از راز ملکه تا اولین رژلب دنیا در «انبار عجایب» گرلن

گران‌ترین شیء این مجموعه رژ لبی است که در سال ۱۸۷۰ ساخته شد و در قالبی به شکل گلوله‌ای طلایی قرار دارد

بطری عطر زنبور علی ( تصویر راست) در سال ۱۸۵۳ برای عروسی امپراتریس اوژنی و ناپلئون سوم ساخته شد-facebook/Guerlain

گرلن، شرکتی که در سال ۱۸۲۸ تاسیس شد و عطرسازی مدرن را پایه گذاشت، یکی از مرموزترین بایگانی‌های مد را هم در اختیار دارد.

اولین رژ لب جهان، اولین عطر مدرن، یک مسواک چرخان، اولین کرم و سرم نیوآ و رازهای خصوصی ملکه الیزابت دوم تنها چند قلم از گنجینه‌هایی‌اند که در بایگانی گرلن نگهداری می‌شوند و داستان‌هایی از گذشته پرماجرای این شرکت آرایشی فرانسوی را زنده می‌کنند.

گرلن اخیرا به خبرنگار آسوشیتدپرس اجازه داد به آرشیو تازه افتتاح‌شده این شرکت دسترسی انحصاری داشته باشد و به این ترتیب به روی شگفتی‌ها و عجایب پنهانی که کنار رود سن در پاریس از دید عموم پنهان مانده‌اند، دریچه‌ای باز کرد.

آن کارولین پرازان، مدیر میراث گرلن که کوهی از داشته‌های ارزشمند را غربال کرده است تا این بایگانی را سروسامان دهد، به آسوشیتدپرس گفت: «این چیزی است که ما آن را راز کوچک خود می‌نامیم. رسیدن از ۱۸ هزار قطعه به ۴۰۰ قطعه از این ‌همه سال‌ دشوار بود، اما ما این کار را انجام دادیم... برخی از قطعات آن‌قدر شکننده‌اند که من حتی از لمس کردن آن‌ها هم می‌ترسم.»

این پروژه بلندپروازانه به لطف علاقه و صبر پرازان شکل گرفت. او در میان ابری از عطر، داستان‌هایی درباره نوآوری‌های گرلن و حامیان معروفش از جمله اوژنی، امپراتریس فرانسه، ژوزفین بیکر، گریس کلی، ژاکلین کندی، باربارا استرایسند، مارگارت تاچر و ملکه فقید بریتانیا را به تصویر می‌کشد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

گران‌ترین شیء این مجموعه رژ لبی است که در سال ۱۸۷۰ ساخته شد و در قالبی به شکل گلوله‌ای طلایی قرار دارد.

این رژ لب قابل پرکردن مجدد داستان جذابی دارد؛ درست مثل هر چیز دیگری که در این آرشیو نگهداری می‌شود. یکی از کارمندان شرکت گرلن در حال قدم زدن در خیابان بود که چشمش به کارگاه شمع‌سازی کوچکی افتاد و جرقه ترکیب موم و پودر رنگ از آنجا زده شد. در آن زمان، زنان با کمک قلم‌مو و پودر‌های رنگی ریخته‌شده در قوطی،  لب‌های خود را رنگ‌آمیزی می‌کردند.

پرازان می‌گوید که با دیدن روش‌های شمع‌سازی، ایده «دیوانه‌وار» درست یک رژ لب مومی و لوله‌ای‌شکل و قلمی به ذهن کارمند گرلن خطور کرد.

در کنار اولین خط لب جهان که آن هم در یک روکش طلایی براق قرار دارد، یک قطعه فراموش‌شده و اسرارآمیز دیگر هم به چشم می‌خورد: قلمی که زنان رگ‌های بازو و گردن خود را با آن رنگ آبی می‌زدند تا طبق معیارهای زیبایی‌شناسی قرن نوزدهم فرانسه، هرچه بیشتر رنگ‌پریده‌ به نظر برسند.

در سال ۱۹۹۴، غول آرایشی بهداشتی و مد ال‌وام‌اش (LVMH)  گرلن را خرید اما هویت منحصربه‌فرد و خانوادگی این شرکت که پنج نسل قدمت داشت، همچنان حفظ شده است.

یکی دیگر از قطعات موردتوجه در این بایگانی حق ثبت اختراع مسواک چرخان است که اسناد طرحی در سال ۱۸۴۵ را نشان می‌دهد که شبیه نسل‌ نخست مسواک‌‌برقی‌های امروزی است.

نام نیوآ هم در این گنجینه می‌درخشد. نام این کرم که حاوی موادی برای سفید کردن پوست زنان اروپایی بود، حالا خود به نشان تجاری یک غول آرایشی و بهداشتی تبدیل شده است.

نخستین عطر مدرن جهان هم در این بایگانی حفظ شده است. این عطر محصول سال ۱۸۸۹ و ترکیبی از رایحه ادویه، لیمو، اسطوخودوس، چوب و وانیل بود و بازار عطرهای تک‌رایحه‌ای را متحول کرد.

افسانه‌های این بایگانی منحصربه‌فرد تمامی ندارد. گفته می‌شود ملکه الیزابت دوم آن‌قدر طرفدار عطر L'Heure Bleue  (ساعت آبی) گرلن بود که یک شیشه از آن را با روغن تدهین مراسم تاج‌گذاری سال ۱۹۵۲ خود پر کرد و نگه داشت.

شاید همه نتوانند به دنیای بایگانی ویژه آن‌ها پا بگذارد اما گرلن به مناسبت صدوهفتادمین سالگرد معروف‌ترین طرح خود، «بطری زنبور عسل»، نمایشگاهی برای بازدید عموم برگزار کرده است. این نمایشگاه که Chere Eugenie یا «اوژنی عزیز» نام دارد، تا ۴ سپتامبر در فروشگاه شانزه‌لیزه گرلن برپا است. در آنجا می‌توانید بطری اصلی زنبورعسل را که یک قطعه تاریخی است، ببینید. این قطعه در سال ۱۸۵۳ برای عروسی امپراتریس اوژنی و ناپلئون سوم ساخته شد.

زنبور نشان امپراتوری فرانسه و همچنین نشان کلوویس، اولین پادشاه فرانک‌ها، بود. این نماد تا امروز نشان ویژه گرلن بوده است.

بیشتر از مُد و زیبایی