رهبران گروه هفت، روز جمعه ۱۹ مه (۲۹ اردیبهشت)، پس از مذاکرات خلع سلاح هستهای در شهر هیروشیمای ژاپن گفتند که زرادخانه هستهای چین به سرعت در حال رشد است و این امر یک «نگرانی برای ثبات جهانی و منطقهای» است.
موسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم «سیپری»، تخمین میزند که چین دارای حدود ۳۵۰ کلاهک هستهای است که در مقایسه با ایالات متحده و روسیه تعداد کمی است، با این حال، زرادخانه هستهای این کشور به سرعت در حال رشد است و طبق برآورد پنتاگون که در ماه نوامبر منتشر شد، چین میتواند تا سال ۲۰۳۵، حدود ۵۰۰ کلاهک هستهای داشته باشد.
نگرانیهای ناشی از توسعه زرادخانه هستهای چین در غرب در حال افزایش است و رهبران گروه هفت هشدار دادهاند که این امر «بدون شفافیت و بدون گفتوگوی معنیدار، تهدید جدی برای ثبات جهانی و منطقهای به شمار میرود».
از زمان اولین آزمایش هستهای چین در سال ۱۹۶۴، این کشور به حفظ زرادخانه نسبتا متوسط راضی بوده است و معتقد است که هرگز اولین کشوری نخواهد بود که از سلاحهای هستهای در یک درگیری استفاده میکند، اما در سالهای اخیر، تحت ریاستجمهوری شی جین پینگ، این کشور مدرنسازی گسترده ارتش خود را آغاز کرده است. این مدرنسازی شامل ارتقاء سلاحهای هستهای است تا نه تنها دشمنان را از بین ببرد، بلکه قادر به ضدحمله در صورت شکست بازدارندگی باشد.
در ماه آوریل، وزرای خارجه دموکراسیهای ثروتمند گروه هفت نیز در مورد گسترش ظرفیت هستهای چین هشدار دادند و خواستار گفتوگوهای راهبردی با واشنگتن برای کاهش تنش و شفافیت بیشتر از طرف پکن شدند. رهبران گروه هفت اوایل روز جمعه بر نماد یادبود کشتهشدگان بمباران هستهای هیروشیما گل گذاشتند. ۱۴۰ هزار نفر در این بمباران کشته شدند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این رهبران «لفاظیهای غیرمسئولانه هستهای» روسیه را نیز محکوم کردند و طرح استقرار سلاحهای هستهای مسکو در بلاروس را «خطرناک و غیرقابل قبول» خواندند. آنها همچنین توسعه زرادخانه سلاحهای هستهای کره شمالی را محکوم کردند و علیه «اقدامهای تحریکآمیز» این کشور هشدار دادند و از ایران نیز خواستند «افزایش تنشهای هستهای را متوقف کند».
این اولین بار است که نشست گروه هفت بیانیه رهبران را با تمرکز بر خلع سلاح هستهای تهیه میکند. این امر بازتابی از تلاشهای فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن، است که اهل هیروشیما است. او تلاش کرده است تا این موضوع را در دستور کار مذاکرات سهروزه قرار دهد و پیش از این نیز، رهبران را در اطراف موزه صلح هیروشیما رهبری کرد، جایی که آنها با شواهدی از رنج ناشی از حمله هستهای ششم اوت ۱۹۴۵ ایالات متحده مواجه شدند.
رهبران گروه هفت بر تعهد خود برای دستیابی به جهانی بدون سلاح هستهای «با امنیت بینظیر برای همه» تاکید کردند، هشداری که به دشواری دستیابی به پیشرفت خلع سلاح هستهای در فضای فعلی امنیت جهانی اشاره دارد.