تد کازینسکی، تروریست آمریکایی و استاد ریاضیات، روز شنبه، ۱۰ ژوئن (۲۰ خرداد)، در سن ۸۱ سالگی درگذشت.
او از جوانی در زمینه ریاضی از خود نبوغ نشان داد، اما در سال ۱۹۶۹ حرفه دانشگاهی را کنار گذاشت و بهزودی به زندگی در انزوا در جنگلهای ایالت مونتانا روی آورد. در این سالها او نظریهای در مخالفت با زندگی مدرن تدوین کرد و برای پیشبرد آن دست به ارسال بمبهایی زد که با پست فرستاده میشدند و در حد فاصل سالهای ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۵ منجر به سه کشته و ۲۳ زخمی شدند.
پلیس فدرال آمریکا پیش از کشف هویتش، به او لقب «یونابام» (مخفف «بمبگذار دانشگاه و خط هوایی») داده بود و این نام در رسانهها به «یونابامبر» بدل شد، نامی که کازینسکی بیش از هر چیزی با آن شناخته میشود.
تنها پس از برملا شدن هویت کازینسکی بود که معلوم شد او از دانشگاه میشیگان دکترا دارد و از ۲۵ سالگی استاد دانشگاه کالیفرنیا در برکلی بوده است. او پس از خروج از برکلی در کلبهای که خودش در مناطق جنگلی مونتانا ساخته بود، بدون آب لولهکشی و برق زندگی میکرد. خودش شمع میساخت و زیر نور شمع مطالعه میکرد و برای تغذیه خرگوش شکار میکرد. در سالهای اخیر دو مستند که شبکه «نتفلیکس» در مورد کازینسکی ساخته است، توجهها را بیشتر به او جلب کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
قربانیان مورد حمله کازینسکی از قشرهای مختلف جامعه بودند: از دانشگاهیها تا چهرههای اقتصادی و مردم معمولی. جرم آنها از نظر کازینسکی این بود که به پیشبرد فناوری مدرن کمک میکنند. او میخواست با حملات خود کاری کند که نظم اجتماعی مدرن فروبپاشد. مهارتش باعث شد مقامهای انتظامی آمریکا سالیان سال دنبالش باشند، اما با وجود پاداش یک میلیون دلاری که تعیین شده بود، موفق به دستگیریاش نشدند.
او در سال ۱۹۹۵ با انتشار همزمان بیانیه خود در روزنامههای نیویورکتایمز و واشنگتنپست وعده داد که حملات تروریستی را کنار بگذارد. اما برادرش، دیوید، از نوع نثر کازینسکی او را شناخت و لو داد. در نتیجه، کازینسکی بقیه عمر خود را در زندان گذراند و روز شنبه در یک مرکز پزشکی مخصوص زندانیان در شهر باتنر در ایالت کارولینای شمالی آمریکا درگذشت. جسد او صبح شنبه پیدا شد و به گفته مقامها دلیل مرگش هنوز معلوم نیست. اداره زندانهای آمریکا یک سال و اندی پیش اعلام کرد که او به مرکزی پزشکی منتقل شده است.
داستان زندگی کازینسکی مدتها است باعث بهت بسیاری بوده است: پسربچه نابغهای که خود را به دانشگاه هاروارد رساند و ستاره ریاضیات محض شد، اما راهش به تروریسم و قتل کشید.
کازینسکی در سال ۱۹۹۵ بیانیهای ۳۵هزار کلمهای در توصیف اعمالش نوشت که «جامعه صنعتی و آینده آن» نام داشت. استدلال بیانیه این بود که انقلاب صنعتی روندی از نابودی طبیعت را آغاز کرده و نظمی اجتماعی برپا کرده است که باعث سرکوب انسانها میشود. روزنامه واشنگتنپست در پاسخ به تقاضای دادستان کل وقت، جنت رنو، کل بیانیه را بهعنوان ضمیمه منتشر کرد و همین بود که مورد توجه برادرش، دیوید، قرار گرفت و در نهایت باعث دستگیری این تروریست شد.
کازینسکی در سال ۲۰۱۶ کتاب مفصلتری در توضیح نظریاتش نوشت که تحت عنوان «انقلاب ضد فناوری: چرا و چگونه» منتشر شد. او در این کتاب در توضیح تاریخ فناوری به کانالها و سیستم پستی ایران زمان هخامنشی نیز میپردازد. اسناد باقیمانده از کازینسکی و ازجمله نامههای متعددی که در سالهای زندان نوشته است، در مجموعه «جوزف ای لابادی» در دانشگاه میشیگان قرار دارند.