سازمان جهانی منع تسلیحات شیمیایی گفت قادر به تایید ادعای سوریه درباره حمله با گاز شیمیایی نیست

رژیم سوریه ادعا کرده است که نیروهایش در سال ۲۰۱۷ با استفاده از گاز سمی هدف حمله قرار گرفته‌اند

سازمان جهانی منع تسلیحات شیمیایی روز سه‌شنبه ۱۳ تیر (چهارم ژوئیه) اعلام کرد که هیچ مدرکی که ادعای سوریه مبنی بر حمله شیمیایی به نیروهای این کشور را تایید کند، پیدا نکرده است. 

رژیم سوریه ادعا کرد که نیروهایش در سال ۲۰۱۷ با استفاده از گاز سمی هدف حمله قرار گرفته‌اند. 

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، سازمان منع تسلیحات شیمیایی گفت که هیئت حقیقت‌یاب این سازمان جهانی به این نتیجه رسیده است که «هیچ دلیل منطقی که بگوید از مواد شیمیایی به عنوان سلاح استفاده شده است» در دو واقعه رخ‌داده در ماه‌های ژوئیه و اوت ۲۰۱۷ در مرکز استان حماء، وجود ندارد. 

سوریه پس از انتشار گزارشی مبنی بر اینکه نیروهای ارتشش در جریان نبرد با شورشیان مخالف حکومت دمشق هدف «حمله خمپاره‌ای با گازهای سمی» قرار گرفته‌اند، از سازمان منع سلاح‌های شیمیایی خواست تا در این مورد تحقیق کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر اساس گزارش گروه حقیقت‌یاب، این سازمان دیده‌بان سلاح‌های شیمیایی، سه بار گروه‌های کارشناسی خود را برای تحقیق و مصاحبه با شاهدان به سوریه فرستاد و آن‌ها هیچ مدرکی که نشان دهد حمله با گاز صورت گرفته است، پیدا نکردند. 

هیئت حقیقت‌یاب ۲۰ گزارش منتشر کرده است که در آن‌ها ۷۳ مورد ادعای استفاده از سلاح‌های شیمیایی در سوریه را بررسی کرده‌اند. این سازمان دریافته است که در ۲۰ مورد از سلاح‌های شیمیایی استفاده شده یا ممکن است استفاده شده باشد. این سازمان طبق اساسنامه خود موظف به تعیین مقصر و مسئول نیست.

یک تیم تحقیقاتی دیگر در سازمان منع سلاح‌های شیمیایی که کارش تعیین نیروهایی است که از سلاح شیمیایی استفاده کرده‌اند، شواهدی را پیدا کرده است که حاکی از استفاده مکرر از سلاح شیمیایی در جریان جنگ داخلی در سوریه است. کشورهای عضو سازمان منع تسلیحات شیمیایی که در لاهه مستقر است، به‌دلیل وقوع این حمله‌ها حق رای دمشق در این سازمان را در سال ۲۰۲۱ تعلیق کردند. 

سوریه در سال ۲۰۱۳ به سازمان منع تسلیحات شیمیایی پیوست و استفاده از گاز شیمیایی علیه نیروهای مخالف خود را رد کرده است. سوریه قبل از پیوستن به این نهاد جهانی، به‌دلیل حمله شیمیایی به مناطقی در حومه دمشق، تهدید به حمله هوایی شده بود. 

سازمان بین‌المللی منع سلاح‌های شیمیایی، در گزارشی در ماه ژانویه ۲۰۲۳ پس از نزدیک به دو سال تحقیق، تایید کرد که ارتش سوریه دست‌کم یک بار در سال ۲۰۱۸، مخزن‌های حاوی گاز کلر را به سمت ساختمان مسکونی در شهرک دوما، در حومه دمشق، شلیک کرده و ۴۳ تن را کشته و ده‌ها نفر دیگر را مسموم کرده است. 

در زمان حمله ارتش سوریه به شهرک دوما در آوریل سال ۲۰۱۸ (فروردین ماه ۱۳۹۷)، این منطقه در تصرف نیروهای مخالف حکومت بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه، قرار داشت. دمشق این گزارش را رد کرد.

سازمان ملل متحد در تلاش برای تضمین پاسخگویی به جنایات در سوریه، کمیسیونی با عنوان «سازوکار بین‌المللی، بی‌طرفانه و مستقل» تاسیس کرده است. این کمیسیون موظف است شواهد مربوط به جرائم را جمع‌آوری و تحلیل کند و پرونده‌هایی برای محاکمه در «دادگاه‌های ملی، منطقه‌ای یا بین‌المللی که در آینده صلاحیت رسیدگی به این جرائم را مطابق با قوانین بین‌المللی دارند»، آماده کند.