ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، روز یکشنبه، ۲۱ مه (۳۱ اردیبهشت)، گفت چین با قصد تغییر نظم جهانی و ابزارهایی که به کار میگیرد، بزرگترین چالش را برای امنیت و رفاه جهانی عصر ما ایجاد میکند.
نخستوزیر بریتانیا گفت رهبران گروه هفت، از جمله ژاپن، ایالات متحده، کانادا و کشورهای اروپایی، در رویارویی با مشکلاتی که پکن ایجاد میکند، «وحدت و عزم راسخ» نشان دادهاند. او همچنین افزود چین چالش نظاممندی برای نظم جهانی ایجاد میکند و تنها کشوری است که هم قصد و هم ابزارهای لازم را برای تغییر نظم جهانی در اختیار دارد.
به گزارش گاردین، در میان هشدارهای فرانسه مبنی بر اینکه این نشست نباید ضد پکن تلقی شود، بیانیه کشورهای عضو گروه هفت به «ریسکزدایی» به جای «جداسازی» مناسبات با چین، تاکید کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال، سوناک در تشریح تهدیدی که چین برای جهان ایجاد میکند، از بیانیه نشست سران گروه هفت فراتر رفت و حتی چین را بالاتر از روسیه به منزله تهدید امنیتی جهان در نظر گرفت.
سوناک که از یک مرکز صلح در هیروشیما، محل انفجار یکی از بمبهای اتمی ایالات متحده در سال ۱۹۴۵، دیدار میکرد، گفت: «ما با هم کار خواهیم کرد، زیرا گروه هفت و سایر کشورها اطمینان خواهند یافت که میتوانیم از موقعیت خود و آسیبپذیری زنجیرههای تامین که از چین داریم، ریسکزدایی کنیم و اقدامات لازم را برای محافظت از خود در برابر سرمایهگذاری خصمانه، به گونهای انجام دهیم که به یکدیگر آسیب نرسانیم.»
نخستوزیر بریتانیا همچنین با پرسشهای خبرنگاران در این باره که آیا کشورهای گروه هفت اقدامات کافی برای مقابله با چالش چین انجام دادهاند یا خیر، مواجه شد.
سوناک در پاسخ به این پرسش گفت برای کسب اطمینان از اینکه فناوریهای مهم مرتبط با «امنیتمان» به دست چین نیفتد، گفتوگوهایی صورت گرفته است.
بیانیه انتقادی گروه هفت در مورد پکن، بر این نکته تاکید میکند که این کشورها برای مقابله با «اجبار اقتصادی» چین و دیگران، یک نهاد جدید ایجاد خواهند کرد. با این حال، این گروه از هیچ اقدام خاصی برای مقابله با خصومت فزاینده پکن در قبال تایوان سخن نگفتند؛ جز اینکه این کشورها «بهشدت با هرگونه تلاش یکجانبه برای تغییر وضعیت موجود با زور یا اجبار مخالفند».
بیانیه گروه هفت، روابط با چین را به جای تهدید، چالش توصیف میکند، اما با کلمات تندی از چین میخواهد که «فعالیتهای مداخلهگرانه انجام ندهد»، و نگرانیهایی نیز درباره رعایت حقوق بشر در تبت و سینکیانگ ابراز میکند.
این بیانیه همچنین اعلام میکند که کشورهای گروه هفت به شدت نگران اختلافات ارضی در دریای چین جنوبیاند، و از پکن میخواهد از نفوذ خود بر مسکو، برای خروج روسیه از اوکراین استفاده کند.
در پاسخ به بیانیه مشترک گروه هفت، چین «نارضایتی شدید» خود را ابراز، و شکایتی را به ژاپن، میزبان این اجلاس، تسلیم کرد.
سوناک تعدادی از منتقدان قدرتمند چین را در میان شخصیتهای حزب محافظهکار بریتانیا با خود همراه دارد؛ از جمله ایان دانکن اسمیت، رهبر سابق حزب محافظهکار بریتانیا، که در مورد چین به نخستوزیر فشار میآورد. لیز تراس، نخستوزیر سابق بریتانیا، نیز این هفته از تایوان دیدار کرد و از سوناک خواست رویکرد خود را در قبال پکن سختتر کند.