیتیوم افغانستان سرمایهگذاری کنند.
بر اساس اطلاعیه خبری این وزارتخانه، در دیدار شهابالدین دلاور، سرپرست وزارت معادن و نفت طالبان، با نماینده شرکت چینی گوچین، نماینده این شرکت برای سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری در معادن لیتیوم افغانستان اعلام آمادگی کرده است.
به گفته نماینده شرکت گوچین، این سرمایهگذاری زمینه اشتغال مستقیم ۱۲۰ هزار نفر را در افغانستان فراهم خواهد کرد و یک میلیون نفر هم در مشاغل غیرمستقیم، مشغول به کار خواهند شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شرکت چینی گوچین همچنین پیشنهاد کرده است در صورت انعقاد قرارداد بهرهبرداری از معادن لیتیوم، تونل سالنگ را در ظرف هفت ماه ترمیم و یک تونل جدید دیگر در سالنگ حفر کند. این شرکت تاکید کرده است که فراوری لیتیوم هم به صورت ۱۰۰ درصد در داخل افغانستان صورت خواهد گرفت و به منظور تولید برق برای این عملیات، یک سد احداث میکند و شاهراه کنرــنورستان در شرق افغانستان را هم اسفالت خواهد کرد.
با اینکه بیشتر رسانههای منطقه خبر سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری چین در معادن لیتیوم افغانستان را منتشر کردهاند، شرکت چینی طرف این ادعای مقامهای طالبان هنوز در مورد این خبر چیزی نگفتهاند. البته مشخص است که چین از دو سال پیش در اندیشه سرمایهگذاری در معادن لیتیوم افغانستان و استخراج آنها است.
در افغانستان ذخایر معدنی غنی و دستنخورده بسیاری وجود دارد و بر اساس آخرین بررسیهای زمینشناسی آمریکا، تنها ذخایر لیتیوم افغانستان حدود یک تریلیون دلار ارزش دارد و میتواند تا سالهای متمادی استخراج و استفاده شود. بنا بر بررسیها، معادن لیتیوم افغانستان از شرق تا غرب این کشور گستردهاند و از نورستان و کنر در شرق آغاز میشوند و به طول ۸۵۰ تا ۹۰۰ کیلومتر و عرض ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلومتر، تا هرات در غرب امتداد دارند.
گفته میشود افغانستان از لحاظ میزان ذخایر لیتیوم همرده استرالیا، شیلی، آرژانتین و چین است.
با اینکه دولت چین از دو سال پیش به ذخایر لیتیوم افغانستان چشم دوخته است، نبود امنیت کامل در افغانستان سرمایهگذاران چینی را همواره نگران کرده است. با اینکه با سلطه طالبان در افغانستان، بخش عمدهای از جنگ داخلی در این کشور خاتمه یافت، هنوز گروههای تروریستی زیادی در افغانستان حضور دارند که میتوانند سرمایهگذاری خارجی در این کشور را خطرناک و پرریسک کنند. بهخصوص گروه تروریستی داعش که بیشتر شهروندان خارجی در افغانستان و سفارتخانههای آنان را هدف قرار میدهد.
گروه داعش در دسامبر ۲۰۲۲ به یک مهمانخانه در کابل که محل سکونت سرمایهگذاران چینی بود، حمله کرد. داعش ادعا کرد که در این حمله تلفاتی به شهروندان چینی وارد کرده است اما طالبان تنها از زخمی شدن شش تن خبر دادند. حمله به این هتل باعث شد تعداد زیادی از بازرگانان چینی از سرمایهگذاری در افغانستان منصرف شوند و ریسک سرمایهگذاری در این شرایط ناامن را نپذیرند.
طالبان میگویند برای تامین امنیت سرمایه گذاران خارجی نیروهای ویژهای را آموزش دادهاند اما به نظر میرسد تا زمانی که سرمایهگذاران خارجی از تامین امنیت خود کاملا مطمئن نشوند، روی منابع معدنی افغانستان سرمایهگذاری نخواهند کرد.
لیتیوم فلزی باارزش است که در صنایع خودروسازی و تولید باتری نقش اساسی دارد. همچنان به دلیل مقاومت در برابر حرارت و سبک بودن، در صنعت هواپیماسازی و ساخت شاتلهای فضایی نیز کاربرد دارد. از این فلز در تولید ابزارهای پزشکی نیز استفاده میشود.