شاید برخی از مردم ژاپن در دوران پس از کرونا لبخند زدن را از یاد برده باشند و بازتاب آن را در «سمینارهای تمرین لبخند» میتوان مشاهده کرد که طبق گزارشها، در سراسر این کشور افزایش و محبوبیت یافتهاند.
از ۲۰۲۰ که همهگیری کرونا بر جهان آوار شد، اجبارهای ماسک زدن در ژاپن نخستین بار در مارس لغو شد و دولت این کشور اعلام کرد که ماسک زدن یا نزدن دیگر به تصمیم خود مردم بستگی دارد.
طبق گزارشها، مدتهای مدید ماسک زدن سبب شده است تا شماری از ژاپنیها در دوران بدون ماسک به سراغ کارگاهها و سمینارهای تمرین لبخند بروند.
به گزارش روزنامه ماینیچی شیمبون، اوایل این ماه یک مرکز مراقبت از سالمندان در توکیو کارگاهی برگزار کرد تا به سالمندان کمک کند دوباره لبخند زدن بیاموزند. شرکت ژاپنی اگائویکو مستقر در زوشی واقع در منطقه کاناگاوا که در برگزاری چنین سمینارهایی تخصص دارد، این سمینار را برگزار کرد و حدود ۳۰ نفر در آن شرکت داشتند.
آکیکو تاکیزاوای ۷۹ ساله، از شرکتکنندگان در این سمینار تمرین لبخند، میگوید: «در بحران کرونا فرصتی نداشتم مردم را ببینم و به دیگران لبخند بزنم.»
او افزود «از نو به اهمیت لبخند پی بردم.»
بنا به گزارشها، اگائویکو (به معنای «لبخندآموزی») پیش از رفع اجبار ماسک زدن نیز این سمینارها را به صورت مجازی برگزار میکرد، اما سخنگوی این موسسه خاطرنشان کرد که بین فوریه و آوریل امسال تعداد شرکتکنندگان، در مقایسه با همین بازه در ۲۰۲۲ میلادی، «۴.۵ برابر شد».
ژاپن از آخرین کشورهای جهان بوده که اجبار ماسک زدن را اخیرا لغو کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کهیکو کاوانو، بنیانگذار «مدرسه لبخند» اگائویکو، که مارس گذشته سمینار آموزش لبخند برگزار کرد، به دانشجویانش گفت: «لبخند فقط وقتی لبخند است که بر دیگری اثر بگذارد.»
به گزارش ژاپنتایمز، او گفت «حتی اگر به لبخند زدن فکر کنیم یا خوشحال باشیم و چهره بیحالتی داشته باشیم، مخاطب اینها را حس نمیکند.»
خانم کاوانو که مدیریت شرکت دیگری به نام انجمن آموزشی اگائو را نیز بر عهده دارد (اگائو به معنای «چهره خندان» است)، تاکنون به دستکم چهار هزار نفر آموزش داده است که چطور لبخند بزنند. بر اساس گزارشهای محلی، او تاکنون بیش از ۷۰۰ مربی رسمی «کارشناس لبخند» تربیت کرده است.
«کهیکو کاوانو در پی برافتادن ماسکها از چهره مردم پس از سه سال، به آنان کمک میکند لبخند زدن را از نو بیاموزند.
کاوانو که در یک مرکز مراقبت از کهنسالان در توکیو دورهای برگزار میکند پس از آن که دولت ژاپن محدودیتهای کرونایی را کاهش داد شاهد افزایش ۴.۵ برابری تقاضا برای شرکت در دوره لبخند زدن بوده است.» (آساهی شیمبون)
مورنینگ برو(@MorningBrew) ، ۱۰ مه ۲۰۲۳
With face masks coming off in Japan after three years, Keiko Kawano is helping people relearn how to smile.
— Morning Brew (@MorningBrew) May 10, 2023
Running a course at an elderly center in Tokyo, Kawano has seen a 4.5x jump in requests for smiling lessons since Japan's government downgraded Covid. (via Asahi Shimbun) pic.twitter.com/gIFy6jHyV6
طبق گزارشها، کیوکو میاموتوی ۷۴ ساله که مارس گذشته در سمینار کاوانو شرکت کرد، گفت «به نظرم در روند ماسکبرداری مردم دچار ترس و خجالت میشوند.»
«به علاوه، مردم مدتی چنان طولانی ماسک زدهاند که شاید حتی یادشان رفته باشد چهره دوستشان چطوری بود و گاهی وقتی کسی را میبینی که مدتی است ماسکش را برداشته، نیمه پایینی صورتش برایت ناآشنا است.»
خانم کاوانو گفت «وقتی همهگیری آغاز شد، احساس میکردم لبخند زدن رو به کاهش است. احساس ناخوشایندی داشتم.»
طبق گزارشها آموزش خصوصی لبخند زدن نیز رشد ناگهانی داشته است.
میهو کیتانو، مالک یک شرکت دیگر برگزارکننده سمینارهای لبخند موسوم به «اگائو هیوجوکین کیوکای» یا «انجمن عضله نمایش لبخند»، در مصاحبه با تلگراف گفت: «حالا سرمان بسیار شلوغ است، زیرا مردم میخواهند با لبخند جلو دیگران ظاهر شوند.»
او گفت: «مردم ژاپن بیش از سه سال است که ماسک میزنند و بعضی میگویند لبخند زدن را تقریبا فراموش کردهاند.»
خانم کیتانو پنج سال پیش این شرکت را پایهگذاری کرد، اما از وقتی دولت ژاپن اعلام کرد که محدودیت اجبار ماسک زدن رفع شده است، تقاضا برای شرکت در کارگاهها و کلاسهای آموزش لبخند زدن افزایش ناگهانی داشته است. بنا به گزارشها، شهریه یک کلاس یکساعته خصوصی او حدود ۶۴ پوند است.
او گفت: «لبخند باید طبیعی باشد تا در فرد مقابل نفوذ کند، اما وقتی کسی زیاد لبخند نزند، مغز فراموش میکند چطور از عضلات صورت استفاده کند.»
با اینکه ماسک زدن در جاهای عمومی در ژاپن دیگر اجباری نیست، متخصصان میگویند مردم به راحتی این عادت را کنار نخواهند گذاشت.
هیتوشی اوشیتانی، استاد دانشگاه توهوکو که از طراحان اقدامات ژاپن در واکنش به کووید بود، مارس در مصاحبه با رویترز گفت: «ماسک زدن قبل از کووید-۱۹ هم جزو فرهنگ ما بود. به نظرم بسیاری از مردم حتی پس از سبکتر شدن مقررات، همچنان این کار را خواهند کرد.»
اما این مانع از رشد شرکت در کلاسهای لبخندزنی نشده است. کیتانو در مصاحبه با ژاپنتایمز گفت «باید از [عضلات صورت] استفاده کنیم و آنها را آموزش دهیم تا بتوانیم [در لبخند زدن] مهارت پیدا کنیم.»
«درست همانطور که دست خود را ورزش میدهیم، ورزش دادن ماهیچههای حالتنمای چهره نیز مهم است.»
© The Independent