مقام‌های ایران، ترکیه، سوریه و روسیه هفته آینده در آستانه دیدار می‌کنند

ترسیم نقشه راه برای بهبود رابطه آنکارا و دمشق موضوع اصلی دیدار و گفت‌وگوی مقام‌های تهران، مسکو، دمشق و آنکارا در پایتخت قزاقستان خواهد بود

دیپلمات‌های ایران، روسیه، ترکیه و سوریه اوایل آوریل ۲۰۲۳ در مسکو دیدار کردند - AFP

خبرگزاری ریانووستی روسیه می‌گوید مقام‌های ایران، سوریه، ترکیه و روسیه روز ۲۱ ژوئن برای بحث و گفت‌وگو درباره ترمیم رابطه دمشق و آنکارا در قزاقستان دیدار خواهند کرد .

براساس این گزارش، آستانه، پایتخت قزاقستان، چهارشنبه هفته آینده میزبان نشستی با حضور معاونان وزارت امور خارجه این چهار کشور خواهد بود.

تهران و مسکو در تمام ۱۲ سال جنگ داخلی سوریه از بشار اسد، رئیس‌جمهوری این کشور، حمایت کردند. بر خلاف آن‌ها، ترکیه رجب طیب اردوغان که عضو ناتو است و با سوریه صدها کیلومتر مرز مشترک دارد، یکی از اصلی‌ترین مخالفان بشار اسد در این سال‌ها بود و در همه زمینه‌ها، از جمله تامین تسلیحات، به مخالفان اسد در سوریه کمک کرد.

دیپلمات‌های ایران، روسیه، ترکیه و سوریه اوایل آوریل ۲۰۲۳ در مسکو دیدار کردند تا راه را برای نشست وزیران امور خارجه هموار کنند. مسکو دسامبر ۲۰۲۲ نیز میزبان مذاکراتی غیرمنتظره‌ بین وزیران دفاع سوریه و ترکیه بود. به گزارش رسانه‌ها، در سفر چند ماه پیش بشار اسد به مسکو هم یکی از سرفصل‌های اصلی گفت‌وگوهای او با ولادیمیر پوتین، آشتی بین سوریه و ترکیه بود.

متعاقب این تلاش‌ها، وزیران امور خارجه ایران، روسیه، ترکیه و سوریه دهم ماه مه در مسکو ملاقات کردند. آن‌ها در این نشست بر سر یک نقشه‌راه برای پیشبرد روابط سوریه و ترکیه به توافق رسیدند. تصمیم ملاقات معاونان وزارت امور خارجه این چهار کشور برای توسعه طرح «بهبود رابطه دمشق و آنکارا» هم در همان مسکو گرفته شد، اما تاریخ دقیق آن معلوم نبود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ترکیه با وجودی که عضوی از ناتو است، در سال‌های اخیر رابطه بسیار نزدیکی با دولت روسیه داشته و رجب طیب اردوغان یکی از نادر کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است که علیه روسیه و ولادیمیر پوتین مواضع تند و خصمانه‌ای اتخاذ نکرده و در تحریم‌های مسکو با اتحادیه اروپا و ایالات متحده همراه نشده است.

از طرف دیگر، روسیه هم به دنبال ترمیم روابط آنکارا و دمشق است که از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ قطع شد.

آنکارا و دمشق از زمانی که ترکیه از تلاش‌ها به رهبری مخالفان برای سرنگونی بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه، حمایت کرد، تماس‌های رسمی اندکی با هم داشته‌اند. با این حال، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، که زمانی بشار اسد را «قاتل» خطاب کرده بود، از ایده برگزاری نشست برقراری صلح‌ با رهبر سوریه استقبال کرده است.

با وجود چنین اقدام‌هایی، بشار اسد که کشورش به‌تدریج در حال خروج از انزوای منطقه‌ای است، پیش‌تر گفته بود تنها در صورتی با اردوغان دیدار می‌کند که ترکیه نیروهایش را از شمال سوریه خارج کند. این در حالی است که اردوغان ادعا می‌کند به حضور نظامی در این کشور به عنوان یک اقدام احتیاطی‌امنیتی در برابر حملات گروه‌های کرد به ترکیه که آنکارا آن‌ها را تروریست می‌نامند، نیاز دارد.

هرچند کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس روابط خود با دمشق را از سر گرفته‌اند، اتحادیه اروپا و ایالات متحده رئیس‌جمهوری سوریه را همچنان در لیست تحریم‌های خود نگه داشته‌اند و سفارتخانه‌هایشان در دمشق تعطیل است.

بیشتر از جهان