مدیرکل سازمان منع تسلیحات شیمیایی به شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت که کارشناسان این نهاد بینالمللی درباره ۷۷ اتهام علیه سوریه تحقیق کرده و نتیجه گرفتهاند که در ۱۷ مورد، قطعا یا به احتمال زیاد از سلاح شیمیای استفاده شده است.
فرناندو آریاس گفت این که هشت سال پس از پیوستن سوریه به کنوانسیون تسلیحات شیمیایی، هنوز درباره این که سوریه از ابتدا سلاحهای شیمیایی، ذخایر و برنامههای آینده خود در این باره و همچنین برنامههای جاریاش را اعلام کرده باشد پرسشهای فراوانی وجود دارد و این «واقعیتی تلخ» است.
او روز پنجشنبه گفت که سازمان بینالمللی منع تسلیحات شیمیایی در دور بعدی مشاورههای خود با سوریه، مسئله جدیدی را طرح خواهد کرد: «کشف مواد جدید تسلیحات شیمیایی در نمونههای جمعآوریشده در محفظههای بزرگ در سپتامبر ۲۰۲۰».
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، آریاس گفت که در نامهای به دولت سوریه، مقامهای را در جریان قصد خود برای اعزام بازرسان قرار داده و برای آنان تقاضای ویزا کرده بود، اما جوابی دریافت نکرد. او گفت که به دلیل پاسخ ندادن دمشق، سفر آنان را دو بار به تعویق انداخته است.
روسیه، متحد نزدیک سوریه در سپتامبر ۲۰۱۳ -پس از حمله مرگبار شیمیایی که غرب دمشق را عامل آن میداند- دمشق را برای پیوستن به کنوانسیون تسلیحات شیمیایی تحت فشار گذاشت. در اوت ۲۰۱۴ دولت بشار اسد در سوریه اعلام کرد که تمامی تسلیحات شیمیایی این کشور معدوم شده است. اما این اعلام هنوز مورد مناقشه است.
در آوریل ۲۰۲۰ سازمان منع تسلیحات شیمیایی دولت سوریه را به انجام سه حمله شیمیایی در ۲۰۱۷ متهم کرد و خواستار توضیح سوریه شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سوریه پاسخی نداد و فرانسه در نوامبر آن سال، به نمایندگی از ۴۶ کشور پیشنویس خلع سوریه از «حقوق و امتیازهایش» در سازمان منع تسلیحات شیمیایی را تهیه کرد. و در آوریل ۲۰۲۱ این سازمان سوریه را تا زمان حل نشدن مسئله، تعلیق کرد.
روسیه از اقدام سازمان منع تسلیحات شیمیایی و تحقیقاتش انتقاد کرده و آن گفته که تحت فشار کشورهای غربی عمل میکند.
سفیر روسیه در سازمان ملل متحد سازمان فوق را به استفاده از منابع اطلاعاتی «جهتدار و مخالف دولت سوریه» و اتکا به شهادت «شاهدان بینام» متهم کرده است.
سفیر بریتانیا در سازمان ملل ضمن رد ادعای روسیه گفته است که «واقعیتهای درج شده در پرونده دقیق هستند.»
باربارا وودوارد، گفت: «۲۰ مسئله حلنشده درباره اعلام اولیه سلاحهای شیمیایی سوریه وجود دارد، که عمیقا نگرانکننده است.» سازمان ملل و سازمان منع تسلیحات شیمیایی، هشت حمله شیمیایی را به دولت سوریه منتسب کردهاند. معلوم است که حاکمیت سوریه قابلیت تسلیحات شیمیایی و تمایل خود به استفاده از آنها را حفظ کرده است.»
خانم وودوارد گفت که شورای امنیت به کار خود برای فشار به سوریه در همکاری با سازمان منع تسلیحات شیمیایی ادامه میدهد.
بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه، حکومت این کشور از اوت ۲۰۱۶ تا اوت ۲۰۲۰، دستکم ۵۲ بار از سلاحهای شیمیایی استفاده کرد است. گفته میشود که نخستین حمله شیمیایی اسد علیه مخالفان حکومت، در ۲۱ اوت ۲۰۱۳ انجام شد و از ابتدا جنگ سوریه تاکنون، بشار اسد بیش از ۲۱۶ بار از سلاحهای شیمیایی علیه غیرنظامیان استفاده کرده است.
سازمان ملل متحد در سپتامبر ۲۰۱۷ حکومت سوریه را در حمله به شهر خانشیخون با گاز شیمیایی سارین مقصر شناخت و گفت بازرسان به شواهد کافی مبنی بر دست داشتن ارتش سوریه در این حمله دست یافتهاند.
در بمباران چهارم آوریل ۲۰۱۷ بیش از ۸۳ نفر، از جمله ۳۰ کودک کشته شدند.