ارگان رسانه‌ای سپاه: رفراندوم بامبول است، مردم درک سیاسی ندارند

خامنه‌ای هم با متهم کردن مردم به نداشتن درک سیاسی، گفته بود حاضر نیست قدرتش را به همه‌پرسی بگذارد

پس‌ از اینکه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، مردم را به «نداشتن امکان تحلیل» متهم کرد و گفت مسائل کشور قابل به رفراندوم گذاشتن نیست، روزنامه جوان، وابسته به سپاه پاسداران، ضمن تکرار توهین خامنه‌ای به مردم، ادعا کرد در نظام‌های دموکراتیک و پارلمانی، رفراندوم «بامبول»، «ترفند»، «نواله» و «طعمه اساسی» در دست «بازیگران سیاسی» است.

روزنامه وابسته به سپاه پاسداران با طرح این ادعا که «نقاط ضعف» نظام‌های مردمسالار مشخص‌ شده‌اند، از حکومت تمامیت‌خواه علی خامنه‌ای دفاع کرد و نوشت افرادی که قدرت را در دست ندارند، از رفراندوم به‌عنوان بامبول و ترفند تبلیغاتی استفاده می‌کنند و از این طریق، مشروعیت حاکمیت را زیر سوال می‌برند و «اکثریت حاکم» را تضعیف می‌کنند.

روزنامه جوان در ادامه، به مخالفان جمهوری اسلامی، اصلاح‌طلبان و برخی روسای‌جمهور سابق تاخت و مدعی شد که آن‌ها به این دلیل که خارج از قدرت‌اند، برای «تحریض و اغوای افکار عمومی» به «بامبول رفراندوم» متوسل می‌شوند.

مشخص نیست ارگان رسانه‌ای سپاه پاسداران بر چه مبنایی ادعای بیشتر بودن حامیان حکومت را مطرح می‌کند؛ اما مخالفان جمهوری اسلامی ایران بارها حکومت را به برگزاری همه‌پرسی دعوت کرده‌اند و از جمهوری اسلامی خواسته‌اند با برگزاری یک رفراندوم، میزان مقبولیت و مشروعیت خود نزد عموم مردم را به سنجش بگذارد.

برگزاری رفراندوم در جمهوری اسلامی ایران از جهات بسیاری به اعتراض‌های خیابانی شباهت دارد؛ نهادهای حکومتی مجوز برگزاری تجمع‌های خیابانی را صادر نمی‌کنند و اعتراض‌های مسالمت‌آمیز مردم را نیز با خشونت پاسخ می‌دهند و سپس ادعای اندک بودن تعداد معترضان را پیش می‌کشند. در مسئله رفراندوم نیز همین وضعیت وجود دارد؛ حاکمیت از یک سو با برگزاری رفراندوم مخالفت می‌کند و از سوی دیگر مدعی است که بیشتر آحاد جامعه با جمهوری اسلامی موافق‌اند.

علی خامنه‌ای روز سه‌شنبه ۲۹ فروردین، در سخنانی به پیشنهادهای برگزاری رفراندوم در ماه‌های اخیر واکنش‌ نشان داد و در سخنانی توهین‌آمیز، مردم ایران را به نداشتن درک و تحلیل سیاسی متهم کرد. او به‌صراحت گفت که حاضر نیست قدرتش را به همه‌پرسی بگذارد.

روزنامه‌ جوان هم روز چهارشنبه در ادامه سخنان خامنه‌ای، مردم ایران را به نداشتن درک سیاسی متهم کرد و نوشت اگر حاکمیت بخواهد بنا بر درخواست «یک رئیس‌جمهوری سابق بامبول‌باز» برای تغییرات اساسی رفراندوم برگزار کند، جمعیتی از «نخبگان» باید در ماه‌های طولانی مردم را با آنچه قرار است تغییر کند، آشنا کنند تا آن‌ها بفهمند به چه چیزی رای می‌دهند.

منظور رسانه وابسته به سپاه پاسداران از نخبگان مجموعه کسانی‌ است که در مناصب سیاسی، اجتماعی، مذهبی و فرهنگی برای حکومت تبلیغ می‌کنند. این روزنامه علاوه بر اینکه مردم ایران را به «نفهمیدن» متهم می‌کند، از یک حقیقت پرده برمی‌دارد: اینکه حکومت تنها در یک صورت ممکن است به رفراندوم رضایت دهد و آن زمانی است که مدت طولانی برای خود تبلیغ کرده باشد.

با این‌ حال از یادداشت منتشرشده در ارگان رسانه‌ای سپاه پاسداران چنین برمی‌آید که حکومت ایران به اثربخش بودن تبلیغاتش هم اطمینانی ندارد و می‌داند که با توجه به مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی موجود در ایران، حتی اگر تمام ابزارهای تبلیغی‌اش را چندین برابر کند هم نمی‌تواند مقبولیتی کسب کند؛ بنابراین راه چاره را در تاختن به مدافعان برگزاری رفراندوم و متهم کردن مردم به ندانستن می‌یابد.

در سخنان علی خامنه‌ای و یادداشت روزنامه جوان، نگرانی‌های حاکمیت از آگاهی و دانش‌ سیاسی مردم ایران کاملا مشهود است؛ به همین دلیل آن‌ها را به نداشتن «زیست سیاسی» و «فاصله داشتن از تحلیل و مسائل دشوار حقوقی» متهم می‌کنند و مدعی‌اند که آنان تحت‌تاثیر «پوپولیسم و پروپاگاندای وسیع رسانه‌ای» یک دسته یا گروه خاص قرار می‌گیرند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در یادداشتی‌ دیگر، خبرگزاری تسنیم، دیگر ارگان وابسته به سپاه پاسداران، با طرح این ادعا که جمهوری اسلامی ایران از برگزاری رفراندوم «واهمه» ندارد، مخالفان جمهوری اسلامی را «اقلیتی» خواند که «ادای اکثریت» را در می‌آورند. در این یادداشت نیز ضمن دفاع همه‌جانبه از نظام جمهوری اسلامی ایران آمده است: «به صورت طبیعی هیچ نظم سیاسی بعد از استقرار، طبق قانون اساسی، اصول بنیادی خود را به همه‌پرسی نمی‌گذارد.»

آنچه علی خامنه‌ای روز دوشنبه در سخنرانی‌ رسمی‌اش به‌صراحت گفت و رسانه‌های حکومتی نیز تبلیغ آن را آغاز کرده‌اند، در یک یا دو جمله کوتاه خلاصه می‌شود: جمهوری اسلامی ایران بیش از هر زمان دیگری با بحران مشروعیت روبرو است و به همین دلیل با متهم کردن مردم به نداشتن دانش‌ سیاسی، قصد دارد این‌گونه القا کند که مخالفت‌های عمومی با حکومت تحت‌تاثیر جریان‌ها و رسانه‌ها است.