گستردهتر شدن فقر و افزایش مشکلات اقتصادی مردم در ایران، صدای اعتراض نیروهای وابسته به نظام جمهوری اسلامی را نیز بلند کرده است و آنها در بیانیهها و سخنرانیهای مختلف، خواستار تغییر مدیران اقتصادی دولت ابراهیم رئیسی شدهاند.
این انتقادها از سوی چهرههای وابسته به سپاه پاسداران یا نهادهای امنیتی، درحالی مطرح میشود که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در بیش از ۳ دهه رهبری نظام، سیاستهای کلیدی در تمامی حوزهها از جمله اقتصاد را خود شخصا ابلاغ کرده است و با ایجاد «نظارت استصوابی» روی انتخابات ریاستجمهوری و مجلس شورای اسلامی، عملا اجازه انتخاب فردی جز نزدیکان و دلباختگان به خود را برای تصاحب مناصب کلیدی کشور نمیدهد.
روز یکشنبه ۱۰ اردیبهشتماه، ۸ تشکل بسیج دانشجویی، وابسته به سپاه پاسدران انقلاب اسلامی، از معاون اول ابراهیم رئیسی درخواست کردند تا در صورت پاسخگو نبودن به مشکلات و اعتراضات، استعفا کند.
در این نامه با اشاره به وعدههای اقتصادی محمد مخبر که هیچیک تاکنون عملی نشده است، نوشته شد: «متاسفانه سیاستها و ناهماهنگیهای فعلی، عکس این وضع مطلوب را روایت میکنند و امروز دیگر زمان آن رسیده که هرآنچه انجام شده و درحال انجام است، شفاف با افکار عمومی در میان گذاشته شود. امروز برای سومین و آخرینبار، شما را به پاسخگویی و شفافیت در خصوص برنامههای اقتصادی دولت و نیز عملکرد دوسالهتان دعوت میکنیم. اگر معاون اول رئیسجمهور و نیز فرمانده ستاد تیم اقتصادی دولت، پس از دو سال عملکرد و تصمیمهای پرحاشیه، خود را پاسخگوی دانشگاهیان نداند، باید استعفای خویش را تقدیم ملت ایران کند.»
نحوه عملکرد محمد مخبر، معاون اول رئیسی و از چهرههای نزدیک به بیت علی خامنهای، از تابستان ۱۴۰۰ تاکنون، انتقادهای زیادی را میان چهرههای سیاسی و رسانههای داخل ایران به همراه داشته است.
او که از دوران ریاست بر ستاد اجرایی فرمان امام و همچنین معاونت بنیاد مستضعفان، پروندههایی زیادی را در حوزه فساد مالی علیه خود مفتوح میبیند و سجاد مخبر، فرزند او نیز دارای پرونده بدهی چند هزار میلیارد تومانی در بانک پاسارگاد است، پس از تصاحب جایگاه معاون اولی و البته مدیریت تیم اقتصادی دولت، وعدههای گوناگونی درباره مهار تورم، کاهش فقر، افزایش ارزش پول ملی و توسعه حوزه اقتصادی و صنعتی را مطرح کرده که در هیچیک از آنها موفق نبوده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او در شهریور ۱۴۰۱ و یک سال پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی نیز گفته بود: «بیش از ۵۰ تا ۶۰ سال است که از تورم، ناترازی بودجه و ناترازی در بانکها زجر میکشیم اما داریم کاری میکنیم به نقطه خوبی برسیم و ساختار بودجه را اصلاح و تنظیم میکنیم. لذا برای رشد اقتصادی، تولید و اشتغال، کارهای بزرگی را شروع کردهایم.»
وعدههایی که تمامی آنها در حال حاضر، با نتیجه عکس و نزولی روبرو است و بسیاری از چهرههای وابسته به جریان اصولگرا را نیز وادار کرده که در شبکههای اجتماعی بنویسند: «باز صد رحمت به روحانی.»
محسن مهرعلیزاده، یکی از کاندیدهای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰، در مناظرهای تلویزیونی افشا کرده بود که ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری محبوب و دستنشانده علی خامنهای، تنها تا کلاس ششم ابتدایی سواد دارد.
در چنین شرایطی و با توجه اینکه ابراهیم رئیسی در مصاحبهها و سخنرانیهایش از محاسبه معادلات اولیه ریاضی مانند گرفتن اعشار یا درصد نیز عاجز است، اینکه مدیریت تیم اقتصادی دولت به عهده شخصی مانند محمد مخبر باشد، جای تعجب ندارد.
در یک نمونه، روز گذشته پس از اینکه سخنان رئیسی درباره «بریدن بند ناف دلار از اقتصاد ایران» در رسانهها منتشر شد، دلار در بازار تهران مجددا با رشد چشمگیر مواجه شد و به ۵۴ هزار و ۷۵۰ تومان رسید که بالاترین رقم از ابتدای سال جاری خورشیدی است.
امروز دهم فروردین رضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن، تجارت که جزو حلقه یاران نزدیک محمد مخبر در تیم اقتصادی دولت محسوب میشد، با رای نمایندگان مجلس شورای اسلامی و به دلیل «ناکارآمدی و فساد مالی» از کار برکنار شد؛ اتفاقی که احتمالا به ضرر محمد مخبر تمام خواهد شد و فشارها برای استعفای او را بیشتر میکند.